Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Palen, planken, terrassen en straatmeubilair in Govaplast recycling kunststof

Palen, planken, terrassen en straatmeubilair in Govaplast recycling kunststof

Het verhaal van Govaplast is dat van twintig jaar ondernemen met palen, planken, terrassen en straatmeubilair in recycling kunststof. Het bedrijf maakt op een bewonderenswaardige manier de switch van afval naar kwaliteitsproducten.

De Limburgse onderneming Govaerts Recycling nv, bekend onder zijn merknaam Govaplast, produceert sinds 1995 materialen uit recycling kunststof met de focus op milieubehoud. De productie en de kantoren zijn in Alken gevestigd. Govaplast wil van a tot z een actieve rol spelen in het recyclingproces en op die manier bijdragen tot het behoud van ons ecosysteem. De onderneming is met de jaren sterk uitgebreid door een combinatie van organische groei en acquisities.

Govaerts Recycling heeft de voorbije twintig jaar een indrukwekkend parcours afgelegd. In 1995 werden de eerste recyclingprofielen op één productielijn geproduceerd. In 2001 werd de tweede productielijn geïnstalleerd. Twee jaar later werden de activiteiten van Deceuninck Recycling SA overgenomen, werd de derde productielijn geïnstalleerd en vond de introductie plaats van Govaplast Street (straatmeubilair). In 2004 werd het Govadeck-productgamma (terrasplanken voor horecaterrassen en in tuinen van particulieren) gelanceerd. In 2006 volgde de installatie van de vierde productielijn. In 2008 werd de recyclingafdeling van de firma HSV overgenomen en werd de vijfde productielijn geïnstalleerd. In 2011 introduceerde de onderneming het Govaplast Play-gamma (speeltuigen). 2012 werd gekenmerkt door de introductie van het Govawall-productgamma (tuinschermen) en de aankoop van een tweede bedrijfsgebouw. In 2013 werd de firma BRC overgenomen. In 2013 en 2014 vormden respectievelijk de installatie van een productielijn voor palen voor oeverbescherming en de introductie van Govaplast Technic (systeem van oeverbescherming) de jongste hoogtepunten.

Momenteel werken dertig mensen bij Govaplast. Jaarlijks worden 11.000 ton aan producten uit recycling plastic door Govaplast vermarkt. Dit wil zeggen dat omgerekend ongeveer 315 miljoen plastic flacons en flessen van de Europese plastic afvalberg hergebruikt worden voor nieuwe producten. Govaplast kan bogen op een non-stop productie 24/7 en heeft verdelers in 23 landen. De gebruikte grondstof is 100% gerecycleerd en 100% recycleerbaar.

Waarom kiezen voor recycling kunststof als alternatief voor hout, beton en houtcomposiet' Afval recycleren is tot vandaag nog een keuze. Op dit ogenblik wordt in Europa slechts een kwart van de 25 miljoen ton aan plastic afval gerecycleerd. Omdat de afvalstroom blijft groeien, zal recycling echter geen keuze meer zijn, maar een noodzaak blijken.

Verpakkingsmateriaal zoals een yoghurtpotje, een shampoofles en folie rond voedingswaren kan na gesorteerde ophaling omgevormd worden tot nieuwe producten conform de cradle-to-cradle-filosofie, want de nieuwe producten zijn op hun beurt ook weer recycleerbaar. Govaplast maakt er verschillende soorten profielen, planken en palen mee.

Voordelen

Govaplast-materiaal is volledig onderhoudsvrij, splintervrij, antislip, rotvrij en blijvend mooi in alle weersomstandigheden. Het bezit een massieve, sterke kern en is beschikbaar in verschillende profielen en in een uitgebreid kleurenpalet, in de massa gekleurd.

Wat is Govaplast'

Govaplast zijn massieve profielen uit gerecycleerd plastic afval. De gebruikte grondstof, hdpe en ldpe granulaat, wordt geselecteerd uit afvalstromen van onze Europese buurlanden en vormt de basis voor massieve planken en palen voor verschillende toepassingen. De profielen inspireerden al vele aannemers en ontwerpers voor toepassingen waarbij duurzaamheid en kracht vereist zijn, vooral als alternatief voor hout en beton.

Een mooi voorbeeld hiervan is het knuppelpad in het Craetbos in Brussel. De aannemer koos voor een materiaal dat onderhoudsvriendelijk, antislip en duurzaam is.

Ook voor specifieke toepassingen, zoals voor het binnendek van een schip waarbij de vloer bestand moet zijn tegen het lossen en laden met grijpers en bobcats, is de keuze voor een rotvrij en sterk materiaal noodzakelijk.

Ook particulieren hebben ondertussen de ecologische keuze gemaakt. Een volledig terrasconcept met antislip-planken, onderbalken en bevestigingsmateriaal maakt het zowel voor openbare instellingen als voor privépersonen eenvoudig om een nieuw terras te plaatsen of een bestaand terras te renoveren.

Voor de constructie van wanden, bv. bij de bouw van paardenstallen, bieden kunststof tand-groefplanken een gebruiksvriendelijk maar vooral onderhoudsvriendelijk alternatief voor hout. Dit voordeel speelt ook bij terrasplanken. Kunststof absorbeert immers geen water waardoor het materiaal volledig anti-slip blijft, ook in blijvend vochtige omstandigheden. Ook vet of hardnekkig vuil wordt niet geabsorbeerd, waardoor het onderhoud van de planken zich beperkt tot het afspuiten met water.

De kernsterkte van de massieve recycling kunststof is ook bij de productie van straatmeubilair en bij speeltoestellen een troef.

Gecombineerd met creatieve designs overstijgt het materiaal zijn puur functionele karakter en wordt het een eyecatcher in het straatbeeld.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt