Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Potain zoekt het hogerop

Potain zoekt  het hogerop

Twee Potain-torenkranen zijn aan het werk op de bouwwerf van Frankrijks derde hoogste gebouw. Het gaat om de Incity-toren, die tot 200 m zal reiken en onderdak zal bieden aan een winkelcentrum in het hartje van Lyon. De Potain-torenkranen werken er 14 uur per dag (gedurende 30 maanden) om één verdieping per week te bouwen. Het tijdschema is erg strak omdat het gebouw in volle stadscentrum ligt. En aangezien het omringd is door een drukke weg, een school en een winkelcentrum dienen de werken volgens een strikte planning te gebeuren om de hinder voor de buurt zoveel mogelijk te beperken.

De Potain-torenkranen, een MD 550 met een capaciteit van 16 ton en een MDT 222 met een capaciteit van 12 ton, behoren toe aan Bouygues, het algemene aannemingsbedrijf van de bouwwerf, en werden gekozen omwille van hun betrouwbaarheid en goede prestaties. Ze garanderen bovendien een uitstekende beheersing van de lasten en grote bewegingssouplesse in krappe ruimten. De kranen werden in 2013 opgesteld op het Incity-terrein en heffen bouwmaterialen tot 16 ton. Ze moeten in staat zijn een uiteindelijke werkhoogte van 280 m te bereiken.

Hun exacte positie en de lengte van hun giek werden minutieus berekend met het oog op een maximale dekking van de bouwwerf en minimale hinder voor de buurt. Eén van die kranen, de MDT 222, werd zelfs binnenin gemonteerd, wat de technische uitdaging nog groter maakt. Om ze overeind te zetten, heeft het Lift Solutions-team van Potain nauw samengewerkt met Bouygues.

De montage van de MDT 222 in het gebouw laat toe de afdruk van beide kranen op de bouwwerf zo klein mogelijk te houden en verschaft de kraan een optimale capaciteit over een maximum van de werkoppervlakte.

De MDT 222 werd gemonteerd met een speciaal systeem dat de kraan tegelijk met de verdiepingen van het torengebouw laat omhoog gaan, en dat dankzij een uniek frame dat aan de betonnen kern van het bouwwerk is bevestigd. Dat laat de kraan toe haar finale werkhoogte te bereiken zonder verlies van kracht of stabiliteit. De MD 550 van haar kant werd geïnstalleerd met het externe verankeringssysteem van Potain waarbij verschillende kaders de mast vastzetten langs de buitenkant van het gebouw. Dit is een torenkraan met montage in elementen. Ze bezit een capaciteit van 16 ton bij een maximale giekhoogte van 80 m, maar op deze bouwwerf is ze geconfigureerd met een giek van 60 m. De MDT 222 is een topless stadskraan met een capaciteit van 12 ton en een giek die tot 65 m kan uitvouwen, maar hier is ze uitgerust met een giek van 30 m.

De Incity-toren bevindt zich midden de zakenwijk van Lyon. Hij zal 44.000 m² kantoorruimte en vier restaurants omvatten. Dit wordt het eerste Franse gebouw middenin de stad met HQE (Haute Qualité Environnementale)-certificaat.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten