Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Het Nederlandse project Stadsarchief Delft van Office Winhov & Gottlieb Paludan Architects won de Brick Award in de categorie Working Together. © Stefan Müller/Wienerberger

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of Silesia in Polen, een project van BAAS Arquitectura (Spanje), Grupa 5 architekci (Polen) en Maleccy biuro projektowe (Polen).

 

Dit jaar werd het Nederlandse project Stadsarchief Delft van Office Winhov & Gottlieb Paludan Architects bekroond met de award in de categorie Working Together. De andere awards gingen naar de Iturbide Studio in Mexico van Taller | Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo in de categorie Feeling at Home, het prototype van een dorpswoning in Rwanda van Rafi Segal en de MIT Rwanda Workshop Team (USA) in de categorie Living Together en de Maya Somaiya bibliotheek in India van Sameep Padora & Associates in de categorie Building Outside The Box. Er was nog een Special Prize voor Ted’A arquitectes voor een Spaans project.
 
De genomineerde Belgische projecten waren woningen van Graux & Baeyens architecten en atelier vens vanbelle in de categorie Feeling At Home, de Apostolinnen-site van dmvA architects en residentie DHK van Architecten- en Ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert in de categorie Living Together en het Kortrijkse Depart van B-architecten en het Aalsterse bibliotheekproject Utopia van het Nederlandse bureau KAAN architecten in de categorie Sharing Public Spaces.
 
België doet het doorgaans goed in deze architectuurcompetitie. Bij de vorige editie, in 2018, won het Antwerpse bouwproject Westkaai Torens 5 & 6 van het Britse architectenkantoor Tony Fretton Architects i.s.m. De Architecten nv één van de Brick Awards. In 2016 behoorden bijna tien projecten uit ons land of met een Belgische inbreng tot de genomineerden. Dehullu Architecten behaalde toen één van de Brick Awards met het Auditorium AZ Groeninge vzw in Kortrijk. Het Buda Kunstencentrum in Kortrijk van Studio 51N4E won in 2014 een Brick Award.
 
De Wienerberger Brick Award, voor het eerst uitgereikt in 2004, is een tweejaarlijkse, internationaal gerenommeerde architectuurprijs, die innovatieve baksteenarchitectuur in de kijker zet en laat zien hoe gevarieerd en divers keramische producten kunnen zijn bij gebruik voor muren, gevels, daken en bestrating. Normaal zou de Brick Award in juni voor de negende keer worden uitgereikt. Vanwege de coronacrisis werd het evenement echter uitgesteld en uiteindelijk getransformeerd naar een online-gebeuren.
 
Dit jaar werden liefst 644 projecten uit 55 landen ingediend door 520 architecten. In de aanloop naar de finale werden 50 projecten geselecteerd door een pre-jury. Aan de Brick Award is een prijzengeld van in totaal 29.500 € verbonden, verdeeld over de vijf categorieën.
 
Net als de voorgaande jaren geeft Wienerberger in de marge van de architectuurcompetitie een boek uit. Brick 20 bevat de 50 projecten op de shortlist, inclusief de winnaars. Daarnaast zijn er vijf essays van de internationale auteurs Hubertus Adam (Duitsland), Aglaée Degros (België), Job Floris (Nederland), Laura Iloniemi (Finland) en Jana Revedin (Oostenrijk) die dit overzicht van de hedendaagse baksteenarchitectuur vervolledigen.
 
Een overzicht met veel beelden en een woordje uitleg over de winnende projecten vind je op https://www.brickaward.com/Winners.html.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Bouwheer sogent dient de omgevingsvergunningsaanvraag in voor de uitbreiding van het Design Museum Gent. “We hopen de eerste steen te leggen in de zomer van 2022. Verwacht wordt dat de nieuwe vleugel zijn deuren zal openen in[…]

10/06/2021 | ProjectenGent
Arteveldehogeschool bouwt nieuwe onderwijscampus in Gent

Arteveldehogeschool bouwt nieuwe onderwijscampus in Gent

Leuven zoekt ontwerpteam voor toekomstvisie Bellefroid-vijvers

Leuven zoekt ontwerpteam voor toekomstvisie Bellefroid-vijvers

André Loeckx krijgt een Ultima

André Loeckx krijgt een Ultima

Meer artikels