Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Platdakraam met grote doorlaatbaarheid daglicht

Gerelateerde onderwerpen :

Platdakraam met grote doorlaatbaarheid daglicht

Foto René Schotanus

Illumy is een gepatenteerd systeem dat volgens producent Luxlight het meeste daglicht toelaat van alle lichtkoepels, dakramen en lichtstraten in de markt, dankzij de speciale beglazing en door zijn afmetingen tot 12 m². Het aluminium platdakraam Illumy by Luxlight onderscheidt zich tevens door zijn lichte gewicht, slanke vormgeving en geïntegreerde led-sfeerverlichting. De Uw-waarde is geschikt voor lage-energiewoningen en zelfs passiefbouw.

Het idee achter Illumy by Luxlight is helder: daglicht is aangenaam en gezond. Luxlight gebruikt voor Illumy Crystall HR+++-triple glazing, die veruit het meeste daglicht toelaat (LTA 75%), met bovendien de meest natuurlijke lichtkleur (Ra 97%). Naast uitbundig daglicht laat het kristalheldere glas de zonnewarmte ruimschoots toe (g-waarde = 0,52), terwijl de Ug-waarde van 0,6 W/m²K uitstekend scoort op het vlak van isolerend vermogen. Door de grote afmetingen (van 1,7 tot ruim 12 m²) en een gepatenteerd verbindingssysteem op basis van ‘structural glazing’ komt nog meer daglicht naar binnen.

Passiefbouw

Om het platdakraam ook voor passiefbouw geschikt te maken, werd een isolerend plisségordijn voorzien, waardoor de Uw-waarde daalt tot 0,59 W/m²K. Als kers op de taart beschikt het raam over sfeervol kunstlicht via een geïntegreerde ledstrip. De elektronische componenten van het platdakraam (plisségordijn, verlichting en de optionele buitenzonwering) worden gestuurd via een afstandsbediening en zijn geschikt voor aansluiting op Somfy-domotica.

Tot slot is oververhitting in lage-energie- en passiefwoningen een bekend probleem, waardoor noodgedwongen gekozen wordt voor kleine glaspartijen, die weinig zonlicht binnenlaten. Bij moderne bouw zijn het dan weer grote glaspartijen (zeer zwaar drievoudig glas), die allesbehalve praktisch zijn wat de plaatsing betreft (dure kraan- en zonweringkosten). Het innovatieve aan Luxlight zijn de lichte constructies met inbouwvoorziening, die enorm veel licht binnenlaten, sterk isoleren én de zonnewarmte maximaal toelaten of ze dankzij de zonwering weren. De meerwaarde ligt in die unieke combinatie van die eigenschappen.

Drie modellen

Het Illumy-platdakraam is leverbaar in drie modellen: een lessenaarsdak, een lessenaarsdak voor plaatsing tegen een muur of een vrijstaand platdakraam met zadeldak. Deze drie basismodellen zijn uit voorraad leverbaar in zes standaard formaten. Illumy-platdakramen worden gratis gemonteerd, zijn inbraakwerend volgens de Europese norm EN1627 RC2 en zijn uitermate geschikt voor energieneutraal bouwen. Op alle dakramen wordt tien jaar garantie gegeven.

Een Illumy-lichtstraat is opgebouwd uit een aantal losse modules die worden samengesteld in de werkplaats in Westerhoven. Na levering worden de modules gemonteerd tot een compleet dakraam. Voor het plaatsen van een Illumy-platdakraam moet een sparing in het plat dak worden gemaakt. Belangrijk is dat die exact wordt gemaakt volgens de tekening: Illumy is een standaardproduct dat ter plaatse niet meer kan worden aangepast.

Het Illumy-platdakvenster wordt geplaatst op een opstand. Deze opstand, die van binnen is afgewerkt en alle uitsparingen bevat voor o.a. de led-verlichting en het plisségordijn, wordt door monteurs op locatie in elkaar gezet. Vervolgens wordt het platdakraam erop geplaatst. Zodra dat gebeurd is en alles werd aangesloten, hoeft enkel de dakbedekking nog te worden aangebracht.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Het circulaire denken begint stilaan door te dringen tot de Belgische bouwsector. Het aanbod van bouwmateriaal dat zich volwaardig circulair mag noemen, is vooralsnog beperkt. Vanuit Nederland komt de Martens groep, bekend van o.m. betonnen[…]

Nieuwe naam voor fabrikanten buitengevelisolatie

Nieuwe naam voor fabrikanten buitengevelisolatie

Parabolisch groendak voor provinciehuis Boeverbos in Brugge

Parabolisch groendak voor provinciehuis Boeverbos in Brugge

Tectum Dekkers viert jubileum met internationale uitbreiding

Tectum Dekkers viert jubileum met internationale uitbreiding

Meer artikels