De oude, defecte variabele verkeersborden aan schoolomgevingen zullen structureel worden aangepakt. Dat antwoordde minister Ben Weyts op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans. Die signaleerde problemen met het herstellen van defecte oude variabele borden.
Bliksem
Variabele verkeersborden staan o.m. aan scholen. Daar wijzen ze op piekmomenten, voor en na de schooluren en tijdens de middagpauze, op een tijdelijke snelheidsbeperking van 30 km/u. In Vlaanderen zijn deze borden wijdverspreid. Bij de borden van de eerste generatie rezen problemen om een defect aan het besturingsapparaat te herstellen. Die problemen kwamen er door blikseminslag en doen zich vooral in Limburg voor. Bijkomend probleem is dat de leverancier het besturingssysteem voor deze borden niet langer kan leveren. 'De huidige opdrachtnemer van de onderhoudsopdracht is verantwoordelijk om binnen de contractuele bepalingen van het bestek een herstelling uit te voeren', liet minister Weyts weten.
Er zijn nog 20 defecte borden: in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg telkens vijf. In Oost-Vlaanderen drie en twee in West-Vlaanderen. In de toekomst zouden deze problemen zich niet meer voordoen. 'Om de risico's op defecten ten gevolge van blikseminslag te beperken, zullen de oude, defecte variabele borden in schoolomgevingen structureel worden aangepakt', aldus Lies Jans.
Nieuwe besturing
'Het Agentschap Wegen en Verkeer gaf de opdracht om een nieuw besturingsapparaat te ontwikkelen. Zodra de nieuwe besturingsapparaten geleverd zijn, zullen zij in de defecte variabele borden in schoolomgevingen worden ingebouwd', besluit Jans. - FVDL