Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Plexiglas in busjes met bouwvakkers en andere updates

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Plexiglas in busjes met bouwvakkers en andere updates

Zopas werd een nieuwe reeks updates bekendgemaakt inzake de coronamaatregelen. Die gaan o.m. over het vervoer van personen in busjes en het wisselen van winter- naar zomerbanden.
 
In bestelwagens en bussen voor personenvervoer, zoals die vaak gebruikt worden in de bouwsector, moesten tot nu toe de regels van 1,5 m fysieke afstand gerespecteerd worden. Heel wat werkgevers in de bouw kozen ervoor om elke werknemer met eigen vervoer naar de bouwplaats te laten rijden. De nieuwe richtlijnen schrijven voor dat aan de regels inzake ‘social distancing’ ook voldaan wordt als plexiglas geïnstalleerd wordt tussen de verschillende zitplekken.

Winterbanden

Garages en herstellingsdiensten mogen nog steeds alleen openblijven voor dringende herstellingen. Daar werd aan toegevoegd dat het moet gaan om reparaties die noodzakelijk zijn om de veiligheid van het voertuig te garanderen, zoals het herstellen van remmen en lichten en het vervangen van winterbanden door zomerbanden. Dat kan uiteraard enkel op afspraak en mits altijd een afstand van 1,5 m wordt gerespecteerd.

Bouwmaterialen

Inzake de verkoop van bouwmaterialen en gereedschap in bouwhandels en doe-het-zelfzaken wordt er voorlopig niets veranderd. Sinds zaterdag 18 april kunnen de Belgische bouwhandelaars ook opnieuw bouwmateriaal en bouwmaterieel verkopen in hun bouwshops, omdat zij een gevarieerd aanbod aan doe-het-zelfproducten in hun gamma hebben. Uit een navraag van Fema bij zowel bouwhandelaars (Fema-leden) als producenten van bouwmaterialen (Feproma-leden) blijkt dat er geen tekorten van materialen of logistieke problemen zijn. Zowel ruwbouwmaterialen (bakstenen, cement, beton, dakpannen, …) als afwerkingsproducten,
isolatiematerialen, granulaten, vloeren en tuinmaterialen zijn voldoende op voorraad. Zelfs vloertegels uit Spanje en Italië zijn beschikbaar.

Omgevingsvergunning

In Vlaanderen worden alle omgevingsvergunningen die zouden vervallen tussen 20 maart en 31 december met zes maanden verlengd. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Volgens de Vlaamse regelgeving moet de bouw van een constructie starten binnen de twee jaar na het verlenen van de vergunning en moet een gebouw winddicht zijn binnen de vijf jaar na het verlenen van de vergunning. Wanneer dat niet gebeurt, vervalt de vergunning. Met de coronamaatregelen liggen sommige bouwwerven stil of lopen deze vertraging op, waardoor niet aan deze verplichting kan voldaan worden. De Vlaamse regering erkent de viruscrisis als overmacht en verlengt de termijn met zes maanden.
 
Ook vergunningen en meldingen van bepaalde duur, die zouden vervallen tot en met 31 augustus, worden verlengd met drie maanden. Vergunningen voor werkzaamheden op bouwwerven, zoals mobiele breekinstallaties, de tussentijdse opslag van uitgegraven grond of het oppompen van grondwater, worden vaak voor een bepaalde periode aangevraagd. Met de beslissing om deze termijn met drie maanden te verlengen, wordt vermeden dat de vergunning eindigt terwijl de werkzaamheden nog lopende zijn.
 
“We zijn tevreden dat minister Demir de vervaltermijnen verlengd heeft en oog heeft voor de noden van de bouwsector. Nu moeten onze bouwbedrijven en hun klanten geen extra administratieve procedures doorlopen om deze verlenging te vragen”, reageert Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen steunt transport via binnenvaart naar zeehavens

Vlaanderen steunt transport via binnenvaart naar zeehavens

Het verhogen van de bereikbaarheid van de Vlaamse zeehavens en de druk op het wegennet verlichten is de doelstelling van het Impulsprogramma binnenvaart, een samenwerking tussen het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), Port of[…]

26/07/2022 | Transport
Uitbater gezocht voor overslagcentra in Diksmuide en Veurne

Uitbater gezocht voor overslagcentra in Diksmuide en Veurne

Bouw nieuwe kade gestart in Quarleshaven in Vlissingen

Bouw nieuwe kade gestart in Quarleshaven in Vlissingen

105 miljoen € voor spoorproject in North Sea Port

105 miljoen € voor spoorproject in North Sea Port

Meer artikels