Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Positieve vooruitzichten voor Duitse machines

Ondanks de geopolitieke troebelen denkt de Duitse branche van houtbewerkingsmachines dat haar verkoopcijfers ook dit jaar zullen blijven stijgen. Dat gaf voorzitter Wolfgang Pöschl van de brancheorganisatie te kennen op de Ligna persconferentie in Hannover. Verwacht wordt dat een stijgende export van Duitse machines in Noord-Amerika en Azië de te verwachten daling van de verkoop in Rusland ruimschoots zal compenseren. Bovendien vervolgt Europa zijn klim uit het dal met een zeer sterke Duitse economie als basis en een wisselkoersvoordeel nu de euro gedaald is in waarde tegenover valuta als de Amerikaanse dollar en de Chinese RMB. Anders gezegd, doordat haar producten internationaal concurrentiëler zijn geworden verkeert de Europese constructie van houtbewerkingsmachines in een uitstekende positie om te profiteren van de wereldwijd aantrekkende vraag naar kapitaalgoederen. De Duitse brancheorganisatie verwacht voor haar leden dit jaar een omzetstijging met 3% naar een totaal van 2,6 miljard '.

Over het voorbije jaar kan zij nog geen volledige cijfers geven. Zij had eerder als prognose voor 2014 een omzetstijging met 5% vooropgesteld en zij houdt vast aan dit cijfer. Over de eerste tien maanden van het jaar is de export van Duitse houtbewerkingsmachines met 0,8% gestegen om een totaal van 1,4 miljard ' te bereiken. De Europese markt was geen goede afnemer van Duitse machines, waarvan de EU-verkoop immers met 8% is gedaald. Maar deze tegenvaller werd gedeeltelijk gecompenseerd door de stijging met 37% van de afzet in Azië, die volgde op een inzinking die twee jaar heeft geduurd.

Wereldwijd is de handel in houtbewerkingsmachines sterker gestegen dan 0,8%, maar Duitsland ondervindt scherpe concurrentie van traditioneel sterke leveranciers van houtbewerkingstechnologie zoals Italië en nieuw opkomende landen zoals China en Turkije. De Duitse brancheorganisatie heeft daarom een onderzoeksplatform in het leven geroepen waartoe 20 bedrijven en onderzoeksinstellingen zijn toegetreden, om zich te wapenen voor de toekomst. De komende jaren moet nog meer aandacht gaan naar geluidsdemping en reductie van stofemissies, meting en verbetering van de bewerkingskwaliteit en de ontwikkeling van nieuwe veilige bedieningsconcepten.

China is de belangrijkste afnemer van Duitse houtbewerkingsmachines. Stijgende productiekosten en toenemende concurrentie van andere Aziatische landen hebben in China een grote vraag doen ontstaan naar sterk geautomatiseerde sleutelklare productielijnen die zuinig omspringen met grondstoffen voor de fabricage van meubels en bouwmaterialen. Daarnaast was en is China's behoefte aan nieuwe plaatmaterialenfabrieken groot en deze vraag lijkt nog niet te minderen. Vorig jaar verkochten de Duitsers 19% meer houtbewerkingsmachines aan China dan in 2013. De tweede belangrijkste exportmarkt voor de Duitse machineconstructeurs is Rusland, maar hier daalde hun omzet met 9%. Op de derde plaats komt de VS, waar de verkopen stegen met 18%. Vervolgens komen Polen (+37%) en Frankrijk (-20%). Snelgroeiende exportmarkten voor de Duitse constructeurs zijn Iran, Vietnam, Zuid-Korea, Australië en Wit-Rusland. Sterk dalende markten vorig jaar waren Italië, Turkije en Brazilië.

Met 64% blijft Europa het belangrijkste exportgebied voor de Duitse constructeurs, maar dat belang is afgenomen (in 2013 bedroeg het 70%). Azië is in gewicht toegenomen (van 15 naar 20%).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpse Boerentoren krijgt herbestemming als culturele topper

Antwerpse Boerentoren krijgt herbestemming als culturele topper

De bank KBC heeft het consortium APB - Libreco - Monument Vandekerckhove - MRT aangesteld voor de integrale sanering, renovatie en herontwikkeling van de KBC-toren in Antwerpen, beter bekend als de Boerentoren. KBC heeft de toren verkocht aan[…]

Vlaanderen pompt volgend jaar 5,5 miljard € in mobiliteit

Vlaanderen pompt volgend jaar 5,5 miljard € in mobiliteit

De Lijn wacht met autonoom vervoer

De Lijn wacht met autonoom vervoer

Nieuw platform maakt drones beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Nieuw platform maakt drones beschikbaar voor zakelijke toepassingen