Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bedrijf

Preventiecampagne om factuurfraude te vermijden

Gerelateerde onderwerpen :

,

Ieder jaar zijn honderden bedrijven en consumenten het slachtoffer van factuurfraude, vaak voor zeer grote bedragen. Bij factuurfraude onderscheppen oplichters een factuur en wijzigen er het rekeningnummer van. Als de ontvanger deze aangepaste factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. De facturen worden onderschept in het postcircuit, bijvoorbeeld uit de rode brievenbussen van bpost, maar ook in postkamers van bedrijven zelf of bij particulieren. Daarom lanceert de overheid samen met ondernemers- en consumentenverenigingen en bpost een preventiecampagne met belangrijke tips om niet in de val te lopen.

Oplichters proberen alle soorten facturen te onderscheppen, maar het gaat vooral om eenmalige betalingen voor een groot bedrag. Uit de meldingen die de fod Economie dit jaar ontving, blijkt dat het over facturen van gemiddeld 12.000 € ging, maar er zijn ook gevallen bekend van minder dan 1.000 € tot facturen van enkele honderdduizenden euro's. Tegenwoordig is ook steeds vaker sprake van digitale factuurfraude: hierbij dringen oplichters binnen in het informaticasysteem van een leverancier en passen ze het rekeningnummer aan op facturatiemails.

De preventiecampagne ?Hoe factuurfraude vermijden?? verspreidt een aantal eenvoudige maar belangrijke tips om niet in de val te lopen. Zo wordt aangeraden het rekeningnummer op de factuur te vergelijken met het rekeningnummer op de bestelbon of de officiële website van de leverancier. Wees extra waakzaam als een factuur een nieuw rekeningnummer vermeldt. Indien het de eerste factuur is die je ontvangt van een leverancier, neem je best even de tijd om het rekeningnummer na te kijken vooraleer te betalen. Bij twijfel contacteer je best even het bedrijf in kwestie. Plaats je rekeningnummer niet alleen op je facturen, maar ook op je bestelbonnen en op je website. Vraag je klanten het rekeningnummer na te kijken alvorens te betalen en vermijd meldingen op je enveloppen, zoals de naam of het logo van je bedrijf.

Wie toch in de val liep en een vervalste factuur betaalde, contacteert best meteen de betrokken banken (je eigen bank en de bank van het rekeningnummer naar waar je het geld hebt overgeschreven) om de fraude te melden. Meld de feiten ook op het meldpunt.belgie.be (optie 'vervalste factuur'). Die melding wordt automatisch doorgestuurd naar de politie en bpost zodat zij de melding ook kunnen onderzoeken.

Meer informatie over factuurfraude en hoe ze te vermijden: factuurfraude.belgie.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Diependaele verfijnt hervorming registratierechten

Diependaele verfijnt hervorming registratierechten

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele past de registratierechten aan, zowel voor kopers van een enige woning als kopers van een tweede verblijf. De hervorming van de registratierechten is één van de hoekstenen van[…]

Vlaanderen moet almaar minder verwijlintresten betalen

Vlaanderen moet almaar minder verwijlintresten betalen

Btw-verlaging geldt ook voor slachtoffers overstromingen

Btw-verlaging geldt ook voor slachtoffers overstromingen

Vlaamse regering knutselt aan woonfiscaliteit

Vlaamse regering knutselt aan woonfiscaliteit

Meer artikels