Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Professionele bezoeken en netwerking zorgen voor extra meerwaarde

Gerelateerde onderwerpen :

,
Professionele bezoeken en netwerking zorgen voor extra meerwaarde

“De klant en niet je baas betaalt je loon. Word dus verliefd op je klant”, adviseerde Bob Delbecque, de hofnar van het bedrijfsleven.

58ste Ufemat-congres in Berlijn, een laatste terugblik

Na de levenswijsheden van “Company Court Jester” Bob Delbecque en korte maar interessante presentaties door JCB en de Oekraïense delegatie konden de deelnemers aan het vorige Ufemat-congres een heleboel praktische en nuttige ideeën opdoen gedurende enkele professionele bezoeken in de stad Berlijn. De organisatie voorzag bovendien ook ditmaal een prachtig partnerprogramma en bood ruimschoots de gelegenheid tot entertainment en netwerking.

De 4 D’s

Marnix Van Hoe, secretaris-generaal van Ufemat, kondigde met trots de laatste spreker van het morgenprogramma aan: Bob Delbecque, ook bekend als “The Company Court Jester”, “Le bouffon de votre entreprise” of “Ihr Betriebs-narr”. “Bob, de hofnar van het bedrijfsleven, bezit het onnavolgbare talent om zijn vinger te leggen op de plaats waar de business pijn doet en slaagt erin om ons bewust te maken van het meest fundamentele probleem: de weerstand tegen verandering overwinnen. En Bob beschikt over de unieke gave om belangrijke boodschappen over het zaken- en het gewone leven mee te delen over culturele grenzen en talen heen”, citeerde Marnix Van Hoe respectievelijk Yamaha en Bridgestone. Bob Delbecque gaf zijn presentatie alleszins een dwingende titel mee: “Je moet veranderen vooraleer je hiertoe wordt verplicht!”

Bob, volgens hemzelf de afkorting van “Best of Belgium”, adviseerde iedereen om te investeren in een andere houding en in plezier in zijn eigen leven. “Fransen opperen: “Als je diep in de shit zit, handel dan normaal.” Italianen beweren: “Non è mai troppo/abbastanza.” (“Het is nooit te veel/genoeg.”) En Britten beweren: “Je bent een perfecte idioot en je vraagt om meer.”

Menselijke wezens willen niet veranderen, besefte Bob Delbecque. Hij legde de nadruk op het belang van de vier D’s: ‘Delight your customer’ (Breng je klant in vervoering), het belangrijkste aspect); ‘Depend on each other’ (Wees afhankelijk van elkaar); ‘Develop your people’ (Ontwikkel je mensen); en ‘Deliver great performance’ (Lever grootse prestaties af).

“Het energiebeleid in Duitsland met de EnEv (Energieeinsparverordnung) resulteerde in 11,5% hernieuwbare energie”, meldde Prof. Dr.-Ing. Martin Kriegel.

10

“De klant en niet je baas betaalt je loon. Word dus verliefd op je klant. Desondanks beschouwen velen van ons klanten als vervelend: “They are a pain in the ass”, “Les clients sont chiants”, … Iemand zei ooit: “Als we geen klanten hadden, zou alles zo rustig zijn.” Mijn advies is: focus niet te veel op omzet en geef een korting aan mensen die het verdienen. Sommige mensen zeggen echter: “Klanten zijn alleen maar kopers.” Je moet kiezen tussen kopers (die alleen worden aangelokt door de prijs) en klanten en je moet denken: “Hallo, mijn dagelijks brood. Kom naar me toe en laat me je smeren”, raadde de hofnar van het bedrijfsleven aan.

“Sommige mensen denken dat de business erg moeilijk is omwille van de DOP, CE, Europese richtlijnen, … Maar Europa is een “level playing field” (gelijk speelveld) en biedt kansen op voorwaarde dat je er iets mee doet, zoals het vermelden van ‘CE’ op je factuur. Het belangrijkst is je persoonlijke reputatie, je ‘name and fame’”, legde Bob Delbecque uit.

Volgens hem zijn we tevens afhankelijk van elkaar. Ondernemers en fabrikanten moeten trachten een gezonde houding te ontwikkelen en te werken aan een betere relatie met de producenten. In de Europese Unie voeren invoerders een bittere strijd met handelaars en grote ketens zoals Tesco, Carrefour, Albert Heijn, Aldi, Lidl, …

“We gebruiken een mix van energiebronnen. Ons doel is 80% te besparen”, signaleerde Dipl.-Ing. Barbara Münch.

In de derde plaats moet je je mensen ontwikkelen. “Verlaat je kantoor en ga op het terrein. (“C’est un métier de proximité.”) Elimineer de onzin, vertel over de volumes en je strategie, geef hen hoop voor de toekomst. In Italië zegt men: “Alla tavola si dice tutto.” (Aan tafel zegt men alles.) De oplossingen zijn zo ingewikkeld dat je experts rond jou nodig hebt. Werk samen, zodat mensen zich betrokken voelen. Stap van je voetstuk en deel complimentjes uit; zeg dank u voor de discussie van gisteren. “Coude contre coude”, “Trabajamos juntos” en we kunnen elk probleem oplossen. De twee krachtigste woorden in elke taal zijn “merci” en “bravo”. De Nederlandse cabaretier Toon Hermans zei eens dat mensen de mooiste dingen zijn die we in het leven hebben”, vertelde de “Company Court Jester”.

Ten slotte moet je grote prestaties neerzetten. “Zeg wat je doet en doe wat je zegt. “Necesitamos hombres con cojones.” (“We hebben mannen met ballen nodig.”) Iedereen doet het op zijn manier, of zoals Frank Sinatra zong: “I did it Mapei.” Sommige mensen zeggen: “I’ll do my best”/”Je fais mon petit possible”, maar dat is niet genoeg en de klant haat het om dat te moeten horen want dat geeft hem geen voldoening. Het succes van jouw bedrijf is in jouw handen. Wat een verantwoordelijkheid”, besefte hij.

“Vele mensen leven in heel slechte lucht”, besefte Dr.-Ing. Martin Buchholz (l.).

JCB en Oekraïne

Simon Cubitt, JCB’s Export Development Manager voor Teletruk, presenteerde deze volgens hem meest veelzijdige heftruck ter wereld. “We hebben de BMF (the Builders Merchant Federation) - Supplier Engagement Award 2016 gekregen. We beschikken over vier speciale modellen voor de bouwnijverheid, een reeks toebehoren en een Merchant Master en BMF branded machine (UK). JCB sloot zich aan bij de BMF in 2014, ontving diverse events en hield BMF-ledendagen in het JCB-hoofdkwartier. We lanceerden een speciale machine voor handelaars in 2015”, lichtte hij toe. Volgens hem is de JCB Teletruk, vier machines in één, uitstekend geschikt voor enkelzijdig laden en lossen, het hanteren van zand en aggregaten, 4x4-operaties in arme grond en het laden van bestelwagens.

Ivan Saliy, voorzitter van de Oekraïense Unie van fabrikanten van bouwmaterialen en ondervoorzitter van de Bouwkamer van Oekraïne en van de Confederatie van Bouwers van Oekraïne, blikte terug op het eerste Nationaal Congres van Verdelers van Bouwmaterialen in maart 2016 in de Oekraïense hoofdstad Kiev en beklemtoonde het belang van het Ufemat-lidmaatschap. Hij toonde de grote veranderingen in bouwvolumes van 1995 tot 2016, die vorig jaar opnieuw groeiden. De totale ingebruikname van huisvesting in Oekraïne (behalve tussentijdse bestellingen, met uitzondering van de Krim en Sebastopol) daalde van 9.539.000 m² in 2014 naar 9.227.000 m² in 2015.

Onder de bouwwerkzaamheden in 2015 vertegenwoordigde de bouw 50,1% met 28,003 miljoen UAH (Ukrainian Hryvnia) of 934 miljoen €; huishoudens 13,584 miljoen UAH of 453 miljoen € (24,3%), de niet-residentiële sector 14,419 miljoen UAH of 481 miljoen € (25,8%), gebouwen voor vervoer 242 miljoen UAH of 8 miljoen € (0,4%) en de productie van gebouwen en magazijnen 2.802 miljoen UAH of 93 miljoen € (5,0%). Civiele techniek vertegenwoordigde 27,914 miljoen UAH of 931 miljoen € (49,9%). De totale bouwsector (bouw- en civiele techniek) vertegenwoordigde 55,917 miljoen UAH of 1,865 miljoen €.

De export van kaolien bedroeg 38.547.000 USD in 2010, 41.952.000 in 2011, 46.397.000 in 2012, 45.902.000 in 2013, 44.578.000 in 2014, 45.672.000 in 2015 en 17.845.000 tot september 2016. De productie van minerale wol steeg van 12.300 ton in 2007 tot 117.600 ton in 2016. “Onze Unie is jullie link, vertrouwde agent en zakenlobbyist”, besloot Ivan Saliy.

In de namiddag waren professionele bezoeken  aan de Technische Universität Berlin (renovatiepilootproject binnen het Energy program 2050), de ‘LED-Laufsteg’ in het technische museum in Berlijn en twee bouwhandelaars (Atala en Metzger) voorzien.

Charlottenburg

Prof. Dr.-Ing. Martin Kriegel en Dipl.-Ing. Barbara Münch, respectievelijk instituutmanager en projectcoördinator van Eneff: HCBC (EnergieEffizienter HochschulCampus Berlin-Charlottenburg) aan het Hermann-Rietschel-Institut, ervaringsgebied Bouwenergie-systemen, presenteerden de energie-efficiënte universiteitscampus Berlin Charlottenburg. Prof. Dr. Kriegel, hoofd van Bouwenergiesy-stemen aan TU Berlin sinds juni 2011 en directeur van het Institute for -Energy Engineering aan de TU Berlin sinds april 2013, gaf een demonstratie van de innovatieve managementstrategie van thermische energie voor dit bestaande stadskwartier.

“De universiteitscampus Berlin-Charlottenburg vertegenwoordigt veertig gebouwen en bouwgehelen (1883-2011), meer dan 40.000 mensen en 580.000 m² bouwruimte. De energievraag bedraagt 58 TWh/a (vermogen) en 85 TWh/a op een gebied van 580.000 m², of 250 kWh/m². Het energiebeleid in Duitsland met de EnEv (Energieeinsparverordnung) resulteerde in 11,5% hernieuwbare energie. Het streefdoel voor de energietransitie in de bouw is een geleidelijke evolutie van 67% over 60% naar 50% hernieuwbare energie en van 40% over 50% naar 60% energiebesparing. We kunnen dit doel bereiken door middel van een energietransitie in de bouw (gebaseerd op bouwwerkzaamheden, hernieuwbare energie en een netwerk)”, legde Prof. Dr.-Ing. Martin Kriegel uit.

Winkelmanager Torsten Teichert (l.) leidde een delegatie rond in Atala, aanvankelijk een groothandel in tegels die werd aangevuld met badkamers en die nadien uitgroeide tot een 1.000 m² grote winkel voor eindgebruikers.

Deze universiteitscampus wordt gekenmerkt door zijn centrale locatie op de centrale as, zijn compacte eenheid, zijn homogene stadsstructuur en de controle van het energieverbruik van de bouwvoorraad.

Andere kenmerken zijn zijn stroomvoorzieningssysteem in eigendom van TU Berlin, zijn grote ervaring op het terrein, zijn gegevens over het energieverbruik van elk gebouw, zijn aanzienlijke renovatie-achterstand van ettelijke honderden miljoenen euro’s inzake gebouwen en technische uitrusting en zijn grote potentieel voor nieuwe gebouwen en de uitbreiding van de campus in het oostelijke gedeelte van de bestaande campussite. Daarom is Eneff. HCBC een goed voorbeeld en pilootproject van de Duitsee “Energiewende”.

“De eerste bedoelingen van dit bijzondere project zijn de vermindering van de vraag naar nuttige energie, de toename van het gebruik van milieuvriendelijke energievormen en restwarmte en de slimme distributie en opslag van thermische energie. De doelstellingen van ons project zijn de toepassing en demonstratie van het Energy Concept 2050 van de Duitse federale regering op het niveau van onze campuswijk tegen 2025, de verplaatsing van de thermische energiebalans van het gebouw naar de stadswijk en het gebruik van de campus als test- en innovatielaboratorium om een model voor de energie-efficiënte herontwikkeling van bestaande stadswijken te creëren. We moeten een technisch en economisch optimale mix van energiebesparing vinden met de renovatie van gebouwen, de lokale productie van hernieuwbare energie en de uitbouw van een energienet dat de slimme distributie en opslag van thermische energie in de campus mogelijk maakt.”

“Onze potentiële analyse focuste op biomassa voor HTC (Hydrothermische Carbonisatie), zonne-energie, geothermische energie, het gebruik van restwarmte en de renovatie van gebouwen. We maakten een volledig tijdsschema (analyse en concept in 2016-2018, toepassing eerste fase in 2018-2020 en tweede fase in 2020-2025) en ontwikkelden een implementatiestrategie”, vertelde hij.

Ze maakten ook gebruik van een ketting van O&O-diamanten: HTC van biomassa (bladeren, groen snijhout, slib, mest, dierenuitwerpselen) naar CO²-vrije kolen, een absorptiekoelersysteem (zonnekoeling of koeling door het gebruik van restwarmte op lage temperatuur, door Prof. Dr. Ing. Felix Ziegler), diepgeothermische energie (hittepotentieel in de regio Berlijn voor verwarming en koeling; absorptiekoeler; door Prof. Dr. Ernst Huenges, Dr. Ing. Habil Oliver Kastner en Dipl. Ing. Thomas Edelmann), het dakpotentieel van Berlijn voor de oogst van zonne-energie (bv. de daken van Berlin-Mitte HCBC als “zonne-energiecentrale”), ATES (Aquifer Thermal Energy Storage (Aquifer Thermische Energieopslag); doeltreffendheid en betrouwbaarheid van energiesystemen in stedelijke districten met seizoensgebonden energieopslag), LowExTra - Low-Exergy Pijproutes voor Opslag & Distributie van Thermische Energie (door Prof. Dr.-Ing. Martin Kriegel), Watergy (het gebruik van condensatie, warmte en verdampingskoeling; door Prof. Dipl. Ing. Claus Steffan en Dr.-Ing. Martin Buchholz) en EnEff: COP100 (gratis adiabatische koeling zonder koelers en thermische-energieleverancier; door Prof. Dr.-Ing. Martin Kriegel).

“We gaan een mix van energiebronnen gebruiken. Ons doel is 80% te besparen. Tien personen werken aan dit project. Gelijkaardige projecten worden ontwikkeld aan de universiteit van Braunschweig en in Aken”, signaleerde Dipl.-Ing. Barbara Münch.

De Ufemat-delegatie bezocht ook een broeikas in de buurt, waar een klein team werkt aan een technologie die gebruik maakt van vloeibare vervuilde oplossingen. Door vloeistof uit de lucht te absorberen kan men waterdamp (vochtigheid) in warmte omzetten.

“We denken ook aan manieren om extra vochtigheid in de broeikas te produceren. Je kan het gebruiken als een zonnepaneel. We reinigen alleen de lucht. Vele mensen leven immers helaas in heel slechte lucht”, besefte Dr.-Ing. Martin Buchholz.

Nadien hield dezelfde groep eveneens halt bij Atala - das Fliesenhaus (Atala Fliesen- und Sanitärhandel), oorspronkelijk een groothandel in tegels die werd aangevuld met badkamers en die nadien is uitgegroeid tot een 1.000 m² grote winkel voor eindgebruikers. “We werken zeer nauw samen met (project)ontwikkelaars en architecten. De gekleurde stippen op elk product geven hun prijsklasse aan”, legde winkelmanager Torsten Teichert uit.

Humboldt Forum

Naast het academische gedeelte beschikten de deelnemers aan het 58ste Ufemat-congres, die in het Westin Grand Berlin Hotel verbleven, ook over voldoende tijd om grondig met elkaar te netwerken en onvergetelijke events bij te wonen. Bij hun aankomst op donderdag bezochten ze de Humboldt Box, genoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt, en verorberden er een Duitse “Currywurst” op de vijfde verdieping, die een riant uitzicht bood op de Berlin Palace - Humboldt Forum, een enorm project van 3,5 miljoen bakstenen op ongeveer 40.000 m² en met een prijskaartje van 590 miljoen € dat op 3 oktober 2019 (de Dag van de Duitse Eenheid) zijn deuren moet openen en dat het zesde grootste wereldmuseum (naast o.m. het Louvre in Paris en het MoMA in Manhattan) moet worden.

John Newcomb (m.), managing director van BMF, ontving de Ufemat Award voor Best Practices van Ufemat-voorzitter Antonio Ballester López (tweede van l.) en secretaris-generaal Marnix Van Hoe (l.). De andere genomineerden waren Andimac (vertegenwoordigd door Sebastian Molinero Redin; derde van l.), Fakro (door Sabina Sujew; r.), BDB (door Michael Hölker; derde van r.) en FNBM (door Géraud Spire; tweede van r.).

Diezelfde avond werden ze uitgenodigd op een schitterend diner in restaurant Käfer bovenop de Reichstag en vrijdagavond werden ze verwacht in de befaamde Wintergarten voor een galadiner op de tonen van een swingend zang- en dansspektakel in de sfeer en met songs uit de seventies en de eighties (Depeche Mode, Prince, Roxette, Kraftwerk, David Bowie, ...). In dit prachtige decor ontving John Newcomb, managing director van BMF, de Ufemat Award voor Best Practices van Ufemat-voorzitter Antonio Ballester López en secretaris-generaal Marnix Van Hoe. Net zoals het jaar voordien bekroonde Ufemat immers een vernieuwend project in de wereld van de bouwmaterialenhandelaars en -producenten en nodigde het zijn leden uit om het voorbije jaar een representatief project over een belangrijk onderwerp in te dienen. De andere genomineerden waren Andimac (vertegenwoordigd door Sebastian Molinero Redin), Fakro (door Sabina Sujew), BDB (door Michael Hölker) en FNBM (door Géraud Spire).

Eveneens die vrijdag bezochten de partners van de professionele deelnemers aan het congres het Sanssouci-paleis, de voormalige rococoresidentie van Frederik de Grote van Pruisen met zijn wondermooi park, en lunchten in Potsdam. Zaterdag konden alle gasten op de fiets springen voor een leerrijke gegidste fietstoer door Berlijn en langs diens “highlights”: de Muur, de Brandenburger Tor, de Reichstag, het appartement van Bundeskänzlerin Angela Merkel, de Kanselarij, Unter den Linden, de checkpoints, de Gendarmenmarkt, de Berliner Dom, ...

Het 58ste Ufemat-congres in Berlijn was, net zoals de congressen voordien, een perfect georganiseerd event met een gezond evenwicht tussen nuttige informatie en “take home values” voor de sector, efficiënte netwerking en culturele ontspanning. De deelnemers kijken intussen al reikhalzend uit naar het 59ste Ufemat-congres, dat van 5 tot 8 oktober zal plaatsvinden in de Zweedse hoofdstad Stockholm en waarvoor ook een app is gemaakt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aantal gedetacheerde arbeiders in de bouw blijft dalen

Aantal gedetacheerde arbeiders in de bouw blijft dalen

De voorbije jaren nam het aantal gedetacheerde arbeiders in de bouwsector met 38% af, van 92.463 in 2017 naar 57.346 in 2020, zo blijkt uit een analyse op basis van Limosacijfers die de Confederatie Bouw maakte. Vorig jaar kwamen de meeste[…]

Bouwsector slaagt erin om sociale dumping terug te dringen

Bouwsector slaagt erin om sociale dumping terug te dringen

Nieuwe vereniging groepeert bedrijven uit natuursteensector

Nieuwe vereniging groepeert bedrijven uit natuursteensector

Jean-Pierre Wuytack wordt voorzitter Feproma

Jean-Pierre Wuytack wordt voorzitter Feproma

Meer artikels