Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Participatiegolven: dialogen over ruimte, planning en ontwerp

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Participatiegolven: dialogen over ruimte, planning en ontwerp

In de nasleep van 1968 werd ‘participatie’ een sleutelwoord in architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening in Vlaanderen en Brussel. Sindsdien zijn de processen van medezeggenschap, inspraak en coproductie min of meer ingeburgerd in ontwerp- en planningspraktijken.

Het enthousiasme voor deze processen is aan wisselende invloeden onderhevig en participatie staat dus lang niet altijd centraal in de feitelijke beslissingsstromen. Een nieuw boek documenteert deze golfbewegingen aan de hand van historische overzichten, gevalstudies, interviews en kritische reflecties.

Daarbij wordt nagedacht over de rol van actoren, de kracht van het ontwerp en het belang van (de) politiek. De wetenschappelijke inzichten en praktijkgebaseerde beschouwingen rond de drie grote participatiegolven van 1968 tot nu ronden af met een prospectieve kijk op participatieve benaderingen en een kritische reflectie op toekomstige sociaal-politieke uitdagingen.

Deze veelheid aan complementaire invalshoeken maakt van het boek Participatiegolven een onmisbaar referentiewerk voor een groot lezerspubliek van architecten, planologen en ontwerpers tot sociale geografen en stadssociologen, en van studenten tot academische en praktijkgerichte professionals.

Aan het boek werd meegewerkt door Wouter Bervoets (IDEA Consult / KU Leuven), Bie Bosmans (vroegere coordinator BOM, Antwerpen), Dag Boutsen (KU Leuven), Etienne Christiaens (betrokken geweest bij het Federaal Grootstedenbeleid), Veerle Cox (Intercommunale Leiedal), Seppe De Blust (Endeavour), Bruno De Meulder (KU Leuven), Tim Devos (Endeavour), Els Dietvorst (kunstenaar), Hilde Heynen (KU Leuven), Liesbeth Huybrechts (Universiteit Hasselt), Michael Kaethler (KU Leuven), Annette Kuhk (KU Leuven), André Loeckx (KU Leuven), Frank Moulaert (KU Leuven), Petra Pferdmenges (Alive Architecture), Jan Schreurs (KU Leuven), Ruth Segers (KU Leuven), Erik Vandaele (KU Leuven), Pieter Van den Broeck (KU Leuven), Barbara Van Dyck (University of Sussex), Hanne Vanreusel (KU Leuven) en Ward Verbakel (plusofficearchitects).


Participatiegolven
Dialogen over ruimte, planning en ontwerp in Vlaanderen en Brussel
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Universitaire Pers Leuven
Eerste druk: november 2019
Afmetingen: 170 mm x 230 mm
Gewicht: 590 g
ISBN-nummer: 9789462701816
Prijs: 29,50 €
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mijn grond is goud waard

Mijn grond is goud waard

In het boek ‘Mijn grond is goud waard’ legt Joris Ockier in heldere, niet-juridische taal uit hoe een projectontwikkelaar grond evalueert, waarom een A-ligging toch niet steeds goud waard is en een C-ligging best een sterk project[…]

02/12/2019 | ImmoProjecten
25 tips om diefstal in de bouw te vermijden

25 tips om diefstal in de bouw te vermijden

Oproep voor projecten Architectuurboek Vlaanderen

Oproep voor projecten Architectuurboek Vlaanderen

Confederatie Bouw Limburg publiceert boek over Lean bouwen

Confederatie Bouw Limburg publiceert boek over Lean bouwen

Meer artikels