Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Park Groot Schijn krijgt 'sportkamer'

Park Groot Schijn krijgt 'sportkamer'

Het ontwerp voor de sportkamer van Park Groot Schijn in Deurne is klaar. Vier voetbal- en korfbalclubs krijgen in de sportkamer nieuwe sportvelden en elk een kantine in één gebouw. Het ontwerp is samen met de clubs en de gebruikers tot stand gekomen.

Het masterplan Park Groot Schijn legt in het hele gebied 'kamers' vast waarbinnen een bepaalde activiteit kan plaatsvinden. Zo is er naast de 'sportkamer' ook een 'jeugdkamer'. De activiteiten in elke kamer liggen vast in het ruimtelijk uitvoeringsplan voor het park. Sporting A en het district Deurne hechten in dit dossier enorm veel belang aan participatie. De vier clubs die hun intrek nemen in de sportkamer waren dan ook nauw betrokken bij het volledige ontwerpproces en keurden het ontwerp unaniem goed.

De twee voetbal- en twee korfbalclubs, die nu verspreid zitten in het gebied, krijgen in de sportkamer samen een gloednieuw kantine- en kleedkamergebouw en vier kunstgrasvelden (foto's Buur-Hosper). Drie van die velden kunnen gebruikt worden voor voetbal en korfbal, een vierde enkel voor voetbalwedstrijden. Het ontwerpteam van Park Groot Schijn heeft op basis van alle programma's van eisen van de verschillende clubs, het rup en het masterplan het ontwerp gemaakt.

Verhoogd gebouw

Het sportgebouw komt verhoogd tussen de vier velden te liggen. Onderaan, ingewerkt in een talud, is ruimte voor zestien kleedkamers en de technische lokalen. Daarboven zijn er vier cafetaria's van de sportclubs met zicht op de vier velden. In het midden is een doorsteek voorzien, zodat het gebouw steeds gemakkelijk langs beide zijden toegankelijk is.

De twee 'helften' die daardoor gecreëerd worden, zijn een spiegeling van elkaar, wat zorgt voor symmetrie. Er is veel glas op de eerste verdieping, zodat vanuit de cafetaria's een mooi gezicht ontstaat op de wedstrijden en trainingen. De helling van de eerste verdieping naar de sportvelden doet aan de beide kanten van het gebouw dienst als tribune. Overdag kunnen scholen gebruikmaken van de sportvelden en kleedkamers.

Het gebouw is integraal toegankelijk en is uitgerust met een lift en een toegangshelling. Elke cafetaria is afzonderlijk bereikbaar. Bovendien zijn ze onderling koppelbaar, zodat ze als één ruimte gebruikt kunnen worden voor bv. een groot evenement.

Beperkte impact

Het gebouw heeft een beperkte impact op de natuurlijke omgeving van het park. Door een doordachte keuze van materialen kunnen de gebouwen mooi aansluiten op de natuur en zo meer één geheel vormen. Het is ook een lage-energiegebouw. Dit wil zeggen dat het zo weinig mogelijk energie verbruikt en daar vooral zelf in voorziet.

De ambitie is om alle gebouwen in het park bepaalde gemeenschappelijke elementen te geven (bv. luifels, doorsteken, groendaken, ...). Daardoor wordt duidelijk gemaakt dat ze allemaal van dezelfde 'familie' zijn, zonder hun eigenheid te verliezen.

De werken voor het sportgebouw starten waarschijnlijk in het voorjaar van 2016. Zo kunnen de velden en het gebouw in het najaar van 2017 in gebruik genomen worden. De stad Antwerpen investeert in totaal 6,527 miljoen ' in de sportkamer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tips & Tricks

Tips & Tricks

In een deze reeks, exclusief voor Bouwkroniek, geven we praktische en haalbare tips om de slaagkansen van je offertes gevoelig te verhogen.

23/10/2020 |
Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Reconversie vervuilde bedrijfssite Bottelare kan starten

Reconversie vervuilde bedrijfssite Bottelare kan starten

Nieuwe methode om verf te testen

Nieuwe methode om verf te testen