Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Prijzen van bouwmaterialen zullen blijven stijgen'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Prijzen van bouwmaterialen zullen blijven stijgen'

De prijzen van bouwmaterialen blijven stijgen. Sinds begin januari zouden ze tot 12% toegenomen zijn, zo blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw bij 210 bouwondernemingen. Bovendien verwacht 95% van de bouwbedrijven nog meer prijsstijgingen de komende maanden als gevolg van de oorlog in Oekraïne, vooral voor staalproducten. Vanwege de prijsstijgingen raadt de Confederatie Bouw aannemers en installateurs meer dan ooit aan om met prijsherzieningsclausules of dagprijzen te werken.
Het blijft verder de slechte kant opgaan met de prijsstijgingen van materialen in de bouw. Sinds begin januari 2022 stelde 92% van de bouwondernemingen prijstoenames van bouwmaterialen vast: 52% heeft het over prijsstijgingen van 10% en meer. De stijgingen zijn het grootst voor staal, hout, isolatiematerialen en non-ferrometalen en het kleinst bij glasproducten, infrastructuurmaterialen, baksteen en dakpannen. Door de oorlog in Oekraïne verwacht 95% van de aannemers nog verdere toenames van de materialenprijzen de komende maanden, vooral voor staalproducten.
 
De gestegen bouwmaterialenprijzen blijven in de helft van de gevallen volledig voor rekening van de bouwonderneming, wat weegt op de rendabiliteit van de bouwbedrijven. In de andere helft van de gevallen worden die prijstoenames toch doorgerekend aan de klant, maar vaker slechts gedeeltelijk (29%) dan helemaal (18%). Dat kan door in het contract te werken met een herzieningsclausule of een dagprijs. Zeker in tijden van grote en onvoorzienbare prijsschommelingen is dit de beste manier om een evenwichtig contract af te sluiten.
 
Daarnaast stellen zeven op de tien bouwbedrijven een verslechtering van de levertermijnen vast sinds begin dit jaar.  De verlenging is het meest uitgesproken voor bakstenen, dakpannen en staalproducten. Ook hier verwacht 83% een verdere verslechtering van de leveringstermijnen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, vooral voor staalproducten.
 
Tot nu toe zag 11% van de aannemers en installateurs die met Oekraïense gedetacheerden werken één of meer van hen richting hun thuisland vertrekken.  Van een massale exodus is dus nog geen sprake, maar de Confederatie Bouw heeft alle begrip voor Oekraïeners die hun land willen verdedigen. Eind 2011 waren er een kleine 2.500 Oekraïense gedetacheerden actief in de Belgische bouwsector.
 
Anderzijds is 40% van de bouwbedrijven bereid om Oekraïense vluchtelingen aan te werven aan Belgische voorwaarden, zelfs als dit maar op tijdelijke basis zou zijn. “Uiteraard komt het er nu eerst op aan om deze oorlogsvluchtelingen goed op te vangen, maar mochten ze daarna aan de slag willen gaan, zijn ze absoluut welkom in de bouw”, geeft Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw, aan.
 
De Confederatie Bouw heeft op haar website overigens een afzonderlijke pagina gemaakt, https://confederatiebouw.be/oekraine, waarop vragen en antwoorden over de impact van de oorlog in Oekraïne gebundeld staan. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Praktische gids over circulair bouwen met aluminium schrijnwerk

Praktische gids over circulair bouwen met aluminium schrijnwerk

Roval: Er kan veel meer met aluminium muurafdekkappen

Publireportage

Roval: Er kan veel meer met aluminium muurafdekkappen

ArcelorMittal pompt 1,1 miljard € in Gentse vestiging

ArcelorMittal pompt 1,1 miljard € in Gentse vestiging

Meer artikels