Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Pleidooi voor afschaffing van registratierechten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Pleidooi voor afschaffing van registratierechten

Jong VLD pleit ervoor om de belastingen op de aankoop van een woning, de zogenaamde registratierechten, af te schaffen.  Zo zou de drempel voor jongeren om zich een woning of appartement aan te schaffen gevoelig dalen. De liberale jongerenpartij wil dit doen door de woonbonus voor nieuwe leningen onmiddellijk in mindering te brengen bij het moment van aankoop.

Volgens Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde is het voor jongeren  moeilijk om een woning te kopen zonder de steun van hun ouders. “De belasting bij de aankoop van een woning vormt daarbij één van de grootste drempels. Voor een gemiddelde woning bedragen die al gauw 25.000 €. Gek genoeg krijg je zodra de aankoop voltooid is wel een hoop fiscale voordelen. Zo levert de woonbonus, een fiscaal voordeel op de aflossingen van je lening, gespreid over een termijn van 20 jaar gemiddeld een belastingvoordeel van 15.000 € op. Het is veel verstandiger om meteen het aankoopmoment te verlichten, in plaats van daarna een beperkt jaarlijks fiscaal voordeel te geven in de vorm van de woonbonus”, zegt Vande Reyde.

“Waarom immers de aankoop van een woning zwaar belasten en dan achteraf beetje bij beetje teruggeven? Breng het voordeel van de woonbonus voor nieuwe leningen meteen bij de aankoop in mindering van de registratierechten. Hierdoor kunnen op termijn de  registratierechten voor nieuwe aankopen zelfs volledig verdwijnen. Op nieuwbouw worden geen registratierechten, maar wordt 21% btw aangerekend.  Hier kan eenzelfde inbreng van de woonbonus ter verlaging van de btw ingevoerd worden”, aldus Vande Reyde.
De onmiddellijke budgettaire kost ramen de liberale jongeren op 500 miljoen €, een aanzienlijk maar niet ondraaglijk bedrag.  Doordat gemakkelijker een woning gekocht kan worden, ontstaat immers meer economische bedrijvigheid, wat voor andere fiscale inkomsten zorgt. De belastingverlaging kan volgens Jong VLD op termijn zelfs zorgen voor meer opbrengsten. “Dat effect zagen we al bij een soortgelijke daling van woonbelastingen onder minister Dirk Van Mechelen in 2002 en bij de daling van schenkingsrechten onder minister Annemie Turtelboom in 2015: hoe lager de belasting, hoe meer er gebruik van wordt gemaakt en hoe meer voordeel voor de Vlaamse begroting”, stelt Vande Reyde.

Dirk Van Mechelen verlaagde in 2002 de registratierechten op de verkopen van onroerende goederen. Er was nadien een toename van de ontvangsten met 30% over de periode 2001- 2006 dankzij een stijgend aantal vastgoedtransacties. Annemie Turtelboom verlaagde in 2015 de tarieven voor schenkingsrechten. Het jaar daarop verdrievoudigde het aantal schenkingen van vastgoed.
“Daarmee zou de Vlaamse regering een eigen taxshift kunnen realiseren, zoals op federaal niveau al gebeurde. Vlaanderen kan zo ook bewijzen dat het een eigen belastingverlaging durft in te voeren met de fiscale instrumenten waarover het beschikt. Het systeem van registratierechten is bovendien administratief complex. Er zijn enkele kortingsmaatregelen, voor sommige woningen betaal je een verlaagd tarief van 5% en je kan registratierechten ook voor een deel meenemen bij de verkoop van je woning, maar slechts voor een beperkt bedrag en een beperkte termijn. De berekening van de woonbonus is al even complex, met twee berekeningswijzen die naast mekaar lopen. Beide ingewikkelde systemen elkaar laten opheffen en het aankoopmoment verlichten zorgt dus voor een simpeler en meer voordelig systeem”, besluit Jong VLD-voorzitter Vande Reyde.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Upgrade Estate gelauwerd als SDG Pioneer

Upgrade Estate gelauwerd als SDG Pioneer

Nele Van Damme en Koenraad Belsack van Upgrade Estate werden tijdens de recente VOKA-dag gelauwerd als SDG Pioneer en ontvingen ook een certificaat. Unitar (United Nations Institute for Training and Research) beloont ondernemingen voor alle[…]

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Managementwissel aan top van Century 21 Benelux

Managementwissel aan top van Century 21 Benelux

Van Mol wordt co-CEO van Steenoven

Van Mol wordt co-CEO van Steenoven

Meer artikels