Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

PowerConnect: the missing link

PowerConnect: the missing link

Sinds 1 juli 2014 moeten alle staalconstructies wettelijk CE-gemarkeerd zijn en geproduceerd worden volgens de vereisten van de EN 1090. Niet alleen de dragende structuur, maar ook alle dragende onderdelen zoals bouten en lassen moeten aan de EN 1090 voldoen.

De ontwerpcode EN 1993, gewoonlijk Eurocode 3 genoemd, geeft hiervoor de richtlijnen. Specifiek voor verbindingen met bouten of lassen zijn de regels te vinden in deel 8 van deze norm.

De Eurocode wordt juridisch beschouwd als regels van de kunst of van goed vakmanschap voor de toepassing van de tienjarige aansprakelijkheid van ontwerpers (architecten en ingenieurs).

Technische kwaliteit

Door ze te volgen, ontstaat een vermoeden van technische kwaliteit. De staalconstructeur heeft er dus alle belang bij deze regels te respecteren.

De detaillering van een structuur praktisch gaan begroten is een taak die dikwijls op de schouders van het constructiebedrijf terechtkomt. Het is dus aan de staalconstructeur zelf om de sterkteberekeningen uit te voeren en wanneer gevraagd te kunnen voorleggen.

Eurocode 3 deel 8 voor verbindingen is een 145 pagina tellende theoretische code met een vrij steile leercurve. Zich inwerken in de code is een heuse investering voor elke staalconstructeur. Gelukkig bestaat er eenvoudig te gebruiken software voor de berekening van verbindingen volgens Eurocode 3.

Bouten en lassen

PowerConnect is een Belgisch programma dat op basistypeverbindingen toelaat om snel en efficiënt de bouten en lassen te controleren, geheel volgens Eurocode 3. De software is eenvoudig te gebruiken, geeft heldere resultaten en is zeer toegankelijk ook voor wie geen Eurocode-specialist is.

De software is zeer toegankelijk ook voor wie geen Eurocode-specialist is.

De verbindingen kunnen uitgebreid worden met verstijvers en kniestukken, zodat snel verschillende opties kunnen getest worden. Zo kan de gebruiker steeds de meest optimale verbinding ontwerpen. Stalen verbindingen berekenen was nog nooit zo eenvoudig.

Gratis testversie

PowerConnect is een software van BuildSoft. BuildSoft is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in software voor de berekening van constructies volgens Eurocode en nationale normen. Op de website www.buildsoft.eu/gratistrial kan u een gratis 30-dagen testversie van ­PowerConnect downloaden. De supportdienst staat ter beschikking voor uw vragen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Restauratie met de juiste ambachtelijke mortels en bindmiddelen

Restauratie met de juiste ambachtelijke mortels en bindmiddelen

Het Italiaanse onderzoeks- en formuleringscentrum Calchèra San Giorgio bestudeert en produceert specifieke materialen voor de restauratie, constructie, structurele consolidatie en rehabilitatie van gebouwen van historisch en cultureel belang.[…]

31/10/2020 | ErfgoedBouwmaterialen
Anderhalve eeuw bouwervaring bij Habenu-van de Kreeke

Anderhalve eeuw bouwervaring bij Habenu-van de Kreeke

Antwerpen werkt aan een nieuw strategisch ruimteplan

Antwerpen werkt aan een nieuw strategisch ruimteplan

AWV vernieuwt kruispunt in Berbroek in 2021

AWV vernieuwt kruispunt in Berbroek in 2021