Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Overheid investeert in dronebeheerder Unifly

Gerelateerde onderwerpen :

,
Overheid investeert in dronebeheerder Unifly

© sdecoret

De Antwerpse dronebeheerder Unifly heeft een kapitaalsverhoging van 17 miljoen € afgerond. Als investeerder werd eind vorig jaar reeds DFS (de nationale luchtverkeersleiding van Duitsland) binnengehaald. Nu stapt ook de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) aan boord. Daardoor investeert ook de Belgische overheid in het bedrijf. De FPIM beheert centraal de beleggingsportefeuille van de federale overheid, werkt samen met de overheid aan specifieke projecten en voert een eigen beleggingsbeleid in het belang van de Belgische economie. Het verwerft aandelen in bedrijven die van strategisch belang zijn.

De bestaande investeerders Terra Drone (een drone-serviceprovider in Japan), GBIC en PMV namen eveneens deel aan de kapitaalsverhoging. DFS brengt aanzienlijke ervaring en een bereik naar Unifly als de Air Navigation Service Provider (ANSP) in één van Europa's toonaangevende dronemarkten en als leverancier van luchtverkeersleidingsdiensten op internationaal vlak, inclusief de luchthavens van Gatwick en Prestwick. Terra Drone biedt een bereik in de snel ontwikkelende markten van Azië. Bryan, Garnier & Co., een Europese investeringsbank, heeft Unifly geadviseerd tijdens deze transactie.
 
Unifly is een wereldwijd actieve provider van UTM-software. Het platform maakt het mogelijk om drones te beheren en te tracken naast de commerciële luchtvaart. Het biedt een visuele weergave van waar drones mogen vliegen, maar via het platform kunnen tevens dronevluchten worden aangevraagd en goedgekeurd. Potentiële conflicten kunnen eveneens worden beheerd met het systeem. Het platform maakt het ook mogelijk om regelgevingen toe te passen, de zogenaamde ‘no-fly zones’ inbegrepen.
 
Het bedrijf heeft reeds nationale contracten binnengehaald met de Air Navigation Service Providers van Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Ook de Belgische luchtverkeersleider Skeyes is klant. Daarnaast is Unifly de geselecteerde provider in verschillende regio’s in de VS, waaronder de NuAir North Eastern UAS-vluchtcorridor en onderzoeklocatie. Unifly beheert dronecorridors in Japan en Malawi en is een geselecteerde technologie-provider voor het ‘LAANC’-programma van de FAA, de luchtvaartautoriteit van de Verenigde Staten.
 
PWC schat het wereldwijde marktpotentieel voor het commerciële gebruik van drones op meer dan 112 miljard €. Het groeiende gebruik van drones geeft echter aanleiding tot verschillende uitdagingen waaronder veiligheid, beveiliging en privacy, iets wat benadrukt werd door recente drone-verstoringen in de buurt van de luchthavens van Gatwick, Newark en Frankfurt.
 
Deze problemen moeten snel op nationaal en internationaal niveau worden opgelost om de markt voor commerciële BVLOS-vluchten (Beyond Visual Line of Sight) te ontketenen. De wetgeving valt snel op haar plek: Europese landen staan onder druk om tegen 2020 de onlangs gepubliceerde nieuwe Europese regelgeving toe te passen, met de VS en de rest van de wereld niet ver achterop. Zo zal elke drone tegen juni identificeerbaar moeten zijn en elke drone-operator moet zich tegen dan registreren in een nationaal register. CEO Marc Kegelaers is ervan overtuigd dat zijn platform die omschakeling perfect kan begeleiden.

Dankzij deze financieringsronde kan Unifly bepaalde functies voort ontwikkelen en het productaanbod uitbreiden. Dit omvat nu de BLIP, die fungeert als een elektronische kentekenplaat voor drones, gecombineerd met uiterst nauwkeurige drone-tracking. “We zullen tevens onze internationale aanwezigheid blijven uitbreiden en aanvullende contracten veiligstellen in de wereldwijde UTM 'land grab'. Toekomstige markten zouden nog groter kunnen zijn. Denk maar aan de opkomst van luchttaxi’s en de integratie tussen autonome auto's en drones. Anderzijds zouden drones, in combinatie met UTM-software, taken van traditionele vliegtuigen kunnen overnemen naarmate ze meer en meer geautomatiseerd worden", besluit Marc Kegelaers.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Een bouw- of woonpremie aanvragen op papier kan niet meer in Leuven. Wie niet over een computer of internet beschikt of hulp nodig heeft, kan een afspraak maken met de betrokken dienst om de aanvraag samen met een ambtenaar in te dienen.  […]

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Meer artikels