Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Plannen voor tweede fase Komet-site Mechelen bekendgemaakt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Plannen voor tweede fase Komet-site Mechelen bekendgemaakt

(c) Revive

De plannen voor de tweede fase van de Komet-site, de nieuwe woonwijk tussen de Vaart en de Koningin Astridlaan in Mechelen, zijn bekend. Projectontwikkelaar Revive voorziet in totaal 120 appartementen, een publiek buurtpark met een oppervlakte van ruim 1 ha, een ‘urban jungle’ tussen de gebouwen en een dakmoestuin van 277 m².
Concreet komen er zeven gebouwen met in totaal 120 appartementen. Naast de vele één-, twee- en drie-slaapkamerappartementen zijn er ook 18 ruime penthouses voorzien. 35 appartementen maken deel uit van een co-living concept: een gebouw waar de toekomstige bewoners naast hun privé-appartement ook heel wat gemeenschappelijke ruimtes krijgen.
 
In de plannen voor het nieuwe project valt vooral de grote hoeveelheid groene ruimte op die in de wijk wordt voorzien. Dat gebeurt door de aanleg van een publiek park, maar ook met de zogenaamde ‘urban jungle’, een gemeenschappelijke binnenplaats tussen de zeven gebouwen waar overal planten en bomen worden geplaatst.
 
De moestuin die bovenop het dak van het co-livinggebouw gepland is, wordt de hoogste tuin van Mechelen. Daar zijn niet alleen de co-living bewoners welkom. Iedere bewoner van de tweede fase van Komet kan er zijn of haar eigen stukje moestuin krijgen via een lidmaatschap.
 
Alexandre Huyghe, de CEO van Revive, belooft dat Komet niet alleen de groenste maar ook de duurzaamste wijk van Mechelen zal worden. Alle daken krijgen zonnepanelen en de verwarmingen werken uitsluitend met warmtepompen, waardoor er nergens fossiele brandstoffen aan te pas komen.
 
“Bovendien blijft de wijk volledig autovrij dankzij de ondergrondse parkeergarages. Zo kunnen wandelaars en fietsers zich zorgeloos over de hele site begeven. We willen het totaalplaatje namelijk nooit uit het oog verliezen: Komet moet een wijk worden met veel open ruimte, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar je kan ontspannen in alle rust. Een gegeven dat in het voorbije coronajaar overigens belangrijker dan ooit is gebleken. Het vele groen dat we in de plannen voorzien is daarbij natuurlijk een cruciaal aspect, maar ook de ligging langs de Vaart is een enorme troef”, zegt Alexandre Huyghe.

Co-living

Ongeveer een kwart van de appartementen van de tweede fase maakt deel uit van een co-living concept. Het gaat om één gebouw dat de toepasselijke naam ‘Compagnie’ krijgt, gelegen aan de kant van het buurtpark.
 
“We willen op Komet echt een sterk community-gevoel creëren, het moet een warme buurt worden. Het co-living gebouw wordt daar een mooi voorbeeld van. Daar krijgen de toekomstige bewoners naast hun eigen private appartement, er ook heel wat gemeenschappelijke ruimtes bij. Zo komt er een klusruimte met gemeenschappelijk gereedschap en wasmachines, twee leefruimtes, een zonneterras, een dakterras, een atelier en een stille ontspanningsruimte”, legt Alexandre Huyghe, de CEO van Revive uit.
 
Van de 35 appartementen in het co-living concept zijn er vijf voorbehouden voor zorgstudio’s. Die worden gekocht door Oak Tree, een vzw die zich focust op betaalbaar inclusief wonen voor (jong)volwassenen. Zij verhuren de studio’s aan hulpbehoevende personen die in staat zijn om zelfstandig te wonen. Zo wordt de Komet-site alvast een heel diverse wijk, waar heel wat verschillende generaties en doelgroepen zullen samenwonen: van de assistentiewoningen en de huizen in de eerste fase, over de vele appartementen, tot het co-living concept en de zorgstudio’s in de tweede fase.
 
De ontwerpen van de wijk zijn uitgetekend door drie architectenbureaus: het masterplan van de Komet-site is van de hand van Binst Architects en de plannen van de tweede fase zijn het werk van Areal Architecten en Brut.
 
De prijzen van de nieuwe appartementen beginnen vanaf 274.000 €. Als alles vlot verloopt kunnen vanaf eind 2024 de eerste bewoners van de tweede fase verhuizen. De woningen van de eerste fase worden vanaf eind volgend jaar al opgeleverd. Aan de plannen voor de derde en laatste fase wordt nog volop gewerkt.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels