Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Premie voor thuisbatterij vanaf 1 augustus

Gerelateerde onderwerpen :

Premie voor thuisbatterij vanaf 1 augustus

© ©terng99 - stock.adobe.com

Je kan vanaf 1 augustus een premie aanvragen voor een thuisbatterij. De Vlaamse regering keurde het voorstel eerder al goed, maar nu heeft ook de Raad van State een positief advies gegeven waardoor de procedure helemaal rond is. Thuisbatterijen zijn een optie om zelf opgewekte stroom die niet meteen verbruikt wordt op te slaan. Uittredend Vlaams minister van Energie Lydia Peeters omschrijft de slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie als een volgende stap in onze energietransitie.

De premie kan eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen. Wie zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, doet er goed aan die meteen lokaal te verbruiken. Wie meer stroom opwekt dan hij nodig heeft en niet beschikt over een batterij dient die overtollige stroom op het net te zetten. Voor dit gebruik van het net wordt een prosumententarief aangerekend. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt.

Vandaag is de prijs van een batterij nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie wordt de aanschaf van een batterij sneller haalbaar. Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8.000 €. De premie zal 250 € per kilowattuur bedragen met een maximum van 3.200 € per aansluitingspunt of 35% van de investeringskost. De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen; klassieke loodzuurbatterijen komen dus niet in aanmerking. De batterij moet ook geplaatst worden door een elektrotechnische installateur. De premie kan vanaf 1 augustus worden aangevraagd bij het departement Omgeving. Voorlopig is ze verkrijgbaar tot eind 2020.

Om een batterij goed te kunnen benutten is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net afzonderlijk registreert een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter is op 1 juli begonnen; maar wie niet meteen aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aertssen geeft e-busbatterij een tweede leven

Aertssen geeft e-busbatterij een tweede leven

1.250 ton CO2 besparen op 15 jaar. Dat is wat Aertssen en Zenobē willen bereiken door het overschot aan zonne-energie van de logistieke site van het familiebedrijf op te slaan in een tweedehandse batterij van 1,4 MW, volgens Aertssen een primeur[…]

30/11/2021 | EnergieElektriciteit
Nieuw bouwbedrijf ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten

Nieuw bouwbedrijf ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten

Gent krijgt de komende vier jaar meer dan duizend extra laadpunten

Gent krijgt de komende vier jaar meer dan duizend extra laadpunten

Bouwsector vreest voor tekort aan vakmensen om Vlaamse klimaatplannen uit te voeren

Bouwsector vreest voor tekort aan vakmensen om Vlaamse klimaatplannen uit te voeren

Meer artikels