Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Pairi Daiza bouwt enorm zonnepanelenpark

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Pairi Daiza bouwt enorm zonnepanelenpark

Het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette is begonnen met de bouw van een enorme parking die met 62.750 zonnepanelen overdekt zal worden, goed voor een totale oppervlakte van 104.000 m². Volgens woordvoerder Mathieu Goedefroy wordt Pairi Daiza de eerste dierentuin ter wereld die meer dan zijn totale elektriciteitsverbruik zal dekken met behulp van zelfgeproduceerde groene energie. De nieuwe parking zal 7.200 parkeerplaatsen tellen en wordt daarmee ook het grootste zonnepanelenpark van Wallonië. Het dierenpark investeert 20 miljoen € in het project en werkt voor de realisatie samen met Green4Power uit Luik.
De fotovoltaïsche installatie werd ontworpen door het bedrijf Perpetum Energy uit Gent en wordt mee gefinancierd door de verzekeringsmaatschappij Integrale. De uitvoering van het project is in handen van Green4Power, een beleggingsvehikel dat voor 70% eigendom is van verzekeraar Integrale en voor 30% van Perpetum Energy. Green4Power wordt ingezet voor de financiering van projecten op het gebied van hernieuwbare energie en heeft reeds bijgedragen tot de verwezenlijking van verschillende groene projecten in Wallonië die samen goed zijn voor een jaarlijkse producti ecapaciteit van 30 GWh aan groene elektriciteit.
 
De nieuwe fotovoltaïsche installatie zal de krachtigste van Wallonië zijn en tevens de grootste installatie op een carport ter wereld. Ze wordt gebouwd bovenop de nieuwe parkings die een gebied van 20 ha ten noorden van het dierenpark zullen beslaan. Meer dan 80% van de parkeerplaatsen zal bedekt worden met zonnepanelen. De bouw van de carports is al aan de gang, de fotovoltaïsche installatie wordt in de loop van volgende lente in gebruik genomen en zal jaarlijks ongeveer 20.000 MWh opwekken. 
 
Dat is een stuk meer dan de huidige elektriciteitsbehoefte van Pairi Daiza. Het teveel aan groene energie kan gebruikt worden om de elektrische auto’s van de bezoekers van het park op te laden of wordt opnieuw op het elektriciteitsnet gezet. Op die manier wordt minder niet-groene elektriciteit opgewekt en verbruikt. De parking zal worden uitgerust met 80 laadpalen voor elektrische wagens en de komende jaren kan die capaciteit worden uitgebreid tot 800 palen.
 
Perpetum Energy heeft tevens veel zorg besteed aan het ontwerp van de fotovoltaïsche installatie om de koolstofuitstoot door de productie en het materiaalgebruik te beperken. Zo zijn de dragende structuren volledig vervaardigd uit plaatselijk hout met pefc-keurmerk. Dit keurmerk staat garant voor duurzaam bosbeheer: de jaarlijks gekapte hoeveelheden overschrijden de groei- en vernieuwingscapaciteit van het bos niet.
 
As materiaal is hout CO2-neutraal: de hoeveelheid koolstof die vrijkomt bij de ontbinding ervan stemt exact overeen met de hoeveelheid koolstof die wordt geabsorbeerd voor de groei ervan. De CO2-impact van hout is beperkt tot de winning, de verwerking en het transport ervan. Door het gebruik van plaatselijk hout dat maar weinig verwerkt is, zal de koolstofbalans zeer gering zijn vergeleken met andere bouwmaterialen zoals staal of beton.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Besix en Elia gaan aan de slag met slimme gebouwen

Besix en Elia gaan aan de slag met slimme gebouwen

Bouwbedrijf Besix en netbeheerder Elia willen slimme gebouwen een actieve rol geven in het elektriciteitssysteem. Zowat 40% van ons energieverbruik komt van gebouwen. Slimme gebouwen versterken de integratie van hernieuwbare energie. Naast een[…]

01/03/2021 | BesixELIA
Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

'Waterstofimport is nodig om België klimaatneutraal te maken'

'Waterstofimport is nodig om België klimaatneutraal te maken'

UHasselt ontwikkelt glasfolie die energieverbruik met 20% vermindert

UHasselt ontwikkelt glasfolie die energieverbruik met 20% vermindert

Meer artikels