Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Prijsevolutie (aannemersprijs) (6/2012 tot 3/2021) van een spouwplaat van 100 mm (dus X10 = prijs per m³) – maart 21: 140 € per m³.

Bepaalde fabrieken die MDI produceren, één van grondstoffen voor pur/pir-isolatie te produceren, liggen opnieuw stil. Dat is vooral in de Verenigde Staten het geval, maar omdat er wereldwijd tijdelijk minder MDI ter beschikking is, stijgt de prijs voor deze isolatie. FEMA, de beroepsvereniging van de bouwhandelaar, verwacht dat deze problemen wellicht tot het midden van dit jaar zullen duren.

 

De prijzen van isolatieproducten op basis van pur/pir vertonen sinds enkele jaren een sterk wisselend verloop. De grafiek in dit artikel toont dat we sinds midden vorig jaar te maken hebben met een constante stijging (van 104 naar 140 € per m³). We zitten nog niet aan de prijzen van september 2017 (162 € per m³), maar de producenten kondigen verdere stijgingen aan. Deze gaan van 10 tot 15%. Bouwhandelaars krijgen te horen dat de markt zeer onstabiel blijft en dat verdere prijsstijgingen niet uitgesloten zijn.
 
De oorzaak blijkt eens te meer te liggen in aan een plotse schaarste in MDI (MethyleenDifenyldi-Isocyanaat). Daarvan zijn er maar een heel beperkt aantal aanbieders (Europees en internationaal) die waarschijnlijk verkiezen aan meer lucratieve markten/toepassingen en betere prijzen te leveren.
 
Overigens zijn behalve MDI ook andere grondstoffen (chemicaliën) zoals polyol (grondstof voor polyurethaan) en TCPP (vlamvertrager) op heel korte termijn heel fors in prijs gestegen.
 
Hoewel het aandeel van ruwbouwmaterialen in de totale kostprijs van woningen toch wel beperkt te noemen is – maximaal een kleine 1.000 € tussen de hoogste en laagste prijzen om een middelgrote woning te isoleren – wil FEMA benadrukken dat de handelaars hier te maken hebben met externe factoren waarop zij geen vat hebben. FEMA betreurt de snelle evolutie van sommige prijzen waardoor handelaars hun klanten/aannemers slechts prijzen en beschikbaarheden op korte termijn kunnen waarborgen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dan zes op tien facturen in de bouwmaterialensector te laat betaald

Meer dan zes op tien facturen in de bouwmaterialensector te laat betaald

Het aantal te laat betaalde facturen in België is dit jaar flink gestegen. De betaaltermijnen verschillen sterk per sector. Het grootste slachtoffer is de bouwmaterialensector, waar meer dan zes op de tien facturen te laat werden[…]

Ondernemingen verwachten nog verdere prijsstijgingen

Ondernemingen verwachten nog verdere prijsstijgingen

Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

Wienerberger breidt Eco-brick-gamma uit

Wienerberger breidt Eco-brick-gamma uit

Meer artikels