Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Overheid moet investeren in publieke infrastructuur

'Indien de overheid in dit land niet snel opnieuw investeert in wegen en gebouwen, gaan binnen enkele jaren onherroepelijk duizenden banen verloren. Bovendien dreigt al onze kennis weg te vloeien uit België.' Dat zegt Marc Peeters, de topman van bouwgroep BAM Belgium. Overheidsinvesteringen in publieke infrastructuur gingen de voorbije jaren dramatisch achteruit. De wegenbouw daalde met meer dan 30%, de burgerlijke bouw met 15%. De Europese Commissie wees ons land vorig jaar al terecht wegens de daling van de publieke investeringen.

Volgens Marc Peeters investeert België veel minder in infrastructuur dan onze buurlanden. Een studie van de VUB maakt duidelijk dat ons land nauwelijks 1,6% van het bruto binnenlands product bestemt voor infrastructuur. Dat is minder dan de helft van onze buurlanden.

Het probleem situeert zich niet enkel op Vlaams niveau, ook bij de Waalse en federale overheid lopen de investeringen terug. Heel wat steden en gemeenten kampen eveneens met financiële problemen of moeten bezuinigen. Het ziet er bovendien naar uit dat de publieke investeringen de komende jaren nog zullen teruglopen.

Met haar asfaltproductie heeft BAM een goede barometer voor overheidsinvesteringen in huis. Peeters stelt in een interview met Het Belang van Limburg dat momenteel zowat 40% minder asfalt wordt geproduceerd dan normaal.

'Nochtans zijn investeringen in infrastructuur goed voor iedereen. Elke 100 ' die je investeert zorgt voor 300 ' omzet in de economie. De bouwsector is wat dat betreft de grootste industriële hefboom', besluit Peeters.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of[…]

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds