Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Parktoren Antwerpen genomineerd voor Architizer A+ Award

Parktoren Antwerpen genomineerd voor Architizer A+ Award

De Parktoren bij Park Spoor Noord, recent gerealiseerd door ELD i.s.m. Studio Farris, is genomineerd voor een Architizer A+ Award in de categorie 'Multi Unit Housing - High Rise'. Het is de derde keer dat deze prijzen worden uitgereikt. Architizer is 's werelds grootste platform voor architectuur en design. Er worden awards uitgereikt in 93 categorieën. Er waren meer dan 3.000 inzendingen uit een honderdtal landen. De winnaars worden bepaald door een uitgebreide vakjury en honderdduizenden publieke stemmen. De winnaars ontvangen hun prijs tijdens de designweek in New York die plaatsvindt van 8 tot 19 mei.

De bouw van de Parktoren werd gerealiseerd in amper twee jaar tijd. Het project is één van de blikvangers in het stadsvernieuwingsproject tussen 'den Dam' en het Eilandje. De noordgevel wordt geflankeerd door Park Spoor Noord en de aanzet van de parkhelling, die via een toekomstige voetgangersbrug de link legt met het Eilandje. In het verlengde van de De Pretstraat is noordwaarts een doorgang gepland onder de Noorderlaan naar het Kempisch Dok.

De Parktoren bevindt zich op een unieke locatie in de stad op wandelafstand van het MAS, het Eilandje, de Scheldekaaien en het historische stadscentrum. Bewoners genieten van een fenomenaal uitzicht over de stad en de haven. Met een hoogte van 78 m is de Parktoren één van de hoogste torens van Antwerpen. Het opvallende witte uiterlijk maakt van de toren een in het oog springend baken voor het vernieuwde Noord.

Het patchwork van windwerende gevelpanelen die de vele terrassen beschutten, geeft het geheel een speels, gelaagd uitzicht met een boeiend spel van licht en schaduw. Het project is een samenwerking tussen de Antwerpse bureaus ELD partnership en Studio Farris Architects. Je kan het beschouwen als de verticale weerspiegeling van een klassieke stedelijke straat: vanaf het gelijkvloers dat een commerciële functie vervult, stapelt de toren zich op om in de hoogte ruimte te bieden aan verschillende woonvormen in de twintig bovenliggende verdiepingen.

Windcomfort

Elke studio of appartement beschikt over een eigen terras. Om een comfortabel gebruik mogelijk te maken, werd een bijzonder windweringsconcept bedacht door de architecten waarvan de effectiviteit door controleberekeningen aan de Technische Universiteit van Eindhoven werd getoetst. De ingenieus geplaatste glaspanelen die de privacy beschermen en hoogtevrees uitsluiten, beperken de windhinder tot een absoluut minimum, ook op grote hoogte. Ze bepalen tevens het uitzicht van het gebouw en zorgen voor harmonie tussen functionaliteit en vormgeving.

In totaal omvat de toren 360 wooneenheden die samen ongeveer 800 bewoners kunnen huisvesten. De eerste tien verdiepingen bieden plaats aan 160 studio's en 80 studentenkamers. Op de volgende tien verdiepingen zijn er 115 woonunits met één of twee slaapkamers en voorzieningen voor zorgdienstverlening. Ondergronds biedt de Parktoren plaats aan 280 auto's en 800 fietsen. Op het gelijkvloers bevinden zich handelsruimtes en een mezzanine.

In totaal omvat de toren 360 wooneenheden die samen ongeveer 800 bewoners kunnen huisvesten.

ELD partnership is een Antwerps architectuurbedrijf met filialen in Hassel, Ophain en Poznan (Polen), dat architectuur, engineering, technische studies en projectbegeleiding verzorgt voor bouw- en infrastructuurprojecten in binnen- en buitenland. Vanuit deze multidisciplinaire aanpak heeft ELD partnership een solide reputatie opgebouwd, meer specifiek in het domein van geïntegreerd bouwen, kostcontrole en planning. Het kantoor stelt in Antwerpen een zestigtal architecten, ingenieurs en projectmanagers te werk. Met de Parktoren realiseert het bureau, vijftig jaar na de bekende Ahler's buidling, opnieuw een iconische blikvanger aan de skyline van Antwerpen.

Talrijke gerenommeerde namen in de architectuurwereld (Diener & Diener (CH-Basel), Chipperfield (GB-Londen), Prof. Kollhoff (D-Berlijn), Schmidt Hammer Lassen (DK-Kopenhagen), Carlos Arroyo (ES-Madrid) ...) deden reeds een beroep op de expertise van ELD om hun projecten te verwezenlijken. Enkele in het oog springende voorbeelden zijn de torens op de Westkaai en het Koninklijk Entrepot in Antwerpen, het administratief Centrum in Oostkamp en de Academie voor Muziek, Woord & Dans in Dilbeek.

Studio Farris Architects is een Antwerps architectenbureau, actief in nieuwbouw, renovatie en interieur. Het kantoor werd opgericht in 2008 door de Italiaanse architect Giuseppe Farris. Het doel is om het intrinsieke potentieel van elk project te ontdekken, het voor de hand liggende in vraag te stellen en de omgeving en het cultureel erfgoed te verkennen. Het bureau gaat hierbij telkens op zoek naar harmonie tussen duurzaamheid en innovatie, functionaliteit en beleving, ratio en gevoel.

Studio Farris Architects mag o.a. de herinrichting van de Lokettenzaal van het Vlaamse Parlement in Brussel en het VRT Radiohuis in Leuven op zijn naam schrijven en ontwierp het restaurant van de Zoo van Antwerpen en een stadsbibliotheek in Brugge. Samen met Stefan Schöning stond het kantoor ook in voor het ontwerp van de Woven Tower in Dubai. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

De stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam[…]

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse