Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oudenaarde onthult bouwplannen voor tweede fase Saffrou-site

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oudenaarde onthult bouwplannen voor tweede fase Saffrou-site

(c) Revive

Projectontwikkelaar Revive heeft de plannen bekendgemaakt voor de tweede fase van de herontwikkeling van de Saffre Frères site in Oudenaarde. De toekomstige woon- en werkwijk langs de Blekerijstraat krijgt er nog 58 appartementen, 26 woningen, een woonzorgcentrum, kantoren en commerciële ruimtes bij. De bouwwerken starten begin 2022.
De bouwwerken aan de oude fabriekssite langs de Dijkstraat en de Blekerijstraat in Oudenaarde schieten aardig op. Na de afbraakwerken van de voorbije jaren, zijn de eerste woningen en appartementen op dit moment in opbouw. Revive maakte nu de plannen bekend voor de tweede bouwfase van de nieuwe Saffrou-wijk. Daaruit blijkt dat er 58 appartementen bijkomen, verdeeld over drie gebouwen: Stoom, Henri en Victor. De namen verwijzen naar het verleden van de site.
 
“Henri en Victor waren de voornamen van de Saffre broers, de oprichters van de oude textielfabriek die hier vroeger stond. Daarom zetten we deze twee gebouwen ook ‘schouder aan schouder’ naast elkaar, in het centrum van de tweede fase. Henri bestaat uit 12 appartementen en Victor - de grote broer - krijgt er 30. Het derde gebouw, Stoom, staat op het nieuwe Machineplein, naast het iconische waterbakgebouw met de grote schouw. Deze krijgt 16 appartementen, evenals kantoren op de gelijkvloerse verdieping”, verklaart Alexandre Huyghe, de CEO van Revive.
 
Daarnaast voorzien de plannen 26 eengezinswoningen en een woonzorgcentrum met assistentiewoningen, samen goed voor 86 zorgeenheden. Die worden gerealiseerd door Anima Care, een Mechelse uitbater van woonvoorzieningen voor senioren over heel België. Ten slotte krijgt de Saffrou-wijk er nog commerciële ruimtes bij aan het nieuwe Machineplein en kantoren langs de Dijkstraat.
“Het was van in het begin al het opzet om van Saffrou een zo divers mogelijke wijk te maken. Zo biedt deze buurt een thuis aan verschillende generaties en zal er dankzij de mix van woningen, kantoren en commerciële ruimtes, altijd leven in de brouwerij zijn. Al zal er met het vele groen ook meer dan genoeg ruimte voor rust en ontspanning zijn”, zegt Alexandre Huyghe.
 
Het masterplan van de site is uitgetekend door Architecten Achtergael, die ook de eengezinswoningen ontwerpt. Henri, Victor en het woonzorgcentrum zijn dan weer van de hand van Archipl Architecten. Het Oudenaardse bureau DNA Architecten staat in voor het ontwerp van Stoom en de landschapsarchitecten van Omgeving geven vorm aan alle buitenruimtes.
 
De sterke focus op duurzaamheid, die al bleek uit de plannen voor de eerste fase, wordt in de tweede fase duidelijk doorgetrokken. De Gentse projectontwikkelaar stelt als doel dat de wijk volledig vrij van fossiele brandstoffen blijft. Daarom worden de gebouwen uitsluitend met behulp van warmtepompen verwarmd. Bovenop de gebouwen komen er bovendien zowel groendaken als zonnepanelen.
 
“We zetten tevens in op duurzaam watergebruik. Door het gebruik van regenwaterputten kunnen we de toiletten doorspoelen met regenwater in plaats van drinkbaar water. We laten ook zoveel mogelijk van de open ruimte op de site onverhard, waardoor het overige regenwater maximaal in de grond kan infiltreren. Het grondwater staat in Vlaanderen immers op te veel plaatsen te laag”, aldus Huyghe.
 
“Reconversieprojecten zoals Saffrou, waarbij oude industriële sites omgevormd worden tot groene woonwijken, zijn hiervoor de efficiëntste oplossing. Dit soort projecten neemt immers geen extra open ruimte in, integendeel: het creëert zelfs extra groen”, stelt Alexandre Huyghe.
 
Dat laatste klopt in ieder geval. Revive voorziet enorm veel groen in de wijk: liefst één derde van de 4,1 ha grote site. In de tweede fase gaat het onder andere over een 2.000 m² grote collectieve binnentuin tussen de gebouwen Henri, Victor en het woonzorgcentrum. De Saffrou-wijk blijft overigens bijna volledig autovrij, want parkeren gebeurt grotendeels ondergronds. Zo wil de projectontwikkelaar voorrang geven aan zachte mobiliteit: fietsers en voetgangers.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels