Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Prijsevolutie (aannemersprijs) (6/2012 tot 3/2021) van een spouwplaat van 100 mm (dus X10 = prijs per m³) – maart 21: 140 € per m³.

Bepaalde fabrieken die MDI produceren, één van grondstoffen voor pur/pir-isolatie te produceren, liggen opnieuw stil. Dat is vooral in de Verenigde Staten het geval, maar omdat er wereldwijd tijdelijk minder MDI ter beschikking is, stijgt de prijs voor deze isolatie. FEMA, de beroepsvereniging van de bouwhandelaar, verwacht dat deze problemen wellicht tot het midden van dit jaar zullen duren.

 

De prijzen van isolatieproducten op basis van pur/pir vertonen sinds enkele jaren een sterk wisselend verloop. De grafiek in dit artikel toont dat we sinds midden vorig jaar te maken hebben met een constante stijging (van 104 naar 140 € per m³). We zitten nog niet aan de prijzen van september 2017 (162 € per m³), maar de producenten kondigen verdere stijgingen aan. Deze gaan van 10 tot 15%. Bouwhandelaars krijgen te horen dat de markt zeer onstabiel blijft en dat verdere prijsstijgingen niet uitgesloten zijn.
 
De oorzaak blijkt eens te meer te liggen in aan een plotse schaarste in MDI (MethyleenDifenyldi-Isocyanaat). Daarvan zijn er maar een heel beperkt aantal aanbieders (Europees en internationaal) die waarschijnlijk verkiezen aan meer lucratieve markten/toepassingen en betere prijzen te leveren.
 
Overigens zijn behalve MDI ook andere grondstoffen (chemicaliën) zoals polyol (grondstof voor polyurethaan) en TCPP (vlamvertrager) op heel korte termijn heel fors in prijs gestegen.
 
Hoewel het aandeel van ruwbouwmaterialen in de totale kostprijs van woningen toch wel beperkt te noemen is – maximaal een kleine 1.000 € tussen de hoogste en laagste prijzen om een middelgrote woning te isoleren – wil FEMA benadrukken dat de handelaars hier te maken hebben met externe factoren waarop zij geen vat hebben. FEMA betreurt de snelle evolutie van sommige prijzen waardoor handelaars hun klanten/aannemers slechts prijzen en beschikbaarheden op korte termijn kunnen waarborgen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Na 95 jaar aanwezigheid op de Antwerpse Paardenmarkt verhuist de Engels Group naar een nieuw logistiek distributiecentrum van 70.000 m² in de industriezone van Malle. Delokalisatie was onvermijdelijk om de groei van de familiale groep met[…]

Vandersanden lanceert digitale afhaal- en leveringsmodule

Vandersanden lanceert digitale afhaal- en leveringsmodule

Internationaal Jaar van het Glas

Internationaal Jaar van het Glas

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Meer artikels