Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Persyn springt op de innovatiesneltrein bij wegen- en grondwerken

Gerelateerde onderwerpen :

Persyn springt op de innovatiesneltrein bij wegen- en grondwerken

Persyn werven Erpe Mere spoorwegbrug

© Vansteelant Kurt

“Mijn grote droom is dat we voor iedere functie de ideale man of vrouw selecteren die fier is op zijn of haar job”, verklaart Hervé Demeyere, gedelegeerd bestuurder van bouwfirma Persyn nv uit Zwevegem. Het bedrijf is gespecialiseerd in ondergrondse leidingen, wegenwerken en grondwerken.

 

“Ik heb burgerlijk ingenieur Bouw gestudeerd en ben begonnen als kostprijscalculator. Daarna ben ik achtereenvolgens werf­leider en projectleider geworden en toen heb ik de kans gekregen om samen met drie andere vennoten Persyn over te nemen. Op operationeel vlak houd ik me bezig met het personeelsbeleid en met de burgerlijke bouwkunde”, vertelt Hervé Demeyere.

Tot de referentieprojecten van zijn bedrijf behoort zeker het AZ Zeno in Knokke, waar het de omgevingswerken en het parkeergebouw heeft uitgevoerd. “We hebben het beoveld gerealiseerd, waarbij warmte en koeling uit de grond worden gehaald om het ziekenhuis te klimatiseren. De door ons gebouwde parking zou oorspronkelijk worden uitgevoerd met welfsels, maar we hebben de stabiliteit herbekeken om ter plaatse te storten. Het ziekenhuis zelf zweeft als het ware en de patiënten, de bezoekers en het personeel kunnen ten volle genieten van een rustgevende omgeving”, licht Hervé Demeyere toe.

Andere in het oog springende projecten waarmee zijn sector een tot de verbeelding sprekend visitekaartje heeft afgeleverd, zijn volgens hem de omgevingswerken van het nieuwe ziekenhuis in Kortrijk, de tunnel onder de spoorweg in Ingelmunster (in 48 uur!) en de wegenis- en omgevingswerken in Ieper.

Hervé Demeyere heeft zijn sector gaandeweg zien evolueren en blikt ook vooruit naar de toekomst. “De financiële crisis van 2008 hebben we niet echt gevoeld, maar de voorbije twee jaren vormden wel een financieel moeilijkere periode. Eind vorig jaar en begin dit jaar zit de economie opnieuw in de lift. In dit verkiezingsjaar komen ook nog vele werken uit, maar na de verkiezingen is het nog koffiedik kijken. Op innovatievlak zijn we getuige van vele 3D-plannen in graafkranen, energiezuinige en milieuvriendelijke machines, BIM, drones, cloud-oplossingen, … We moeten zorgen dat we mee zijn met de sneltrein”, beseft de gedelegeerd bestuurder.

De grootste uitdaging is volgens hem echter misschien wel het vinden van geschikt personeel. Hier zet Persyn sterk in op een retentiebeleid en ‘employer branding’. “Daarnaast komen er heel wat regels bij zoals het charter voor wegtransport in steden, regels over stof op bouwwerven, de kilometerheffing, Checkinatwork, ... De administratieve last wordt steeds groter. De wijzigingen zijn ook niet altijd positief; denk maar aan de afschaffing van de proefperiode, de gigantisch geworden opzegtermijnen van arbeiders, ... Relatief weinig wetgeving biedt echt een voordeel voor de sector. We verwachten tevens veel van de daling van de loonkost voor werkgevers, maar het duurt lang vooraleer de concrete invulling er is”, betreurt hij.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw platform maakt drones beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Nieuw platform maakt drones beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Het telecombedrijf Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix bundelen hun krachten om een platform te ontwikkelen waarmee drones ‘on demand’ missies kunnen uitvoeren voor zakelijke doeleinden. Alle partners brengen hun specifieke[…]

Nieuwe investeerders voor kunstgrasproducent Feelds

Nieuwe investeerders voor kunstgrasproducent Feelds

Sint-Niklaas bekroont renovatiebedrijf Tifre

Sint-Niklaas bekroont renovatiebedrijf Tifre

De Ideale Woning viert eeuwfeest

De Ideale Woning viert eeuwfeest

Meer artikels