Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Projectontwikkelaars trekken aan de alarmbel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Projectontwikkelaars trekken aan de alarmbel

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS), die zowat 150 projectontwikkelaars en investeerders vertegenwoordigt in ons land, heeft in naam van hun leden een open brief geschreven aan de toekomstige regering. Ze willen de regeringsleiders wakker schudden wat betreft de renovatie van het woningpatrimonium. Tegen 2050 moet elk huis in ons land een energiescore van A+, A of B behalen. Vandaag heeft de gemiddelde woning slechts een score D of E. De BVS stelt  enkele zaken voor om de doelstellingen te behalen, zoals het btw-tarief voor nieuwbouw verlagen, striktere energienormen opleggen voor verouderd patrimonium en een efficiënter vergunningenbeleid.

Het grote probleem is dat we die ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen in geen honderd jaar halen als ons versleten woonpatrimonium niet in een sneltempo vervangen wordt en de fiscaliteit en het vergunningenbeleid onveranderd blijven. Met het klimaat in het achterhoofd wil zowat iedere politicus het woningpatrimonium tegen 2050 super-energiezuinig maken. De vastgoedsector vreest echter dat dit aan het huidige tempo nooit zal lukken.

Ons land telt bij benadering 5,5 miljoen woningen. Met een gemiddelde leeftijd van 50 tot 55 jaar behoren de Belgische woningen tot de oudste van Europa. Liefst 38% van vóór het einde van de Tweede Wereldoorlog, een kwart zelfs nog van vóór Wereldoorlog I. Een dergelijk oud patrimonium levert gaandeweg ook steeds meer problemen op. Volgens het Grote Woononderzoek kampt 21% van de woningen in Vlaanderen met elektriciteitsproblemen. 20% heeft een lekkend dak, vochtige muren of vloer of rottend raamwerk. 16% heeft condensatieproblemen en 10% zit met water in de kelder.

De cijfers spreken voor zich. De energieconsumptie voor het verwarmen van een nieuwe woning ligt al vlug 80% lager dan bij een bestaand huis waar de energie letterlijk via de ramen en deuren naar buiten sluipt. Dat alleen al moet reden genoeg zijn om de ambities versneld waar te maken. Bovendien komen er elk jaar slechts 55.000 nieuwbouwpanden bij. Dat lijkt veel, maar is een inhaaloperatie van amper 1% per jaar tegenover het gigantisch verouderde bestaande patrimonium. Vandaag betaal je nog altijd 21% btw op een nieuwe duurzame woning, terwijl een energieverslindende woning op het platteland maar 7% registratierechten in Vlaanderen en 12,5% in Brussel en Wallonië bedraagt.

“Daar ligt het probleem, want hoe stimuleer je mensen zo om voor nieuwbouw te gaan? Het lijkt ons dan ook logisch dat de btw voor nieuwbouw drastisch verlaagd wordt. We beseffen heel goed dat al heel wat stappen gezet zijn. De normen worden elk jaar strenger, er wordt vaker in stadscentra gebouwd, er wordt compacter gebouwd, zelfs met gemeenschappelijke ruimtes, enz. Inzake ambities moet de Belgische politiek niet altijd onderdoen. Maar onze boodschap naar de nieuwe regeringen is wel duidelijk: durf ons stokoud woningpatrimonium nu eindelijk eens radicaal aanpakken”, aldus Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de BVS.

“Verlaag het btw-tarief voor nieuwbouw naar 6%, leg striktere energienormen op voor het verouderde patrimonium, voorzie gunstmaatregelen voor gezinnen die in nieuwbouw gaan wonen en zorg voor een efficiënter vergunningenbeleid. Begin er eens voor te zorgen dat elk klachtendossier bij de Raad van State niet meer dan zes maanden in beslag neemt. Het laatste wat we willen is tegenspraak verbieden. Dat zou de democratie niet ten goede komen. Maar de rechtszekerheid voor ondernemers, mag wel verhoogd worden. Dat kan door zich sneller uit te spreken in bepaalde dossiers, maar ook door de rechtsplegingsvergoeding in sommige gevallen te verhogen, zodat een klacht indienen geen politiek steekspel wordt”, vervolgt Carrette.

“Onze open brief is dan ook een oproep naar alle beleidsmakers: stop de processies van Echternach die we nu bij heel wat bouwprojecten zien. Elke nieuwe regering zal zeggen dat ze grote energiezuinige bouwambities heeft. Alleen: zorg dat de volgende regering ze ook kan waarmaken en een versnelling hoger schakelt. Op lange termijn zal iedereen er de vruchten van plukken”, besluit Olivier Carrette.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Durabrik steunt Baby-Nest

Durabrik steunt Baby-Nest

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Meer artikels