Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Prijzen bouwmaterialen stijgen met 4,3% in vier maanden tijd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Prijzen bouwmaterialen stijgen met 4,3% in vier maanden tijd

De prijsindex van bouwmaterialen is sinds november vorig jaar gestegen met 4,3%. Op jaarbasis is dit een stijging met 13%. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) stelt vast dat deze prijsstijging ongezien is en bovendien vele malen groter is dan de consumptieprijsindex. Deze laatste steeg in dezelfde periode met minder dan 1%.
Er worden vooral hogere prijzen vastgesteld bij staalproducten (+18%), kunststoffen (+13%) en natuursteen (+10%). Het is erg moeilijk om te anticiperen op dergelijke forse prijsstijgingen. Daardoor komen heel wat aannemers en opdrachtgevers voor onaangename verrassingen te staan. De prijsstijgingen zijn het gevolg van ontwrichtingen op de internationale markten.
 
Aannemers melden ook dat de leveringstermijnen van verschillende producten ook langer zijn geworden. Internationaal transport ondervindt door Covid-19 nog steeds hinder en ook de productie van grondstoffen is gedaald.
 
De tijdige uitvoering van werken wordt hierdoor bemoeilijkt. De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt dan ook aan opdrachtgevers om rekening te houden met eventuele vertragingen die het gevolg zijn van problemen op de internationale markten.
 
Het ziet er bovendien niet naar uit dat deze situatie snel opgelost zal raken. Ook voor de rest van het jaar kunnen we ons volgens de VCB verwachten aan hogere prijzen en producten die slechts met veel vertraging kunnen geleverd worden.
 
De Vlaamse Confederatie Bouw doet een oproep aan alle bouwpartners om gezamenlijk aan constructieve oplossingen te werken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Indexen - Referteprijzen

Indexen - Referteprijzen

Ontdek hier de referteprijzen verkeer en infrastructuur, de prijsherzieningsindexen en andere nuttige informatie raadplegen. Bouwkroniek engageert zich om zo snel mogelijk de meest recente gegevens te publiceren. Wij zijn echter afhankelijk van[…]

09/03/2021 |
Nieuwe prijsindex I-2021 bouwmaterialen

Nieuwe prijsindex I-2021 bouwmaterialen

Bouwvakanties, rustdagen bouw, vervanging feestdagen 2021

Bouwvakanties, rustdagen bouw, vervanging feestdagen 2021

Bouwvakanties, rustdagen bouw, vervanging feestdagen 2020

Bouwvakanties, rustdagen bouw, vervanging feestdagen 2020

Meer artikels