Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Persverbinding is makkelijker en sneller dan lassen

Persverbinding is makkelijker en sneller dan lassen

Viega lanceerde een nieuwigheid op de Belgische markt die heel wat installateurs met open armen zullen verwelkomen. Met Megapress kunnen voortaan ook dikwandige stalen leidingen van sprinkler-, koel- en verwarmingsinstallaties met de perstechniek verbonden worden.

De perstechniek biedt heel wat voordelen ten opzichte van bv. (spiegel)lassen of schroefverbindingen, weet installateur Jos Smets van De Bie-Veba uit Aartselaar.

'Tijdwinst is het belangrijkste voordeel van de perstechniek. Daarnaast is het vaak ook veiliger. Geschoolde lassers zijn onderhand moeilijk te vinden op de arbeidsmarkt. Iemand die daarenboven perfect kan spiegellassen, wordt stilaan zeldzaam. Voor renovaties is met vlam werken (lassen) bijna altijd problematisch: voor de veiligheid, voor schade en vanwege plaatsgebrek om een laspost op te stellen. Om te lassen mag er ook geen water in de leiding zitten. Alle water uit een appartementsblok laten lopen, kan uren duren en zorgt voor veel ongemak bij de bewoners of gebruikers', somt Smets op.

Een installateur die alle technieken onder de knie heeft, realiseert een eenvoudige hoekverbinding met de perstechniek tot de helft sneller dan met lassen of schroefverbinding.

Dikwandig

De koude perstechniek is het handelsmerk van Viega. Tot voor kort had Viega bij ons nog geen perstechniek voor dikwandige stalen buizen. De zopas bij ons geïntroduceerde Megapress-techniek kon reeds uitgebreid proefdraaien in o.m. de Verenigde Staten. Wat bij ons wordt aangeboden, is zonder kinderziekten.

Gewalst staal

Met Megapress kunnen de meest uiteenlopende stalen buizen (verzinkt, gelakt of gecoat) volgens NBN EN 10220/10255 in de maten ½' tot 2' met elkaar worden verbonden. Viega ontwikkelde hiervoor verbindingsstukken uit gewalst staal (1.0308) met een zink-nikkelcoating en met een afdichtingselement uit epdm. Het afdichtingselement omsluit de buis op drie punten tegelijk en garandeert ook bij ruwe oppervlakken de afsluiting van de verbinding.

Veiligheid

Een Megapress-verbinding verloopt in enkele eenvoudige stappen. Eerst wordt het loszittende roest of vuil van de buis verwijderd. Vervolgens wordt de buis op de juiste lengte gezaagd en ontbraamd. Ten slotte wordt de verbinding gemonteerd en geperst. De verbindingselementen hebben een veiligheid zodat niet-geperste verbindingen bij een eerste test onmiddellijk zichtbaar zijn. De persverbindingen zijn bestand tegen corrosie en kunnen onmiddellijk volledig belast worden.

Koffer

Viega heeft alle toebehoren verzameld in koffers: drie persbekken (1/2' tot 1'), drie persringen voor de breedtes (1 ¼' tot 2') en een draaibare bek. Megapress is geschikt voor perslucht, sprinklers, technische gassen en verwarmings- en koelinstallaties van 16 bar tot 110° C, maar niet voor drinkwaterinstallaties.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Het bedrijf ruilt het traditionele feestgedruis echter in voor een grootschalige solidariteitsactie. Het team van Nelissen doorkruist de komende weken het hele land onder[…]

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele