Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Plannen voor eerste windturbineproject in Brussels Gewest

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Plannen voor eerste windturbineproject in Brussels Gewest

In Anderlecht werd zopas een energiepark met 4.122 zonnepanelen ingehuldigd. De installatie bij Coca-Cola Services werd gerealiseerd door Dauvister, een dochterbedrijf van Luminus gespecialiseerd in zonnepanelen. Luminus en Coca-Cola presenteerden ook hun plannen voor een windturbineproject op dezelfde site. Dat zou de eerste windturbine in het Brusselse Gewest kunnen worden.
De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame ontwikkeling Marie-Christine Marghem. Dankzij de installatie bespaart de frisdrankengigant elk jaar 295 ton CO2 en wordt 12% van het elektriciteitsverbruik van het kantorengebouw The Bridge lokaal en op duurzame wijze geproduceerd.
 
De 4.122 zonnepanelen op de site van The Bridge in Anderlecht hebben een vermogen van 1.272 KWp en zullen jaarlijks 1.218 MWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 350 gezinnen. 990 zonnepanelen kwamen op het dak van het hoofdkantoor en 810 panelen werden op de parking geplaatst.
 
De panelen op de parking produceren niet enkel groene energie, maar dienen ook als carport voor de wagens van werknemers. De grondopstelling op een veld achter het hoofgebouw telt 2.322 panelen. Dauvister stond in voor zowel het ontwerp, de plaatsing als de inwerkstelling.
 
“De opgewekte stroom zal volledig door Coca-Cola zelf gebruikt worden. Dankzij deze zonne-installatie vermijden ze elk jaar 295 ton CO2. We zijn dan ook trots dat we Coca-Cola mochten helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen”, zegt Alexis Stoffels, CEO van Dauvister.

Duurzaam hoofdkwartier

Luminus en Coca-Cola maakten van de gelegenheid gebruik om aan minister Marghem hun plannen toe te lichten om op dezelfde site een windturbine te bouwen. Dat zou een primeur zijn voor het Brusselse Gewest.
 
De geplande turbine van 2,4 MW zou 5.100 MWh/jaar aan groene elektriciteit kunnen produceren wat overeenkomt met het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 1.400 gezinnen. De turbine zou, samen met de zonnepanelen, in 65% van het energieverbruik van de hele site kunnen voorzien. Het openbaar onderzoek voor dit project start binnenkort.
 
Het kantorengebouw The Bridge in Anderlecht huisvest niet alleen de hoofdkantoren van Coca-Cola Services, Coca-Cola European Partners Belux en andere bedrijven, ook het tweede grootste Research & Development Centre van Coca-Cola Services wereldwijd bevindt zich in Anderlecht.
 
Daarnaast  huisvest het gebouw ook een speciale fabriek om nieuw ontwikkelde drankjes op kleine schaal te produceren en te testen. 12% van de stroom die daarvoor nodig is, wordt dankzij de zonnepanelen op hernieuwbare wijze geproduceerd.
 
“In 2017 lanceerden we een duurzaamheidsactieplan, waarin we ons ook engageerden om onze CO2-uitstoot te verminderen. We willen de uitstoot van onze bedrijfsactiviteiten halveren tegen 2025 en dankzij deze investering in zonnepanelen produceren we nu ook onze eigen groene stroom”, aldus Ben Bijnens, Country Director Benelux van Coca-Cola Services.
 
“In de strijd tegen de klimaatopwarming moeten alle initiatieven die gericht zijn op de productie en het verbruik van lokale en groene energie, aangemoedigd worden.  De bescherming van de planeet drijft ons iedere dag bij Luminus”, bevestigt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.
 
“Dit project past volledig in onze strategie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen, bijvoorbeeld zoals hier, door de groene stroom die ze nodig hebben zelf te produceren dankzij deze zonnepaneleninstallatie. We zijn trots dat we Coca-Cola kunnen bijstaan bij hun energietransitie en samen kunnen bouwen aan een CO2-neutrale toekomst”, besluit Dallemagne.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Het Brusselse Gewest verleent een bouwvergunning voor de realisatie van een openbare instelling voor jeugdzorg. Die wordt gebouwd op de site van het oude Victor Horta-internaat, op de hoek van de Van Volxemlaan en de Brusselsesteenweg. De[…]

20/06/2022 | ProjectenRenovatie
Vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Meer artikels