Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Plannen voor Het Rooi in Berchem krijgen steeds meer vorm

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Plannen voor Het Rooi in Berchem krijgen steeds meer vorm

Het Antwerpse stadsbestuur keurde onlangs het ruimtelijk uitvoeringsplan voor Het Rooi in Berchem goed. In het definitieve plan is rekening gehouden met de suggesties van de buurt die werden verzameld tijdens de participatieacties.

De stad Antwerpen, het district Berchem en Koninklijk Berchem Sport organiseerden in mei vorig jaar een infotentoonstelling en inspraak over de plannen voor Het Rooi (foto). Iedereen kon suggesties doen over de toekomstige invulling van de commerciële en dienstverlenende ruimte nabij het stadion.

De binnengekomen suggesties – voornamelijk van buurtbewoners – zijn ruwweg op te delen in vijf categorieën:

  • kleine handelszaken (kruidenier, supermarkt, apotheek, krantenwinkel, bakker, … );
  • sportinfrastructuur (zwembad, fitness, wellness, … );
  • horeca (café, restaurant, ijssalon, frituur, … );
  • maatschappelijke functies (kinderopvang, dokter, serviceflats, dienstencentrum,… );
  • openbaar vervoer (bushalte, velostation, … ).

Voetbalinfrastructuur

De huidige voetbalinfrastructuur - veld en stadion - is aan vernieuwing toe. In het stadion op Het Rooi moeten voetbalploegen uit klasse 1B terechtkunnen. Dat betekent dat er plaats moet zijn voor ongeveer 4.000 toeschouwers, met ruimte om verder te groeien op langere termijn. Er zullen comfortabele tribunes voor het publiek en moderne kleedkamers voor de spelers van Koninklijk Berchem Sport en de jeugdwerking komen.

Sport- en recreatiepark

Het sportpark mag nog toegankelijker gemaakt worden. De paden worden vernieuwd en er komen twee extra toegangen tot het park, aan de Berchemstadionstraat en aan de Roderveldlaan. Zo kunnen de parkeerplaatsen aan de Roderveldlaan beter benut worden. Ook de scoutsverenigingen blijven actief op Het Rooi zonder in te boeten aan oppervlakte.

Behoeften wijk

Om in te spelen op de behoeften van de wijk staan ook een commerciële invulling en dienstverlenende voorzieningen op het programma. Om dit mogelijk te maken herbestemt het rup deze zone tot ‘zone voor centrumfuncties’. Zo wordt er ruimte gemaakt voor horeca, detailhandel, sport, wonen en dienstverlening. Functies zoals kantoorruimte, zware industrie en grote commerciële invullingen (zoals een grote winkelketen) vallen hier niet onder.

De gemeenteraad buigt zich op 24 april over het rup voor Het Rooi. Als het rup wordt goedgekeurd, kan de stad de invulling en uitwerking van de site onderzoeken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brusselse universiteiten mogen kazerne Fritz Toussaint renoveren

Brusselse universiteiten mogen kazerne Fritz Toussaint renoveren

In het herstructureringsproject van Usquare.brussels, de voormalige Fritz Toussaint kazerne in Elsene, heeft het Brusselse Gewest een erfpachtovereenkomst getekend met de beide Brusselse universiteiten voor een periode van 50 jaar. De erfpacht[…]

21/01/2021 | ProjectenRenovatie
Mechelen sloopt entrepotgebouw voor ontwikkeling Keerdoksite

Mechelen sloopt entrepotgebouw voor ontwikkeling Keerdoksite

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Meer artikels