Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Programma om warmteverliezen te berekenen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,

De Belgische specialist in ecologische verwarming en koeling Climatrix ontwikkelde samen met Bouw-energie.be een tool om gedetailleerd het warmteverlies per kamer te berekenen. Het berekeningsprogramma Clima-Calcul is volgens de makers het eerste op de Belgische markt waarbij het rapport geldt als officieel stavingsstuk bij de epb-verslaggever. Dat is mooi meegenomen als je weet dat één E-peil punt overeenkomt met een investering van ongeveer 700 €.

De norm van het E-peil voor nieuwbouwwoningen is sinds begin dit jaar verlaagd naar E40. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om te weten of je huis aan alle eisen voldoet. “Aangezien het E-peil van je woning na meting vaststaat, vonden we het nodig om hier duidelijkheid in te scheppen. We werkten hiervoor samen met het team achter Bouw-energie.be, opgericht door studiebureau E-plus engineering. Zij hebben al meer dan tien jaar ervaring in energieberekening van gebouwen. Zo hebben we Clima-Calcul ontwikkeld”, vertelt Kim Vaessen, ceo van Climatrix.

“Deze service staat  voortaan ter beschikking van onze klanten en installatiebedrijven. Clima-Calcul is namelijk één van de weinige tools die berekeningen maakt volgens de EN12831-norm en waarvan het rapport geldt als officieel stavingsstuk voor de epb-verslaggever. Die  krijgt van het programma alle informatie die nodig is om het E-peil van de woning zo juist mogelijk te berekenen. De tool kan er tevens voor zorgen dat het E-peil met vier tot zes punten daalt zodat geen onnodige kosten moeten gemaakt worden om aan de E40-norm te voldoen”, vervolgt Kim Vaessen.

Clima-Calcul houdt rekening met de gebruikte isolatiematerialen, de vloerverwarming, de wandverwarming en talloze andere factoren. Ook voor wie niet meteen een nieuwbouwproject plant kan de tool handig zijn. Zo is Clima-Calcul ideaal om de warmteverliezen per kamer te berekenen waardoor je bv. je vloerverwarming optimaal kan installeren. Het voordeel van het programma is dat je epb-aanvraag heel gedetailleerd ingevuld kan worden. In de epb-berekening wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de ontwerpvertrektemperatuur, de temperatuur die het water heeft wanneer het vertrekt in je afgiftesysteem zoals je vloerverwarming.

“Dankzij onze tool kan deze waarde exact ingevuld worden. Meestal ligt deze dan rond de 35° C. Dat is een voordeel, want wanneer een berekening volgens de EN12831- norm ontbreekt, is de epb-verslaggever verplicht 55 °C te noteren. Dit betekent dus dat Clima-Calcul aantoont dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen, waardoor het E-peil daalt”, besluit Geert Cardinaels, innovation driver van Climatrix.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De bouw is een product zoals elk ander, waarom zou je het niet industrialiseren?

De bouw is een product zoals elk ander, waarom zou je het niet industrialiseren?

Voor sommige professionals kan de basisbehoefte aan toegang tot huisvesting alleen worden vervuld door de woningbouw te industrialiseren. Toch is de bouw één van de laatste “producten” die de mens nog steeds niet op[…]

Toyota zoekt 2.000 inwoners voor stad van de toekomst

Toyota zoekt 2.000 inwoners voor stad van de toekomst

Vijf sleutels voor een geslaagde digitale transitie

Vijf sleutels voor een geslaagde digitale transitie

Kan Blockchain ook uw bouwproject vlotter doen verlopen?

Kan Blockchain ook uw bouwproject vlotter doen verlopen?

Meer artikels