Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Porotherm binnenmuur-lijmsteen nu ook voor hogere constructies

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Porotherm binnenmuur-lijmsteen nu ook voor hogere constructies

(c) Wienerberger

© Copyright: Studio Claerhout

De binnenmuur-lijmstenen van Porotherm (Wienerberger) zijn populair vanwege hun vele voordelen, maar de markt vraagt al langer naar een lijmsteen waarmee ook hogere constructies kunnen gebouwd worden. Die is er nu met de PLS Newton. Dankzij zijn grotere druksterkte kunnen ontwerpers en aannemers met de PLS Newton constructies tot zes bouwlagen realiseren.
De PLS Newton combineert alle voordelen van de PLS binnenmuurstenen met een opmerkelijke druksterkte. Die grotere druksterkte is het resultaat van een optimale kleisamenstelling.
 
Bovendien werd het perforatiepatroon van de binnenmuursteen aangepast. Daardoor is het contactoppervlak beter, ongeacht of de lijmstenen halfsteens of op een afwijkende manier op elkaar worden gestapeld. Dat draagt eens te meer bij tot een betere muurdruksterkte.
 
De muurdruksterktes hebben een hogere waarde dan wat volgt uit een theoretische berekening. Deze muurdruksterktes worden door laboratoriumproeven bevestigd.
 
Bovendien gaat die grotere druksterkte niet ten koste van de thermische eigenschappen, integendeel. De PLS Newton heeft dezelfde thermische performantie als de PLS 500 en kan uitpakken met een uitstekende verhouding tussen druksterkte en lambdawaarde.

Handig om te verwerken

De PLS Newton wordt op dezelfde manier verwerkt als de andere lijmstenen uit het Porotherm-aanbod, hetzij met het Porotherm Lijm-Systeem, hetzij met Porotherm Dryfix. Met een gewicht van 16 kg per stuk is hij minder zwaar dan vergelijkbare producten met dezelfde muursterkte. Dat komt het rendement van plaatsing uiteraard ten goede. Ook het standaardformaat 500/138/249 is afgestemd op een maximaal rendement. Het is ook compatibel met de andere binnenmuurstenen uit de Porotherm-serie. De PLS Newton is tevens gemakkelijk te verzagen of in te slijpen voor de plaatsing van technieken. Dankzij zijn vormstabiliteit zijn er tot slot geen dilatatievoegen vereist.

Goede ondersteuning

Om de stabiliteit van een verticaal belaste binnenmuur te toetsen, staat de NRd-berekeningstool ter beschikking (www.berekeningmetselwerk.be). Met deze tool kunnen bouwprofessionals op een transparante manier berekeningen maken op een persoonlijke webruimte, dwarsdoorsneden en zijaanzichten visualiseren en de dimensionering inschatten aan de hand van interactiediagrammen. De tool is trouwens niet alleen voor de PLS Newton inzetbaar, maar voor het volledige Porotherm-assortiment. De PLS Newton is ook Benor-gekeurd, wat een voordeel betekent ook  voor de rekenwaarden van de muurdruksterkte.
 
De kerncijfers:
Gedeclareerde gemiddelde blokdruksterkte fmean 25 N/mm²
Karakteristieke muurdruksterkte fk 8,5 N/mm2

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Meer artikels