Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Parijs maakt zich op voor Intermat 2015

Parijs maakt zich op voor Intermat 2015

Van maandag 20 tot en met zaterdag 25 april vindt in Frankrijk de driejaarlijkse materieelbeurs Intermat plaats. Daarvoor is expositiecomplex Paris-Nord Villepinte omgeturnd in een gigantische werf van ongeveer 375.000 m² met de nieuwste bouwmachines. Naast vier hallen en drie buitenterreinen is ook nog 30.000 m² ingericht als twee afzonderlijke demoterreinen, waar fabrikanten hun producten in actie kunnen showen aan het publiek. De organisatie verwacht 200.000 bezoekers uit veertig verschillende landen te mogen begroeten. Bijna de helft (46%) van hen is aannemer, nog eens 22% komt uit de bouwindustrie en 21% uit de dienstverlening. Op deze tiende editie van Intermat geven maar liefst 1.350 standhouders acte de présence. Twee derde van hen komt buiten Frankrijk, waaronder 42 Nederlandse bedrijven (o.a. Allpacks, Beco, Dieseko Group, Groeneveld, Holland Lift, Hydraram, IHC Fundex, IHC Hydrohammer, Magna Tyres, Nooteboom Trailers, Orlaco, Pladdet, Rotar, Van der Vlist en Waterking) en 32 Belgische (o.a. CGK Group, Europower Generators, Everparts, Gebr. Geens/Knikmops, i-Theses, NLMK Clabecq, Rematech, SprayStream en TVH).

Bijna alle grote merken uit de wereld van grondverzet, woningbouw, sloop, recycling, overslag, wegenbouw, verticaal/horizontaal transport, funderingswerken, mijnbouw, uitrustingsstukken en overige toebehoren zijn in Parijs te vinden. Toch zijn er ook enkele opvallende afwezigen. Zo laten onder meer Caterpillar, JCB, Atlas Copco en Manitowoc (Grove) de beurs dit jaar aan zich voorbijgaan. Maar niet getreurd, er blijft nog genoeg moois over om te zien. Vakblad BMB trekt zelfs een hele week uit om al het nieuws te kunnen verzamelen, zodat thuisblijvers niets hoeven te missen. Het is echter veel leuker om alle primeurs met eigen ogen te bewonderen. Waarom ook niet, Parijs is nou niet bepaald de andere kant van de wereld. Bovendien trekken de meeste constructeurs alle registers open nu de bouwsector in Europa weer uit het dal kruipt. Zo presenteren vele merken in de Franse hoofdstad voor het eerst hun nieuwe lijn graafmachines en wielladers met Stage IV- dieselmotor, vaak zónder DPF-systeem. Denk hierbij aan Komatsu, Doosan, Hyundai, Case en ' naar verwachting ' ook Hitachi.

Dit zesdaagse evenement geldt nog altijd als het derde grootste bouwmachinefestijn ter wereld.

Grootste vakbeurs

Ook al voelt Intermat de hete adem van Bauma China en wordt de vakbeurs steeds vaker weggezet als een 'lokaal gebeuren', toch geldt dit zesdaagse evenement na Bauma München en Conexpo nog altijd als het derde grootste bouwmachinefestijn ter wereld en de grootste materieelbeurs in 2015. Het beste van het beste, of zoals de Fransen zeggen la fine fleur, op het gebied van bouwapparatuur is in en rond de expositieruimte samengebracht. De plattegrond van Intermat is voor 2015 trouwens volledig herzien rondom het traditionele buitenterrein en de hallen 5 plus 6. In plaats van de hallen 3 en 4 wordt voor de eerste keer gebruik gemaakt van hal 7 op Paris-Nord Villepinte. Deze hal met een oppervlakte van 15.000 m² is in 2010 in gebruik genomen en beschikt over het grootste groendak van heel Frankrijk. Vanbinnen voert overigens de kleur grijs de boventoon, aangezien de hal onderdak biedt aan World of Concrete Europe 2015.

Dit is een speciaal vierdaags (21 t/m 24 april) evenement als onderdeel van Intermat. World of Concrete in Las Vegas (VS) is al sinds 1975 hét jaarlijkse trefpunt voor de wereldwijde betonindustrie. In Parijs beleeft de Europese variant z'n première. WOC Europe biedt een uitgebreid programma aan conferenties en workshops met volop aandacht voor innovaties en methodes om unieke bouwwerken te realiseren. Dankzij deze technologische vooruitgang heeft de sector een nieuwe start kunnen nemen en wordt beton beschouwd als een economisch en duurzaam materiaal. De verbeterde technische, esthetische en ecologische prestaties maken unieke prestaties mogelijk qua hoogte, grootte, vorm, overspanning en zo meer van torengebouwen, viaducten, stadions, musea en stations. Beton wordt daarnaast steeds meer in interieurs gebruikt voor het bekleden van vloeren, muren, badkamers en keukens. Er zijn vele mogelijkheden qua vorm, kleur of oppervlaktebewerking.

De nieuwe indeling biedt het publiek een beter overzicht en een duidelijkere sectorinvulling.

Tijdens World of Concrete Europe komt de complete betonsector bijeen in Parijs. In hal 7 is een compleet aanbod aan materialen, machines en technieken voor de betonsector te vinden, van begin (hulpstoffen en eindproducten) tot eind (engineering, decoratieve producten, coatings en diensten). Overigens tracht de organisatie niet alleen hiermee een bezoek aan Intermat 2015 interessanter te maken. Zo biedt de nieuwe indeling het publiek een beter overzicht en een duidelijkere sectorinvulling, met een aanbod voor de complete bouwsector. Niet alleen machines, maar ook onderdelen, toerusting, (ondersteunende) diensten en werkplaatsbenodigdheden moeten hierdoor beter tot hun recht komen, evenals de themagerichte bezoekroutes voor bouwprofessionals. Nog een verschil met 3 jaar terug is dat er buiten verschillende demonstratieterreinen worden ingericht, met een totale oppervlakte van drie TKD-beurzen.

Nadere informatie

In Nederland en België wordt de organisatie van Intermat vertegenwoordigd door het bureau Promosalons, met vestigingen in Amsterdam en Brussel. Hier kan iedereen terecht met alle vragen over deelname of een bezoek aan vakbeurzen in Frankrijk. Promosalons beschikt onder andere over inschrijvingsformulieren, achtergrondinformatie, uitnodigingen, reisprogramma's en actuele marktinformatie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

De stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam[…]

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse