Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Overkapping reactor 4 Tsjernobyl na 12 jaar opgeleverd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Overkapping reactor 4 Tsjernobyl na 12 jaar opgeleverd

De overkapping moet bestand zijn tegen temperaturen tussen - 43 en 45 °C, een tornado van klasse 3 en een aardbeving met een maximale intensiteit van 6 op de schaal van Mercalli die tot 12 gaat! (foto’s Vinci Construction)

Vinci Construction Grands Projets en Bouygues Travaux Publics, partners in het consortium Novarka, hebben symbolisch de sleutels van de sarcofaag rond reactor 4 in Tsjernobyl aan de Oekraïense autoriteiten overhandigd tijdens een ceremonie op de site, in aanwezigheid van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

De oplevering van dit project betekent het einde van 12 jaar van buitengewone werken, waaraan meer dan 10.000 arbeiders en technici van Novarka hebben meegeholpen. Zij hebben er 33 miljoen werkuren op zitten om de bouw van de overkapping van de defecte reactor 4 te voltooien. De vernieuwende methoden die hierbij werden gebruikt, hebben ervoor gezorgd dat de bouw in alle veiligheid kon worden afgewerkt, zonder grote ongevallen of stralingsincidenten.  

De sarcofaag van Tsjernobyl is de grootste, mobiele landstructuur die ooit werd gebouwd, met een breedte van 257 m, een lengte van 162 m, een hoogte van 108 m en een totaal gewicht van 36.000 ton (met uitrusting). Hij moet de veiligheid van de site garanderen voor een periode van honderd jaar en tevens de ontmanteling van de defecte reactor en de voorlopige overkapping, evenals de verwerking van het radioactieve afval, mogelijk maken.  

Het project werd in gang gezet door de Chernobyl Nuclear Power Plant (ChNPP) en kwam tot leven dankzij financiering van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de technische expertise van Bechtel Group (de grootst Amerikaanse onderneming voor openbare werken en wereldwijd het negende grootste bouwbedrijf).

IT

“Om een idee te krijgen van de complexiteit van dit project, moet je maar denken dat in 1992, toen de eerste contacten gelegd werden, alles nog uitgevonden moest worden…”, verklaart Patrick Kadri, voorzitter van Vinci Construction Grands Projets. “We hadden een wit blad voor ons liggen en een gewonnen ideeënwedstrijd. De uitdagingen waren niet min: een uniek prototype ontwerpen in een extreem beperkte omgeving, constant de grenzen van de kennis verleggen en alle belanghebbenden over de hele wereld achter het project scharen, materialen uitvinden die niet bestonden en atypische bouwmethoden bedenken. Dit project vertegenwoordigt voor elk van ons een stuk van ons leven. En we zijn ons allemaal bewust van de vooruitgang op milieugebied die dit bouwwerk vertegenwoordigt voor Oekraïne, zijn buren en het Europese continent.”

De overhandiging van de sleutels van de sarcofaag van Tsjernobyl aan de Oekraïense autoriteiten vond op de site plaats op 10 juli, in aanwezigheid van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

We vangen eenzelfde geluid en tevredenheid over het geleverde werk op bij Marc Adler, adjunct-general manager bij Bouygues Travaux Publics: “Je maakt zo geen twee bouwwerken mee in je carrière. Omdat het een enorm project was, omdat het gecompliceerd was en omdat Europa en de rest van de wereld veel van ons verwachtten. Elke beroepscategorie heeft zich voluit kunnen geven en zichzelf kunnen overtreffen: de ingenieurs, de verantwoordelijken voor stralingsbescherming, de medewerkers belast met het contract en de managers, en niet te vergeten de verantwoordelijken voor human resources die in meer dan 30 verschillende landen mensen hebben aangeworven. Tsjernobyl zal in de geschiedenis van de burgerlijke bouwkunde voortbestaan als een sterke concentratie van innovatie en de ingenieurs die eraan hebben meegewerkt, geven reeds les over dit buitengewone project aan toekomstige ingenieurs.”

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buildmat haalt Doms aan boord

Buildmat haalt Doms aan boord

Buildmat nv heeft alle aandelen van Doms bv verworven. Buildmat, met hoofdzetel in Oostakker, is een Belgische groep van bedrijven, actief in de bouw en industrie, die inzet op de distributie van innoverende producten. Doms bv is een[…]

11/05/2022 | OndernemingenDistributie
Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Offshore installatieschip Orion te water gelaten

Offshore installatieschip Orion te water gelaten

E314 in Maasmechelen krijgt 7 km geluidsreducerend asfalt

E314 in Maasmechelen krijgt 7 km geluidsreducerend asfalt

Meer artikels