Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Prijsdruk voor bouwmaterialen zal afnemen in 2022'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Prijsdruk voor bouwmaterialen zal afnemen in 2022'

© Iakov Filimonov

De opwaartse druk op prijzen voor bouwmaterialen zal afnemen in 2022. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie die economist Steven Trypsteen van ING België schreef voor FeMa, de Belgische federatie van de bouwmaterialenhandelaars. We brengen de interessante studie hierbij integraal.
De sterke stijging van sommige bouwmaterialen baart bouwbedrijven heel wat zorgen. De huidige situatie brengt ook heel wat onzekerheid met zich, niet in het minst door de opkomst van de nieuwe covid-19 variant omikron. Wat kunnen we op dit moment verwachten over de evolutie van de prijzen van bouwmaterialen?
 
De sterke vraag gekoppeld met aanbodbeperkingen stuwen de prijzen omhoog. In een vrije markt wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. En de recente prijsstijgingen kunnen we dan ook op die manier verklaren. Wat de vraag betreft, herstelde de bouwsector relatief snel na de lockdowns van 2020. De orderboeken voor bouwbedrijven in de Europese Unie zitten vandaag alweer op het niveau van vóór de crisis (zie figuur 1) . De situatie voor Belgische bouwbedrijven is nog beter: de orderboeken zitten vandaag op een hoger niveau dan vóór de coronacrisis. Dit impliceert dat de vraag naar bouwmaterialen sterk steeg, wat opwaartse druk op de prijzen gaf.
Wat het aanbod van bouwmaterialen betreft, zorgden de wereldwijde lockdowns voor problemen in de toeleveringsketen. Zo waren er vertragingen in het productieproces van sommige bouwmaterialen en het transporteren van goederen werd flink duurder.
 
De aanbodproblemen gekoppeld met een sterke vraag deed de prijzen dan ook toenemen. De prijsstijgingen waren echter niet voor alle bouwmaterialen even sterk. De prijs van bv. metaalertsen en hout gingen sterk de hoogte in, terwijl de prijzen voor beton en cement matigere prijsstijgingen kenden (zie figuur 2). Dit verschil in prijsstijging kan verklaard worden doordat de markt van staal en hout op wereldniveau werkt. De markt is erg competitief en transparant, wat ervoor zorgt dat prijsstijgingen van grondstoffen snel worden doorgerekend. De markt voor beton en cement is in tegenstelling meer lokaal doordat het duurder is om deze producten te transporteren over grote afstanden. Het meer lokale karakter maakt deze markt minder competitief.
 
Een verhoogde stand van de voorraden zou de prijsdruk moeten wegnemen. Voordat leveranciers van bouwmaterialen hun prijzen verlagen, moeten ze een verbetering zien van hun voorraden. Een stijging van de voorraad vergroot de concurrentie wat neerwaartse druk zet op de prijzen. Een verbetering in de toeleveringsketen, wat we verwachten in de loop van 2022, zou ervoor moeten zorgen dat de voorraden gemakkelijker kunnen worden opgebouwd.
 
De link tussen de stand van de voorraden en prijsdruk is echter niet gelijk voor alle bouwmaterialen. Voor bouwmaterialen die verhandeld worden op de wereldmarkt denken we dat dit relatief snel kan gebeuren. Op basis van historische correlaties zien we dat de stand van de voorraad sterk gelinkt is met de intenties om de prijzen te verhogen of te verlagen. Figuur 3 illustreert deze correlatie voor fabrikanten van hout en kurk. De meest recente data toont bovendien aan dat de voorraden bij deze fabrikanten wat aan het stijgen zijn (de grijze lijn gaat wat omhoog) en tegelijkertijd geven steeds minder fabrikanten aan dat ze de prijzen zullen verhogen (de oranje lijn gaat omhoog). We zien éénzelfde patroon bij fabrikanten voor basismetalen.
 
Voor bouwmaterialen waar de markt meer lokaal is, zien we een ander beeld. Figuur 4 illustreert dit voor fabrikanten van cement, beton en bakstenen. De correlatieanalyse toont dat een hogere voorraad gemiddeld gezien pas na 6 tot 9 maanden voor een verlaagde prijsdruk zorgt. Een goed voorbeeld van dit fenomeen is de financiële crisis van 2008. We zien dat de voorraden groeien vanaf midden 2007, maar slechts een jaar later beginnen meer en meer de fabrikanten aan te geven dat ze de prijzen zullen verlagen. De meest recente cijfers tonen een gelijkaardig patroon. We zien dat er meer voorraad is (de grijze lijn gaat omhoog), maar fabrikanten geven niet minder aan dat ze de prijzen zullen verlagen (de oranje lijn blijft zelfs zakken). Op basis van deze analyse, en in de verwachting dat er steeds meer voorraad wordt opgebouwd, zouden ook fabrikanten tegen midden 2022 steeds minder moeten aangeven dat ze de prijzen zullen verhogen.
 
Gasprijs
 
Onafhankelijk van bovenstaande correlatieanalyse heeft de recente sterke stijging van de gasprijs een belangrijke impact voor de prijzen van sommige bouwmaterialen. Het productieproces van bv. basismetalen en van cement, beton en bakstenen vraagt heel wat energie en bedrijven in deze sectoren gebruiken heel wat gas in hun productie. Dit impliceert dat voor deze bouwmaterialen de prijzen opnieuw wat opwaartse druk zullen ervaren. Voor 2022 verwachten we echter dat de gasprijs wat zal dalen, wat de prijsdruk opnieuw zal doen afnemen.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME uit Zwijndrecht heeft via haar Italiaanse vennootschap SIDRA een groot contract binnengehaald voor de uitvoering van bagger- en kustbeschermingswerken in de haven van Livorno in het westen van het Italiaanse Toscane. Een dergelijk[…]

29/03/2022 | DEME
Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Meer artikels