Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

‘Problemen met pur en pir nog erger geworden’

‘Problemen met pur en pir nog erger geworden’

Uit een nieuwe enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) bij haar leden blijkt dat de gevolgen van de extreme prijsstijgingen en de langere levertermijnen voor de isolatiematerialen polyurethaan (pur) en polyisocyanuraat (pir) (zie Bouwkroniek van 19 mei, blz. 9-11) nog erger geworden zijn: meer werven liggen stil en dubbel zoveel bedrijven vrezen voor een inkrimping van het personeelsbestand. Bovendien lopen ook voor bepaalde alternatieve isolatiematerialen de levertermijnen op.

Uit de meest recente rondvraag blijkt dat één derde van de bedrijven meer dan 25% extra moet betalen voor isolatie in pur en pir. Bij de enquête van eind april moest maar 5% van de aannemers 25% extra betalen. Bovendien is er geen verbetering merkbaar in de leveringstermijnen. Voor verschillende aannemers is het zelfs onmogelijk om een verschil in levertermijn te noteren omdat ze helemaal geen pur/pir-isolatiemateriaal geleverd krijgen.

Personeel op straat

De extreme prijsstijgingen van pur en pir en de uitzonderlijk lange leveringstermijnen hebben een grote invloed op de werking van de bedrijven. Uit de rondvraag blijkt dat al één op de drie bedrijven voor een inkrimping van het personeelsbestand vreest. Uit de eerste rondvraag bleek dat één op de zes bedrijven daarvoor vreesde. Bovendien signaleert meer dan de helft van de respondenten dat door de isolatieschaarste nu meer bouwplaatsen stilliggen dan in mei.

Geen alternatieven

Ongeveer twee derde van de respondenten deelt mee dat ze nog niet hebben kunnen overschakelen naar andere materialen. “Uiteraard zijn er alternatieve isolatiematerialen voor pur en pir beschikbaar, zoals cellenglas, glaswol, eps, xps, rotswol, kurk enz., maar vaak worden de te gebruiken materialen voorgeschreven in het bestek of is het technisch niet mogelijk om voor andere materialen te kiezen. Daarbij komt dat fabrikanten van bepaalde andere isolatiematerialen aan aannemers lieten weten dat ook zij kampen met langere leveringstermijnen of zelfs de maximale productiecapaciteit bereikt hebben en dus de komende maanden evenmin kunnen leveren”, zegt de directeur-generaal van de VCB.

Rondzendbrief

Enerzijds hoopt de VCB op een rondzendbrief van de Vlaams regering die de forse prijsstijgingen erkent en een herziening van de prijzen mogelijk maakt voor openbare werken. Uit de jongste enquête van de VCB is gebleken dat 79% van de respondenten de prijsstijgingen voor pur en pir niet naar hun klanten hebben kunnen doorrekenen. Volgens 61% van de respondenten is isoleren met pur en pir een verlieslatende activiteit geworden.

Fiscale voordelen

Anderzijds vraagt de VCB aan de Vlaamse regering om de overgangsmaatregel voor het fiscale voordeel van dakisolatie te verlengen. Steeds meer (kleinere) aannemersbedrijven zien december met rasse schreden naderen. Tegen dan moeten de beloofde dakisolatiewerken uitgevoerd worden of de klant dreigt zijn fiscaal voordeel te verliezen.

De aannemers die spouwmuren vullen met pur zitten in hetzelfde schuitje. De Vlaamse premies voor het vullen van muurspouwen met thermische isolatie dalen vanaf volgend jaar van 6 naar 5 € per m², zodat een piek in de vraag verwacht wordt. Maar ook die sector kampt met een tekort aan grondstoffen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Investeren middels isoleren

Publireportage

Investeren middels isoleren

Een geïsoleerd huis is fijn om in te wonen. Het is energiezuinig en comfortabel. Daarnaast is het ook nog eens voordelig want je bespaart veel geld. Kies voor isolatie en het levert je een hoger rendement op. Vind je het lastig waar je moet[…]

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Publireportage

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Publireportage

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Meer artikels