Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Porsche Centre in Paal is hybride gebouw

Porsche Centre in Paal is hybride gebouw

Onder meer door het succes van de Porsche Macan besliste Porsche om ook in Limburg een ultramoderne concessie te openen. Zo kunnen de Limburgse Porsche-liefhebbers voortaan in de eigen regio terecht en zijn ze niet langer aangewezen op de Porsche-vestigingen in Geel of Luik. De nieuwe vestiging ligt vlak naast de E313. Voor de realisatie koos de bouwheer voor het Lommelse bouwbedrijf edibo.

'Als bouwheer ging onze voorkeur naar een Limburgs bouwteam voor een Limburgs project. De invoerder had al goede ervaringen met edibo bij de bouw van het Porsche Centre in Mechelen. Voor dit project lag de lat nog een stukje hoger. In plaats van na negen maanden (Mechelen) moest het bouwteam het project in Paal al na zeven maanden opleveren. Daarover wilden we spijkerharde garanties. Edibo en MAMU-architecten uit Hasselt legden ons een voorstel voor dat op alle gebied aan onze hoge verwachtingen voldeed en dus hakten we de knoop door. De realisatie van het project is perfect volgens het vooropgestelde tijdschema verlopen', vertelt Thierry Brialmont, zaakvoerder van Porsche Centre Paal.

Staalskelet

'Porsche bouwt vandaag niet alleen hybride sportwagens en SUV's, ze kiezen ook voor hybride garages. Op een minimum aan bouwoppervlakte willen ze een maximale service garanderen. De nieuwe concessie heeft een toonzaal van 1.000 m², voldoende voor 20 wagens en de kantoren, plus een werkplaats van 1.250 m². Om de beperkte oppervlakte te optimaliseren, kozen we voor een dakparking van 100 wagens. Er is gekozen voor een staalskelet als basis voor de toonzaal en een betonnen constructie voor de werkplaats, omwille van de vereiste brandveiligheid voor de dakparking', stelt projectleider Hans Thoelen.

De funderingswerken gingen van start in juli 2014. Eerst werden de betonwerken uitgevoerd, aansluitend werd de staalconstructie er tegenaan gebouwd. Voor het voorbijrijdende verkeer op de E313 is de gebogen gevel de blikvanger. De gevel is samengesteld uit panelen die aansluiten op het plafond en onzichtbaar bevestigd zijn. De montage is erg delicaat, want de panelen zijn schadegevoelig.

Constructiedetails

'De realisatie van de showroom verliep volgens de principes van industriebouw, maar de afwerking moest wel het niveau van woningbouw halen. Zo zijn alle constructiedetails zichtbaar, maar uniform en esthetisch uitgevoerd', geeft architect Jeroen Maesen nog mee.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt