Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Philips GreenParking doet Bonheiden meer dan 80% energie besparen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Philips GreenParking doet Bonheiden meer dan 80% energie besparen

© DRIES LUYTEN

Het gemeentebestuur van Bonheiden kiest als eerste lokaal bestuur in België voor een slim verlichtingssysteem om de bezoekers van zijn gemeentehuis, politiekantoor, bibliotheek en cultureel centrum op een aangename en veilige wijze te onthalen. Hierbij doet het een beroep op Philips GreenParking van verlichtingsspecialist Philips Lighting, dat is ontworpen voor parkeergarages en dat sterk bespaart op energie- en onderhoudskosten dankzij duurzame led-technologie en innoverende sensoren met uitgebreide detectie- en dimfuncties.

Deze ingreep vormt een logische stap in het duurzaamheidsbeleid van deze gemeente in de provincie Antwerpen met de langste fietsstraat in Europa. Een tijdje geleden veroverde ze immers reeds de Agoria Smart City Award met een slim fietsregistratiesysteem dat schoolkinderen en hun ouders op de fiets hijst dankzij een uniek en origineel beloningssysteem. Hierbij ontvingen alle scholen een fietsscanner, kregen de kinderen een gepersonaliseerde chip in het voorwiel van hun stalen ros en worden fietsende scholieren beloond met dukaten die ze kunnen spenderen op de plaatselijke kermissen. Daardoor nam het fietsgebruik bij de schoolgaande jongeren toe van 12% naar een dagelijks potentieel gebruik van 62%.

Burgemeester Guido Vaganée (N-VA) opteert bewust voor slimme verlichting in de parkeergarage onder het gemeentehuis. “Bonheiden wil zich profileren als een duurzame gemeente door slimme technologie te integreren in zijn vernieuwingsprojecten. Met de aanstelling van duurzaamheidsambtenaar Thomas Pluymers en patrimoniumbeheerder Ivo Van Look zetten we in op een leefbare omgeving voor onze inwoners, waarbij we kiezen voor technologische oplossingen zoals Philips GreenParking. Dit innoverende verlichtingssysteem zorgt niet alleen voor zeer grote besparingen op energie- en onderhoudskosten, maar ook voor een verhoogd veiligheidsgevoel bij de bezoekers van onze gemeentediensten”, juicht hij toe.

Duurzame led’s

Stefaan Note, Director Public & Sports Belux van Philips Lighting, noemt Philips GreenParking vernieuwend omdat duurzame led’s worden gecombineerd met een intelligent dimsysteem, waardoor zich extra besparingskansen aanbieden. “Terwijl de vroegere verlichting van deze parking 5 kW verbruikte, halen we met onze led-verlichting amper 1 kW. Dit alleen al zorgt voor een energiebesparing van liefst 80%. Dankzij de mogelijkheid om de verlichting te dimmen wanneer de sensoren geen aanwezigheid in de parkeergarage detecteren, zullen de besparingen nog oplopen. De parking is dus beter verlicht met minder energie, maar enkel wanneer het nodig is in plaats van permanent”, licht hij toe.

Alles bij dit slimme systeem start met intelligente sensoren. “Dankzij de combinatiesensoren met dag- en nachtdetectie en aanwezigheidsdetectie wordt geregistreerd wanneer het voldoende donker is in de parking en wordt daarna gedetecteerd of iemand aanwezig is. Terwijl de verlichting vroeger constant bleef branden tijdens de donkere uren kan ze nu worden gedimd tot 30% wanneer zich niemand in de parking bevindt. Dat zorgt voor een grote besparing op de energiekosten, terwijl de parking toch ruim voldoende verlicht blijft om een veilig gevoel te creëren. Zodra een persoon of wagen de parking binnenkomt, schakelt de led-verlichting onmiddellijk over op 100%”, verklaart Stefaan Note.

Volgens de berekeningen van patrimoniumbeheerder Ivo Van Look zijn de investeringen voor het GreenParking-systeem in minder dan drie jaar terugbetaald, terwijl de led-armaturen een levensduur van 50.000 branduren hebben en dus in deze parking zowat 35 jaar zullen meegaan. Daarnaast ziet duurzaamheidsambtenaar Thomas Pluymers nog een belangrijk voordeel: “Met de ondertekening van het nieuwe Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie tracht Bonheiden de CO2-uitstoot met 40% te verminderen tegen 2030. Dankzij slimme oplossingen zoals het Philips GreenParking-systeem bouwen we vanaf dag één na de installatie aan een leefbare toekomst”, glundert hij.

Philips GreenParking biedt zich dan ook aan als een efficiënte oplossing voor lokale besturen met overdekte parkeerinfrastructuren in eigen beheer die veel energie willen besparen en hun CO2-uitstoot gevoelig willen verlagen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent plaatst 17.000 zonnepanelen aan Rigakaai

Gent plaatst 17.000 zonnepanelen aan Rigakaai

De stad Gent sluit een overeenkomst met burgercoöperatie Beauvent voor de levering van groene stroom, bestemd voor eigen gebruik. De coöperatie zal samen met Lemahieu Group aan de Rigakaai 17.000 zonnepanelen installeren op de loodsen[…]

13/01/2022 | MilieuZonnepanelen
Vlaanderen wil pad effenen voor CO2-opslag en hergebruik

Vlaanderen wil pad effenen voor CO2-opslag en hergebruik

Windparken in Noordzee leveren stroom voor bijna 2 miljoen gezinnen

Windparken in Noordzee leveren stroom voor bijna 2 miljoen gezinnen

Gent neemt maatregelen naar aanleiding van droogtestudie

Gent neemt maatregelen naar aanleiding van droogtestudie

Meer artikels