Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Overgangsmaatregel 6% btw moet maand langer'

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor de renovatie van woningen zal vanaf 1 januari 2016 enkel nog toegepast mogen worden op woningen van minstens tien jaar oud. Er is een overgangsmaatregel waardoor verbouwers nog tot 2017 kunnen genieten van het verlaagde tarief van 6% voor verbouwingswerken aan woningen die nog geen tien jaar oud zijn en waarvoor al een contract werd gesloten vóór 1 januari 2016. Bouwunie en NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie zijn tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is over de overgangsmaatregel. Ze waren al lang vragende partij hiervoor. Maar van een soepele en ruime overgangsmaatregel is volgens hen geen sprake. De administratieve lasten op de schouders van de bouwbedrijven en architecten zijn in deze overgangsmaatregel veel te zwaar en ook de tijd waarbinnen alles gerealiseerd moet worden, is volgens Bouwunie veel te krap.

De overgangsmaatregel werd bekendgemaakt amper een maand vóór de btw-verhoging ingaat. De bouwsector drong nochtans al lang aan op deze maatregel. 'Dit zal een beetje geruststelling brengen bij de bouwbedrijven, architecten en particulieren die reeds verbouwingswerken afgesproken hebben, maar waarbij de uitvoering loopt tot in 2016 of waarbij de werken zelfs pas starten in 2016. Zij zullen, als ze aan alle verplichtingen voldoen, het 6%-tarief op hun lopende renovatiewerken aan woningen die dit jaar minstens vijf jaar oud zijn, kunnen 'vastklikken' tot uiterlijk eind 2017', zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

De administratieve lasten op hun schouders in deze overgangsmaatregel zijn evenwel loodzwaar. Ten laatste tegen eind deze maand moet bij de bouwbedrijven en de architectenbureaus administratief alles in kannen en kruiken zijn om dat verlaagde btw-tarief nog te kunnen aanrekenen. Lukt dat niet vóór 1 januari 2016 dan zal het tarief van 21% onverbiddelijk van toepassing zijn. Dit geldt zelfs voor bestaande en lopende werken die vandaag aan alle voorwaarden voldoen en genieten van het btw-tarief van 6% maar waarvan de uitvoering van de werken ook nog verder loopt na 1 januari 2016.

Aannemers moeten ofwel hun contract laten registreren op een registratiekantoor, ofwel dit laten opnemen in een authentieke akte (dus via de notaris), ofwel een kopie ervan neerleggen bij de btw-administratie. Dit moet allemaal gebeuren vóór 1 januari 2016 en dit terwijl de bouw zijn laatste werkdag heeft op 18 december 2015. Ook voor de architect is dit een administratieve zoektocht en een heel wat 'last minute'-gedoe. Bovendien kunnen aanvragen die gebeurden vóór 31 december (en dus aan 6% begroot), door de gemeente worden teruggestuurd voor wijzigingen of aanvullingen. Door deze wijziging en/of aanvulling, die zal gebeuren ná 1 januari, zal het btw-regime wijzigen, wat de rechtsonzekerheid in de hand werkt. Dit kan volgens Waeytens worden opgevangen door een langere overgangsperiode te voorzien.

'De zware administratieve verplichtingen en de extreem korte tijdspanne zorgen ervoor dat het bijna onmogelijk is voor de kmo-aannemers, zelfstandige aannemers in de bouw en architecten om alles nog tijdig rond te krijgen', zegt voorzitter Kati Lamens van het NAV. 'En dat terwijl de bouwaannemers en zaakvoerders van kmo-bouwbedrijven vaak zelf nog meewerken op hun bouwwerven. Als zij hun klanten het 6%-tarief nog willen gunnen, moeten zij bij wijze van spreken alles laten vallen en vanaf nu tot eind dit jaar zich uitsluitend bezighouden met het afschuimen van administraties of notarissen om een vaste datum te creëren', vult Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie aan.

Bouwunie en NAV hopen dat het gezond verstand zal zegevieren en dat de overheid in eerste instantie de administratieve verplichtingen sterk vereenvoudigt. Een melding via elektronische weg en het ter beschikking houden van de bewijsstukken voor controle achteraf, zou een modernere en efficiëntere procedure zijn. Daarnaast zou het eerlijker zijn dat er rekening wordt gehouden met alle bedrijfsvormen, ook en vooral met de kleinere bedrijven die hun administratie nog volledig zelf in handen hebben. Bouwunie en NAV vragen dan ook dat de deadline met minstens één maand wordt verlengd, tot eind januari 2016.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Het bedrijf ruilt het traditionele feestgedruis echter in voor een grootschalige solidariteitsactie. Het team van Nelissen doorkruist de komende weken het hele land onder[…]

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele