Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Prijzen van nagenoeg alle bouwmaterialen stijgen opnieuw feller'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Prijzen van nagenoeg alle bouwmaterialen stijgen opnieuw feller'

© Iakov Filimonov

Steeds meer bouwbedrijven zagen de prijzen van bouwmaterialen in januari stijgen met meer dan 15 en 25% ten opzichte van november 2020 en vooral de prijs van isolatiemateriaal blijft hoog. Dat blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw bij 441 bouwondernemingen. “Eind vorig jaar dachten we dat het ergste inzake prijstoenames achter de rug lag, maar dat blijkt dus niet het geval”, betreurt Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw.
De bouwsector heeft opnieuw in toenemende mate te maken met de stijgende prijzen van bouwmaterialen, zo blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw. In vergelijking met het voorgaande conjuncturele onderzoek van november 2021 zijn de prijzen van bijna alle bouwmaterialen verder gestegen. Zes op de tien bouwbedrijven (58% om exact te zijn) zien prijsstijgingen van meer dan 15% sinds november 2020, een kwart (24%) merkt dan weer prijstoenames van 25% en meer. De aanhoudende prijsstijgingen beginnen steeds meer te wegen op de liquiditeit van bouwbedrijven: 8% had in januari 2022 te maken met ernstige liquiditeitsproblemen, tegenover 5% in november 2021. Beterschap zit er niet meteen aan te komen nu de inflatie (7,59%) zich op het hoogste niveau bevindt sinds nagenoeg 40 jaar en in januari de grootste maand-op-maandbeweging kende in dik 70 jaar.
 
Nochtans dacht de sectorfederatie dat het keerpunt in november 2021 bereikt was, dat de prijzen van bouwmaterialen opnieuw zouden dalen en de weg naar herstel open lag, maar dat is dus duidelijk nog niet het geval. In het merendeel van de gevallen worden die verhoogde prijzen niet doorgerekend aan de klant: in 54% van de gevallen zijn ze nog steeds integraal voor het bouwbedrijf en in 41% voor de klant, vaker gedeeltelijk dan integraal dan wel. Ook met de levertermijnen gaat het volgens het onderzoek van de Confederatie Bouw voort de slechte kant uit. 56% van de bouwbedrijven ziet bouwmaterialen geleverd worden met een vertraging van meer dan twee weken, 32% met een vertraging van meer dan vier weken. De verlenging van de levertermijnen doet zich vooral voor bij de installatie-, afwerkings- en kunststofproducten.
 
“Daardoor komen heel wat bouwondernemingen in de problemen bij het opleveren van hun werken. Bovendien merkt driekwart van de bouwondernemingen geen toename van overheidsopdrachten en dat ondanks de Europese, federale en regionale relanceplannen die al sinds vorig jaar operationeel zouden moeten zijn”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Uit recente gegevens van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) blijkt het aantal vacatures in de bouw zich op recordhoogte te bevinden. In vergelijking met 2020 zijn het er vandaag dubbel zoveel. Elke maand komen[…]

23/05/2022 | VDABVCB
Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Europese sancties tegen Rusland beperken overheidsopdrachten

Europese sancties tegen Rusland beperken overheidsopdrachten

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Meer artikels