Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

(c) Revive

Op het terrein van de voormalige Saffre Frère-fabriek in Oudenaarde hebben burgemeester Marnic De Meulemeester en projectontwikkelaar Revive de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwe Saffrou-wijk. Hier worden 265 woningen, een ondernemershub, een woonzorgcentrum en het eerste ‘Urban Forest’ van Vlaanderen gebouwd. In de zomer van 2022 nemen de eerste bewoners al hun intrek in de nieuwe wijk.
 

 

De voormalige fabriekssite met een oppervlakte van 4,1 ha is nu grotendeels afgebroken, netjes gesaneerd en voorbereid voor de bouw. Er komen op de 41.000 m² grote site 265 duurzame woningen, met meer dan 5.000 m² groen en twee ondergrondse parkeergarages. In die parkings zijn laadpunten voor zowel elektrische auto’s als elektrische fietsen voorzien, evenals een plek waar je je fiets kan kuisen en je banden oppompen.
 
Daarnaast worden er ook twee nieuwe pleinen aangelegd: het Machineplein, aan de zijde van de Dijkstraat, en het gedeeltelijk overdekte Loodsplein, aan de centrale loods.
 
Bij de honderden woon-units zitten zowel compacte en grotere appartementen en penthouses, als grote en flexibel ingevulde woningen. De projectontwikkelaar werkt samen met Lieven Achtergael Architecten voor het ontwerp van het masterplan en de urban villa’s, en met Denc! Studios voor de woningen. De aannemer van het project is de Gentse bouwonderneming Wyckaert.
 
“Zonder enige twijfel wordt Saffrou de duurzaamste woon- en werkwijk van de Vlaamse Ardennen. De hele site zal autoluw zijn, we zetten maximaal in op regenwaterrecuperatie en je zal er geen fossiele brandstoffen vinden. Alles wordt immers verwarmd met warmtepompen. Daarnaast komen er ook zonnepanelen en recycleren we bijvoorbeeld oude bakstenen van de voormalige fabriek tot publieke zitbanken. De woningen zelf zullen allemaal de ben-norm halen en dus echt bijna-energie-neutraal zijn. De ligging van de wijk, vlakbij de markt en het station van Oudenaarde, is bovendien een groot pluspunt”, zegt Alexandre Huyghe, de CEO van Revive.

Inheems bos

Eén specifiek stuk van de 5.000 m² groene ruimte krijgt een bijzondere invulling, met het eerste ‘Urban Forest’ van Vlaanderen. Dat is een speciaal dichtbegroeid, inheems bos dat door de toekomstige bewoners en omwonenden zal worden aangelegd. Zo’n bos zorgt voor een unieke woonbeleving: kinderen leren er over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een groene, prettige en gezonde plek.
 
“Dergelijke groenvoorzieningen, en een aangename buitenruimte in het algemeen, zijn altijd een troef. In deze coronatijden worden zo’n zaken natuurlijk nog belangrijker. Zo voorzien we, over de hele site verspreid, ook veel zitbanken en vlonders, dat zijn houten platformen waarop de bewoners elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen, picknicken, een babbeltje slaan, … Kortom: plaatsen tussen het groen die als een rustige pauzeplek in de buitenlucht dienen, terwijl je toch op een veilige afstand van elkaar kan blijven”, aldus Huyghe.

Twee fases

Het bouwplan verloopt in twee fases. In een eerste fase, die nu gestart is, worden 56 appartementen, 29 huizen en de ondernemershub gerealiseerd. De eerste bewoners zullen er in de zomer van 2022 hun intrek kunnen nemen.
 
In een tweede fase worden het woonzorgcentrum, de assistentiewoningen en nog eens 26 huizen en 58 appartementen gebouw. Aan de kant van de Dijkstraat is ruimte voorzien voor winkels, horeca, kantoren en andere commerciële invullingen.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

De site Verbeemen in Mechelen staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Het gebied zal transformeren van een leegstaande industriële site, naar een kwalitatieve woonomgeving met buurtpark. De omgevingsvergunning voor de bouw van[…]

22/10/2021 | Mechelen
152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Meer artikels