Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Project Site Van Oost genomineerd voor World Architecture Festival

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Project Site Van Oost genomineerd voor World Architecture Festival

Het project Site Van Oost in Schaarbeek is genomineerd in de prijscategorie ‘Completed Buildings: School’ van het prestigieuze World Architecture Festival (WAF) dat in december in Amsterdam plaatsvindt. Het WAF is de jaarlijkse afspraak van de architectuurwereld en het enige internationale festival dat prijzen uitreikt én seminaries organiseert. Voor architecten is dit het ideale evenement om projecten aan het publiek voor te stellen, elkaar te ontmoeten en expertise te delen.

Met de nominatie van het project Site Van Oost wordt het architectenbureau DDS+ voor het derde jaar op rij uitgenodigd om één van zijn projecten aan de internationale jury van het WAF voor te stellen. In 2017 en 2018 behoorden de projecten Rive Gauche (Charleroi) en Îlot Sacré (Brussel) tot de laureaten in de respectievelijke categorieën ‘Shopping - Completed Buildings’ en ‘Housing - Completed Buildings’.

Het wedstrijdproject Site Van Oost maakt integraal deel uit van een groter Duurzaam Gemeentelijk Ontwikkelingsplan voor Schaarbeek, dat mikt op de herwaardering van het rijke negentiende-eeuwse architecturale en stedelijke erfgoed van de gemeente. Met de voorziening van meer uiteenlopende openbare diensten en een uitbreiding van het huisvestingsaanbod wil het plan de wijk dynamischer maken.

De site van een voormalige brouwerij, die zich aan de binnenzijde van een negentiende-eeuws Brussels huizenblok bevond, kreeg met het project Site Van Oost een volledig nieuwe invulling. Het resultaat is een gemengd project van 14.385 m² met twee schoolgebouwen (kleuter- en lager onderwijs) voor de Franse en de Vlaamse Gemeenschap, een openbare sporthal en elf woningen. Het project vult het bestaande huisvestingsaanbod aan en biedt een oplossing voor de dringende nood aan scholen. Bovendien krijgt de wijk een nieuwe impuls.

De speelse architectuurtaal biedt zowel een herkenbare, geruststellende en vrolijke omgeving voor de leerlingen als een heldere, gezellige plek voor bezoekers van de sporthal. Esthetiek en bouwtechnieken gaan bij dit project hand in hand. Het gemengde karakter en de harmonieuze integratie van het project dragen bij tot de bredere dynamiek van de wijk en maken het project tot een mooi voorbeeld van duurzame stadsontwikkeling.

Met vestigingen in Brussel en Antwerpen houdt DDS+ zich bezig met complexe multifunctionele projecten van allerlei omvang. Het architectenbureau legt daarvoor veel gulheid, inventiviteit en professionalisme aan de dag. Het kantoor richt zich op architecturaal of stedenbouwkundig uitdagende projecten die vragen om een innovatief en duurzaam antwoord.

DDS+ heeft al bewezen dat het de ontwikkeling van complexe stedelijke ruimtes kan verbeelden, beheren en opvolgen en staat voor een ethische architecturale aanpak die cruciaal is voor de creatie van een inspirerende stedelijke omgeving.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

De Deelfabriek in Kortrijk verhuist eind 2022 van de Damastweverstraat naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Trans Architecten uit Gent werkt momenteel aan het definitieve ontwerp voor de site van bijna 3.000 m². De[…]

23/09/2020 | ArchitectenErfgoed
Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

Meer artikels