Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Pril economisch herstel moet bouwsector hoop geven”

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
“Pril economisch herstel moet bouwsector hoop geven”

Alexander De Croo (r.) steunt het invoeren van een kredietverzekering die het mogelijk moet maken de volledige waarde van een woning te lenen.

“Ik zie een pril economisch herstel. Sinds het begin van deze legislatuur zijn er 130.000 jobs bijgekomen en het lijkt erop dat er tegen het einde van de legislatuur in totaal 200.000 zullen zijn bijgekomen. Bovendien daalt de belastingdruk en wordt de loonkostkloof met onze buurlanden weggewerkt. Deze signalen moeten de bouwsector hoop geven”, zei vicepremier Alexander De Croo op de voorstelling van het Visierapport van de VCB bij de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen. Voorzitter Rik Hinnens mocht meer dan 100 enthousiaste leden verwelkomen in het Huis van de Bouw.

Alexander De Croo (Open Vld) steunt het initiatief van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (ook Open Vld) voor een kredietverzekering die het voor particulieren makkelijker moet maken om opnieuw tot 100% van de waarde van hun woning te lenen. “Banken beperken hun leningen tot 70 of 80% van de waarde van de gefinancierde woningen. Een verzekering is een goede oplossing voor bouwheren die de 30 of 20% eigen inbreng niet hebben”, meent De Croo.

Verzekering

Een verzekering zou bij wanbetaling meer kans geven dat ze het uitstaande saldo volledig kunnen recupereren indien de woning gedwongen verkocht zou moeten worden. De Vlaamse Confederatie Bouw verwacht dat een systeem waarbij de verzekeringssector de terugbetaling waarborgt zowat 2.000 gezinnen per jaar kan helpen. “Zo’n verzekering kan er mee voor zorgen dat meer bouwheren vroeger kunnen starten met de bouw of aankoop van een woning en dat de terugbetalingstermijnen niet oplopen, zodat bouwheren niet nog hun woning afbetalen als ze reeds met pensioen zijn”, meent De Croo.

Loonlasten

Hij verwacht geen witte rook in de discussie over het afschaffen of omzetten van de maaltijd- en ecocheques. “In deze regeerperiode zie ik nog geen oplossing uit de bus komen. Als partij zijn wij voorstander om die cheques te vervangen door ‘cash’ en op termijn is die omschakeling hopelijk wel mogelijk. We moeten daarbij goed onthouden waarom die cheques zijn ingevoerd, namelijk door de hoge lasten op lonen en wedden. Hetzelfde verhaal bij de bedrijfswagens. Ook dat verhaal is een antwoord op de hoge lasten op werk. We kunnen maar de symptomen aanpakken als we ook de oorzaak aanpakken”, stelt De Croo.

De minister van Digitale Agenda riep voorts de bouwsector en het bedrijfsleven in het algemeen op om meer kansen te grijpen inzake big data. “Big data bieden een eindeloze stroom van anonieme gegevens die voor allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden en nieuwe kansen creëren voor bedrijven en ondernemers. Ik hoor soms de opmerking dat met de juiste filters die gegevensstroom niet zo anoniem zou zijn, maar ik ga niet mee in dat complotdenken. Dat ze eerst maar eens bewijzen dat dat mogelijk is”, stelt De Croo. 

Klantenbinding

De aanwezigen kregen die avond een geanimeerde uiteenzetting over het thema ‘klant is koning’. VCB-voorzitter Jef Lembrechts duidde de evolutie van klantenbinding aan de hand van zijn eigen loopbaan. “Toen ik startte, gingen we als ‘klantenbinding’ al eens een paar pinten drinken met een leidend ambtenaar. Dat kon en mocht toen nog. Vandaag heeft het bedrijf, en de maatschappij in zijn geheel, een hele omschakeling doorgemaakt naar de moderne vormen van klantenbinding”, stelt Lembrechts.

BIM

Voorts was er die avond aandacht voor de algemene trends in de Vlaamse bouwsector: het recht op de mede-eigendom die de renovatie van appartementen blokkeert, de nog aanhoudende gezinsverdunning, de regelgeving die verdichting tegenhoudt, zorgwonen, BIM en de nakende nood aan bijkomende schoolinfrastructuur in het secundaire onderwijs.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Brussel is van 3 tot 6 oktober voor de eerste keer gaststad voor het jaarlijkse ISOCARP World Planning Congress. Het evenement vindt plaats in het Maison de la Poste op de Thurn & Taxis-site. Voor de praktische organisatie van dit congres[…]

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Meer artikels