Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Probeton huldigt 16 fabrikanten wegens 30 jaar Benor

Gerelateerde onderwerpen :

,
Probeton huldigt 16 fabrikanten wegens 30 jaar Benor

Dertig jaar geleden werden door Probeton, het organisme dat opgericht werd om het Benor-merk voor geprefabriceerde betonproducten in te voeren, de eerste Benor-vergunningen toegekend. In de loop van 1986 werden niet minder dan 42 vergunningen toegekend aan 24 productiezetels voor de ongewapende en gewapende betonbuizen en voor de betontegels, -straatstenen en -boordstenen.

Er is de voorbije dertig jaar veel veranderd. De technologische en economische ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. Het Benor-merk heeft al die ontwikkelingen gevolgd en werd uitgebreid tot een breed gamma geprefabriceerde betonproducten in de sector van de infrastructuur, naast een aantal kleine producten voor gebouwen en betonnen bouwelementen.

In de jaren ‘80 van vorige eeuw waren de betonbedrijven veelal nog volledig familiaal. Het aanbod van betonproducten was relatief beperkt. Sindsdien is er veel geïnnoveerd in productie en in productietechnieken. Er is geïnvesteerd. Er werd gediversifieerd. Er zijn een aantal economische schokgolven geweest. Sommige bedrijven die in 1986 hun eerste Benor-vergunning haalden zijn overgegaan in andere handen, andere zijn van naam veranderd of opgegaan in een grotere groep. Binnen nieuw ontstane groepen werd geconsolideerd en werd de productie geconcentreerd. Zo komt het dat 7 van de 24 productiezetels die in 1986 het Benor-merk verwierven inmiddels gesloten zijn.

Alle productiezetels die in 1986 het Benor-merk verwierven en die vandaag nog in bedrijf zijn, beschikken nog steeds over de meeste Benor-vergunningen die in 1986 werden afgeleverd. Probeton wou de bedrijven die in 1986 bij de eersten waren om het Benor-merk te behalen bedanken voor 30 jaar vertrouwen en loyale inzet ten dienste van de kwaliteitsvolle betonproducten en organiseerde daarom onlangs een gezellige namiddag in het museum Train World in Brussel.

Op het programma stond een inleidende toespraak van Probeton-voorzitter Alain Broes. Oud-directeur André Onderbeke schetste de omstandigheden waarin het Benor-merk voor betonproducten destijds is opgericht en Paul Meekels, voorzitter van de vzw Benor, lichtte de uitdagingen van het Benor-merk toe.

Na de toespraken werden de jubilarissen uitgenodigd voor een begeleid bezoek aan Train World. Tijdens de receptie reikte Probeton-directeur Johan Horckmans erediploma’s uit als dank voor 30 jaar vertrouwen in het Benor-merk.

De jubilarissen (foto), in alfabetische volgorde, zijn Alkern Vor Beton nv, BPMN nv, Beton De Clercq bvba, Bleijko Betonindustrie bv, Bleijko Roeselare nv, Bovin Beton & Natuursteen nv, Dauby bvba, Ebema Beton Rijkevorsel nv, Ebema nv, Lithobeton nv, MBI bv, Oude Firma De Clercq Ed. nv, Socea nv, Stradus Aqua nv Neeroeteren, Stradus Aqua nv Ravels en Tubobel nv.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen

Vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen

Het huidige vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen van bedrijven. Dat zei de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) tijdens een hoorzitting in de onderzoekscommissie PFAS van het Vlaamse parlement. Volgens de[…]

10/09/2021 | waterzuiveringafvalwater
3,85 miljoen € om 200 extra scholen asbestveilig te maken

3,85 miljoen € om 200 extra scholen asbestveilig te maken

Robot reinigt het strand

Robot reinigt het strand

Btw-verlaging gevraagd voor heropbouw na watersnood

Btw-verlaging gevraagd voor heropbouw na watersnood

Meer artikels