Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Project City Gate in Anderlecht realiseert 118 passiefwoningen

Gerelateerde onderwerpen :

Project City Gate in Anderlecht realiseert 118 passiefwoningen

Het architectenteam Buro II & Archi+I heeft het City Gate-project in Anderlecht gewonnen. Het gaat om de eerste fase van het belangrijke stadsontwikkelingsproject Citydev in deze gemeente. Door de ligging vlakbij het station Brussel-Zuid, op de hoek van de Goederenstraat en de Tweestationsstraat, benadrukt het project op stedenbouwkundig niveau de toegang tot Brussel. Er komen een commerciële ruimte en 118 passiefwoningen, met een garantie van 30% nulenergiewoningen en een daling van het elektriciteitsverbruik van 20% dankzij hernieuwbare energiebronnen. Het project wil een voorbeeld zijn inzake duurzaam en ecologisch bouwen.

Het masterplan werd opgesteld in samenwerking met de gemeente Anderlecht en de regionale overheden. Het volgt de doelstellingen van het wijkcontract Canal du Midi en is uitgewerkt in synergie met andere projecten gepland in het gebied. Het project moet de wijk en de ruime omgeving revitaliseren en zorgen voor het herstel van het blauwe en groene netwerk in functie van een duurzame biodiversiteit.

De site ligt op een cruciaal punt dat de toegang tot Brussel markeert waarbij in deze nieuwe ontwikkeling het accent ligt op duurzaam, ecologisch en voorbeeldig bouwen, evenals op kwaliteitsvolle infrastructuur. Door de verdichting van die gebieden net buiten het centrum, in de buurt van het openbaar vervoer en de aanwezige arbeidspolen, wordt het project actief betrokken bij duurzame stedelijke ontwikkeling.

De bewoners krijgen een centrale binnenplaats die veel activiteiten toelaat. Het accent ligt op het versterken van de sociale netwerken in de buurt. In en rond het gebied zijn een groot aantal initiatieven aan de gang om de levenskwaliteit te verbeteren. De wijkovereenkomst 'Canal du Midi' pleit voor initiatieven zoals moestuinen of een buurtrestaurant. Het project biedt ruimte voor winkels, ontmoetingsplaatsen, collectieve tuinen en gemeenschappelijke zones om groepsactiviteiten te organiseren.

De relaties tussen de toekomstige bewoners en het contact met de toekomstige wijk zijn twee criteria in dit project voor de positionering van de woonruimtes: ze houden rekening met gunstige oriëntaties om de levenskwaliteit in de appartementen te maximaliseren. Zowel de oriëntatie van de leefruimtes als de levendigheid van het binnenblok en de relatie met de omringende straten zijn belangrijk.

Als gevelmateriaal werd resoluut gekozen voor baksteen, waardoor het project zich integreert in de omgeving. Er worden drie afzonderlijke volumes gebouwd, gescheiden door twee aparte ingangen. De drie vleugels hebben elk een eigen organisatie en typologie van woningen. Hierdoor wordt het ritme van de verschillende gabarieten versterkt en ontstaat een brede visuele inkijk naar het binnengebied. Het masterplan voorziet in de heraanleg van straten met meer groen en ruimte voor de voetgangers, wat tot uiting komt door de manier waarop de hoek wordt behandeld.

Alle woningen worden passief. 30% zijn nulenergiewoningen en 20% van de elektriciteit wordt opgewekt via hernieuwbare energiebronnen. Bij de keuze van de gebruikte materialen wordt altijd gekozen voor het beste compromis inzake esthetiek, duurzaamheid en milieu-impact. Bovendien zal gebouwd worden met een luchtdichtheid van n50 en 0,6 en zal de hoeveelheid afval zo beperkt mogelijk gehouden worden. Het gebruik van leidingwater wordt beperkt, regenwater wordt opgevangen en opgeslagen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als voorkeurinschrijver bij de[…]

29/10/2020 | ProjectenArchitecten
Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Meer artikels