Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

In Ukkel maken de oude kantoorsites van Therabel en AstraZeneca aan de Egide Van Ophemstraat binnenkort plaats voor een nieuwe groene woonwijk. Projectontwikkelaars Cores Development, Life en Miix maakten een masterplan op dat een gemengde ontwikkeling voorstelt met een divers woonaanbod van 250 appartementen en penthouses, aangevuld met buurtondersteunende functies, zoals een kinderdagverblijf en praktijkruimtes. Bogdan & Van Broeck zorgt samen met POLO Architects en Omgeving voor het ontwerp.
De zuidelijke rand van Brussel is al jaren een aantrekkelijke plek om te wonen. Door het herontwikkelen van de verouderde kantoorsite kiezen de projectontwikkelaars voor een verdere opwaardering van de buurt: de ruimte wordt optimaal benut, vergroend en het woonaanbod wordt kwalitatief uitgebreid. De site ligt op fiets- en wandelafstand van het centrum van Ukkel en dichtbij het station Calevoet.
 
“De herontwikkeling van beide kantoorgebouwen worden vanuit een gezamenlijke visie aangepakt. We leggen niet enkel de expertise van alle partners bij elkaar, maar zorgen er ook voor dat het landschapsontwerp in elkaar overloopt en fysieke grenzen een abstract gegeven worden. Daardoor zal bijna 70% van het terrein vergroend worden, wat ruim drie keer zoveel is dan de huidige toestand”, aldus Pieter-Jan Van Loock van Cores Development.
 
Het masterplan voor deze nieuwe woonwijk komt van de tekentafel van Bogdan en Van Broeck, het bureau van voormalig Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Bij het ontwerpen van de gebouwen krijgen ze hulp van POLO Architects en Omgeving als landschapsbureau.
 
Het masterplan wil dit weinig aantrekkelijke bedrijventerrein veranderen in een woongebied midden in de stadsnatuur Het gebied kent een hoge kwaliteit qua biodiversiteit, wordt permanent toegankelijk voor publiek en wordt aangelegd als een beboste zone die aansluit op het achterliggende bos.
 
De kantoorgebouwen worden vervangen door een aantal kleinere gebouwen, ingepland in dambordpatroon. Zo wordt elk gebouw omringd door bomen en parktuinen. Bovendien zorgt dit voor een grote doorlaatbaarheid voor regenwater en voor een vlotte doorwaadbaarheid van de site voor voetgangers en fietsers. Het historische pad dat te zien is op de Ferraris kaart van 1776 wordt in ere hersteld en maakt de missing link van stad naar natuur compleet.
 
“Door het zorgvuldig inplanten van de gebouwen in de bestaande én nieuwe groenzones, wordt het achterliggende bos letterlijk doorgetrokken in de ontwikkeling. De combinatie van de groene omgeving en geen gebruik van fossiele brandstoffen zijn een troef voor het woonaanbod. We combineren hiervoor geothermie en grondwarmte, in combinatie met een centrale waterpomp”, aldus Kevin Mervielde, development manager van Miix.
 
“De bebouwingsdichtheid en de bouwhoogte worden trapsgewijs aangepast zodat we steeds aansluiten bij de bouwhoogte op de aangrenzende percelen. Door deze transitie ontstaat er een veelheid aan woontypologieën op maat van verschillende gezinssamenstellingen en leeftijdsgroepen”, verduidelijkt Leo Van Broeck de inplanting van de gebouwen.

Planning

Momenteel wordt het leegstaande gebouw van AstraZeneca gebruikt door een aantal vzw’s en creatieve bedrijven, van filmstudio’s tot een opslagplaats van mondmaskers en handgels. Het gebouw wordt ook tijdelijk ingericht als vaccinatiecentrum.
De projectontwikkelaars hopen de aanvraag voor de omgevingsvergunning in het tweede kwartaal van dit jaar te kunnen indienen. Als alles volgens plan verloopt, starten de eerste werken aan de nieuwe woonwijk in 2022. De toekomstige bewoners kunnen dan in 2024 hun intrek nemen in hun nieuwe woning.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Meer artikels