Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Politiezone Ieper labelt gereedschap

Politiezone Ieper labelt gereedschap

De politiezone Ieper organiseert een label-campagne in de strijd tegen diefstallen van elektrische machines uit bestelwagens.

Het dure werkmateriaal van veelal zelfstandige ondernemers is gegeerd. De diefstallen gebeuren het hele jaar door en worden vooral 's nachts gepleegd. Het stelen van werkmateriaal uit lichte vrachtwagens is niet enkel een probleem in de regio van Ieper, Wervik en Poperinge. Het is een fenomeen dat over gans België verspreid is en waarbij de politiediensten geconfronteerd worden met gespecialiseerde, rondtrekkende dadergroepen. De aanpak van dadergroepen is anders dan die van de lokale, veelal intuïtieve daders. De politionele aanpak vergt dus ook een nauwe samenwerking met andere politiediensten en parketten.

Door een integrale aanpak en overleg met andere politiediensten moet kennis en expertise opgebouwd worden over daders, hun modus operandi en de plaatsen van de feiten in een bepaalde regio.

Aangifte

Het politionele onderzoek kent verschillende knelpunten. In de meeste gevallen is het moeilijk voor de labodiensten om bruikbare sporen te vinden. Bovendien is het precieze tijdstip van de diefstal meestal niet gekend. De tijdsvork waarin de recherchediensten moeten zoeken is vaak te groot, wat het verder onderzoek bemoeilijkt. Sommige aangiftes gebeuren ook laattijdig. Ook wordt vaak geen aangifte gedaan.

Btw-nummer

De politiezone Arro Ieper heeft een preventie-aanbod uitgewerkt voor lokale, zelfstandige ondernemers. De preventiedienst zal ondernemers met bestelwagen aanschrijven om hun materiaal te laten labelen. Een label maakt het werfmateriaal uniek, zodat het voor de potentiële dief minder interessant wordt om te stelen (en door te verkopen).

Bovendien kan materiaal eenvoudig terugbezorgd worden, wanneer het gelabeld is met een uniek nummer. Het nummer dat gelabeld wordt, is het btw-nummer, voorafgegaan door BE. Zo kan materiaal dat in het buitenland wordt aangetroffen ook vlot teruggegeven worden.

Labelzaterdagen

Er worden in juli, juli en augustus vier labelzaterdagen georganiseerd, waarop firma's met hun materiaal terechtkunnen. Ondernemers kunnen ook individueel met de preventiedienst een afspraak maken.

Eenmaal het materiaal gelabeld en geïnventariseerd is, wordt een sticker bevestigd op de bestelwagen, wat voor de dief opnieuw een afschrikkend effect heeft. Tot slot ontvangen de zelfstandige ondernemers een infopakket met tips ter beveiliging van hun bouwplaatsen.

Preventietips

De politie heeft een aantal tips die kunnen helpen om diefstal op bouwplaatsen tegen te gaan.

Investeer in het maken van een beveiligingsplan. Leg hierbij alle interne beveiligingsmaatregelen vast in de vorm van instructies en procedures. Sensibiliseer alle medewerkers op geregelde tijdstippen over de beveiligingsmaatregelen.

Identificeer, beschrijf en inventariseer je materiaal, compleet met foto's. Breng de bedrijfskleuren en -kenmerken aan op het materiaal. Dit kan ook door het inslaan van een unieke code of de initialen van de firma met slagletters.

Besteed voldoende aandacht aan de inrichting van een bouwwerf. Laat niks rondslingeren, beperk toegangen en zorg voor voldoende verlichting.

Beperk het materiaal dat aanwezig is op de bouwplaats. Berg alle materiaal op in een container en sluit deze consequent af.

Wordt toch iets gestolen, doe dan steeds aangifte bij de politie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Volvo Trucks Gent gaat batterijpacks voor elektrische trucks produceren

Volvo Trucks Gent gaat batterijpacks voor elektrische trucks produceren

Volvo Trucks start na de zomer in zijn assemblagefabriek in Gent met de productie van batterijpacks voor zware elektrische trucks. Dat zorgt voor vijftig nieuwe jobs en een verdere verankering van belangrijke industriële bedrijvigheid[…]

Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput

Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

Europese sancties tegen Rusland beperken overheidsopdrachten

Europese sancties tegen Rusland beperken overheidsopdrachten