Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Prijzen van bouwmaterialen blijven stijgen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Prijzen van bouwmaterialen blijven stijgen

Sinds januari zijn de prijzen van bouwmaterialen gemiddeld met 16% gestegen, zo blijkt uit een onderzoek van de Confederatie Bouw waaraan begin april 302 bouwondernemingen deelnamen. De oorlog in Oekraïne gaf daar nog een extra duw aan. Ruim de helft van de materialenleveranciers maakt hun offertes minder lang geldig. De bouwsector pleit voor tijdelijke overmacht en een goedkoper zakelijk energieverbruik.

 

Het gaat van kwaad naar erger met de prijzen en de leveringstermijnen van bouwmaterialen. 98% van de bouwbedrijven zag de prijzen van bouwmaterialen nog verder stijgen sinds het losbarsten van de oorlog in Oekraïne. Vooral de prijzen van staal, non-ferro, hout, pvc en isolatiematerialen gingen naar omhoog. Bouwmaterialenhandelaars passen hun aanpak aan door offertes minder lang geldig te houden. 44% beperkt de offerte tot een aantal dagen, 8% zelfs tot een aantal uren.

Daarnaast spreekt ruim acht op de tien van de aannemers van een verdere verlenging van de leveringstermijnen van bouwmaterialen, in vergelijking met januari van dit jaar. In maart bedroeg dat aantal 72%. De overgrote meerderheid van de bouwbedrijven vreest dan ook bepaalde werven te moeten stoppen door een gebrek aan materialen en/of door te grote verliezen, indien de situatie zich verder blijft ontwikkelen zoals de voorbije weken.

Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw, vindt het daarom uitstekend dat de tijdelijke werkloosheid door corona en de oorlog alvast verlengd werd tot 30 juni. Tussen 15 maart en 15 april maakte 62% van de bouwfirma’s daar gebruik van . Naast weerverlet waren vooral de materiaalproblemen en corona de hoofdredenen om tijdelijke werkloosheid in te zetten. Een extra domper voor de sector is dat door de ontspoorde inflatie de loonkost in 2021 en 2022 met liefst 9,22% zal stijgen, wat veel meer is dan verwacht.

Bovendien rekent slechts de helft (51%) van de bouwfirma’s die prijsverhogingen van materialen, lonen en energie door aan privéklanten en dan nog vaker gedeeltelijk dan volledig. Om in deze moeilijke omstandigheden het hoofd boven water te kunnen houden, verwacht de bouw nog een aantal ondersteunende maatregelen vanwege de overheid.

“Zo zou tijdelijke overmacht moeten worden toegepast wanneer werkzaamheden door leveringsproblemen niet mogelijk zijn, moeten de accijnzen op zakelijk energieverbruik naar beneden en moeten er gedetailleerde prijsherzieningsformules in contracten worden ingevoegd”, vindt Niko Demeester.

“Omdat dit een internationaal probleem is, hebben we samen met onze Europese partnerorganisaties, aan de Europese concurrentieautoriteiten gevraagd om na te gaan of er geen misbruik van marktmacht gebeurt door grote spelers van grondstoffen en/of bouwmaterialen die het aanbod en/of de prijs beïnvloeden”, aldus de topman van de Confederatie Bouw.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Flanders Investment & Trade (FIT) lanceert tot en met 11 oktober opnieuw een oproep voor het Starterspakket Internationalisering. Met deze subsidie van 7.000 euro ondersteunt FIT beginnende exporteurs. Het subsidiebudget bedraagt 1,4 miljoen[…]

28/09/2022 | Ondernemingen
Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Meer artikels