Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Overheid moet investeren in publieke infrastructuur

'Indien de overheid in dit land niet snel opnieuw investeert in wegen en gebouwen, gaan binnen enkele jaren onherroepelijk duizenden banen verloren. Bovendien dreigt al onze kennis weg te vloeien uit België.' Dat zegt Marc Peeters, de topman van bouwgroep BAM Belgium. Overheidsinvesteringen in publieke infrastructuur gingen de voorbije jaren dramatisch achteruit. De wegenbouw daalde met meer dan 30%, de burgerlijke bouw met 15%. De Europese Commissie wees ons land vorig jaar al terecht wegens de daling van de publieke investeringen.

Volgens Marc Peeters investeert België veel minder in infrastructuur dan onze buurlanden. Een studie van de VUB maakt duidelijk dat ons land nauwelijks 1,6% van het bruto binnenlands product bestemt voor infrastructuur. Dat is minder dan de helft van onze buurlanden.

Het probleem situeert zich niet enkel op Vlaams niveau, ook bij de Waalse en federale overheid lopen de investeringen terug. Heel wat steden en gemeenten kampen eveneens met financiële problemen of moeten bezuinigen. Het ziet er bovendien naar uit dat de publieke investeringen de komende jaren nog zullen teruglopen.

Met haar asfaltproductie heeft BAM een goede barometer voor overheidsinvesteringen in huis. Peeters stelt in een interview met Het Belang van Limburg dat momenteel zowat 40% minder asfalt wordt geproduceerd dan normaal.

'Nochtans zijn investeringen in infrastructuur goed voor iedereen. Elke 100 ' die je investeert zorgt voor 300 ' omzet in de economie. De bouwsector is wat dat betreft de grootste industriële hefboom', besluit Peeters.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Publireportage

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Straks verlaat Van Thuyne voorgoed de oude site in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) voor de nieuwe site in Wielsbeke, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een nieuw kantoorgebouw. “Op de site in Sint-Eloois-Vijve is een stukje[…]

21/09/2021 | Beton
Nieuwe fietsbrug verbindt Vilvoorde met Brucargo

Nieuwe fietsbrug verbindt Vilvoorde met Brucargo

Elia test lange-afstanddrones om hoogspanningslijnen te inspecteren

Elia test lange-afstanddrones om hoogspanningslijnen te inspecteren

Belgische groep bouwt drie woonzorgcentra in Spanje

Belgische groep bouwt drie woonzorgcentra in Spanje