Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Plannen voor herinrichting Lauweplaats klaar

Plannen voor herinrichting Lauweplaats klaar

(c) Menen

“Met veel meer terrassen, veel meer groen en veel meer verkeersveiligheid brengen we Lauweplaats in de 21ste eeuw”, zegt burgemeester van Menen Eddy Lust. De kosten voor de aanleg worden geraamd op iets meer dan 3 miljoen €. De werken zouden in 2023 van start gaan.
Met het nieuwe ontwerp voor de Plaats krijgt Lauwe een kloppend hart met drie keer zo veel ruimte voor terrassen, waterspeelelementen voor kinderen en voorzieningen om evenementen te faciliteren. Het wordt een groene omgeving die goed bereikbaar blijft en veilig is voor alle weggebruikers.
 
Net zoals vele andere stadspleinen was Lauweplaats ingericht op maat van de auto. Het brede wegdek trok veel zwaar en snel doorgaand verkeer aan. Dwarsgeparkeerde voertuigen waren een gevaar voor fietsers. Op het kruispunt met de Wevelgemstraat gebeurden vele ongevallen. “We behouden het tweerichtingsverkeer om de bereikbaarheid hoog te houden, maar we versmallen de rijbaan. De auto zal dus nog een gast zijn, maar vrachtwagens weren we”, zegt schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose.
 
“Het ontwerp zet de mens en de verkeersveiligheid op één. We hebben er anderhalf jaar aan gewerkt, samen met Bureau Cnockaert, Studio UAD en Greenconcepts. Tussentijds werd het voorgelegd aan bewoners, handelaars en De Lijn. Onze concepten werden warm onthaald. Nu is het ontwerp klaar.”
 
Vier zones
 
De omgeving van de Sint-Bavokerk en Lauweplaats wordt ingedeeld in vier zones: voetpaden, terrassen en groenzones voor de kerk, een dorpsvloer aan de zijkant van de kerk, een dorpstuin achter de kerk en de brouwerijtuin aan het kanon.
 
Lauweplaats
 
Lauweplaats komt centraal te liggen in een grote zone 30, met hierop afgestemde rijbanen en kruispunten. De rijbaan schuift richting Sint-Bavokerk. Zo ontstaat er ruimte voor voetpaden en terrassen, zowel aan de Larstraat (tussen Menenstraat en Leiestraat) als op Lauweplaats. Het langsparkeren focust op kortparkeren en mindervaliden. Bushaltes komen aan het gemeentehuis en aan de school. De omgeving van De Stap wordt een stuk veiliger met voorrangswijzigingen en éénrichting in de Schoolstraat.
 
Dorpsvloer
 
Enerzijds is de zone naast de kerk een verblijfszone, met straatmeubilair en waterspeelelementen. Het regenwater van het dak van de kerk wordt opgevangen en hergebruikt in een fontein. Hier komen ook een groene speelzone en twee grote luifels, die schaduw of beschutting geven tijdens evenementen. De ongemakkelijke indeling met haagjes verdwijnt en maakt plaats voor 57 comfortabele parkeerplaatsen en elektrische laadmogelijkheden. Langs de kerk komt een comfortabele verbinding tussen de Leiestraat en de Schoolstraat voor voetgangers en fietsers en in het geheel zijn er stallingen voor 72 fietsen.
 
Brouwerijtuin
 
Ook de hoek van de Leiestraat wordt heraanlegd met meer ruimte voor terrassen, natuur en speelstenen voor kinderen. Het kanon van Lauwe behoudt zijn ereplaats.
 
Dorpstuin
 
Lauweplaats wordt in één klap een flink stuk groter, omdat de groene ruimte achter het gemeentehuis en de pastorietuin voor iedereen toegankelijk wordt. Het wordt één grote tuin met een boomhut als eyecatcher.
 
“De kosten van de heraanleg worden geraamd op 3.190.513 € inclusief de vernieuwing van de onderliggende rioleringen in het volledig projectgebied. Met subsidies voor Natuur-in-je-buurt, het Kopenhagen-relancefonds voor fietsinfrastructuur, uitrusting als lokaal mobipunt en toegankelijke bushalten wordt de investeringskost voor de stad Menen gedrukt”, besluit schepen Roose.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Na een testperiode van zes maanden is bij de Mechelse uitvoeringsdiensten een onthardingsteam definitief gestart. De filosofie achter het nieuwe team is dezelfde als die van het eerder in het geroepen fiets- en voetpadenteam: snel op de bal[…]

Spitsstroken en geluidsreductie op E313 Beringen, Tessenderlo en Ham

Spitsstroken en geluidsreductie op E313 Beringen, Tessenderlo en Ham

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Meer artikels