Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Planning en coördinatie wegenwerken kan veel beter

Planning en coördinatie wegenwerken kan veel beter

Uit een zopas verschenen rapport van het Rekenhof blijkt dat er heel wat fout loopt bij de opvolging, uitvoering en coördinatie van wegenwerken in ons land. De ondernemersorganisatie Unizo is  niet verrast. "Het wordt hoog tijd voor een meer realistische en voorspelbare aanpak, zodat onze ondernemers weten waar ze aan toe zijn", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche van Unizo.
"Onze bedrijven ervaren zelf meer dan eens hoe geplande en aangekondigde werken waar ze zich op instellen uiteindelijk veel later dan oorspronkelijk voorzien van start gaan. Dat zorgt voor begrijpelijke frustratie bij heel wat ondernemers, die daardoor vaak nodeloos extra schade lijden. Dat moet absoluut beter", stelt Danny Van Assche.
 
"Je zal als handelaar maar meemaken dat je na zware investeringen een heropening plant van je zaak en dat er meteen daarna werken voor je deur starten die eigenlijk al lang achter de rug hadden moeten zijn. Of dat straks werken voor je deur zouden plaatsvinden, net nadat je amper bent heropgestart na een maandenlange sluiting zoals we nu meemaken", schetst Danny Van Assche de ernst van het probleem.
 
De ondernemersvereniging dringt daarom niet voor het eerst aan op een planning die strookt met de werkelijkheid, zodat ze ook kan worden gehandhaafd, en dat door voldoende investeringen, een gecoördineerde aanpak, met inbegrip van een betere afstemming en samenwerking tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de nutsmaatschappijen. "Of het GIP (Geïntegreerd Investeringsprogramma) hieraan tegemoetkomt, is nog maar de vraag", merkt Van Assche op.
 
Een voorspelbare timing en een doortastende aanpak van wegenwerken is volgens Unizo niet alleen noodzakelijk voor de ondernemers in de onmiddellijke omgeving, maar ook voor onze economie en samenleving als geheel. Zo is het belangrijk dat een aantal missing links nu snel worden aangepakt, evenals belangrijke grotere infrastructuurwerken en gevaarlijke punten voor onder meer fietsers. Want terwijl die dringende ingrepen alsmaar langer blijven aanslepen, groeien ook de files en de immobiliteit verder aan. "Onze door de viruscrisis getroffen ondernemers verwachten dat dit voortaan anders en beter wordt aangepakt", besluit Danny Van Assche.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandersanden: Hoe creëren we een circulaire publieke ruimte? Ontdek het tijdens een inspirerend webinar.

Publireportage

Vandersanden: Hoe creëren we een circulaire publieke ruimte? Ontdek het tijdens een inspirerend webinar.

Voor opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers breekt een nieuw tijdperk aan. Vlaanderen wil circulair zijn in 2050. Stap voor stap evolueren we naar een circulair aankoopbeleid. Maar de nieuwe norm brengt grote uitdagingen met zich mee. Bent u er[…]

Deinze plaatst drie SMOTspots

Deinze plaatst drie SMOTspots

Slechtste fietspad van West-Vlaanderen wordt aangepakt

Slechtste fietspad van West-Vlaanderen wordt aangepakt

Guy Vloebergh is intendant voor Ventilusproject

Guy Vloebergh is intendant voor Ventilusproject

Meer artikels