Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oude padelballen ingezet als geluidsisolatie tussen verdiepingen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oude padelballen ingezet als geluidsisolatie tussen verdiepingen

B&R Bouwgroep uit Arendonk test een nieuwe grondstof voor ontkoppelingsmatten tegen transmitterend geluid in bv. gebouwen in kruislaaghout (cross laminated timber of clt). Vermalen padelballen kunnen de basis worden van een performant akoestisch isolatiemateriaal.
Padel is een gigantisch succes, ook in ons land. De ballen waarmee padel gespeeld wordt, lijken op de klassieke tennisballen, maar ze verslijten sneller. Sommige spelers vinden de padelballen al na een paar wedstrijden te ‘zacht’ om er nog verder mee te spelen. “In Vlaanderen en waarschijnlijk overal ter wereld worden zo vele duizenden padel- en tennisballen weggegooid bij de pmd of het huisvuil omdat ze versleten zijn”, zegt Frederik Verstraete van B&R Bouwgroep, zelf een fervent padelspeler en zelfs lesgever. “Toen ik daarover nadacht, lag de oplossing voor de hand: die ballen zijn gemaakt van rubber en vilt en zijn zo een perfecte grondstof voor akoestische isolatie tussen bouwlagen.”
 
Verstraete wil op de padelclub in Temse, waar hij zelf speelt, containers plaatsen om versleten ballen in te zamelen. Die worden dan  verpulverd om er akoestisch isolatiemateriaal van te maken, ongeveer zoals reeds het rubber van autobanden tot ontkoppelingsmatten wordt verwerkt. In Nederland worden naar verluidt elk jaar zowat 10 miljoen tennis- en padelballen weggegooid. In België zal dat vermoedelijk niet veel minder zijn.
 
B&R Bouwgroep zal de nieuwe akoestische isolatie testen op zijn site in Arendonk. De Antwerpse bouwgroep heeft met Sustalutions een heel programma lopen om duurzamer te bouwen en test bv. ook lokaal geteelde hennep als grondstof voor akoestische isolatie.
 
https://www.bouwkroniek.be/article/b-r-bouwgroep-test-kalkhennepisolatie-als-barriere-tegen-transmitterend-geluid.42382
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

De badkamer- en keukenspecialist Grohe lanceert tegen eind oktober milieuverklaringen (EPD’s) voor ongeveer zeshonderd producten uit zijn gamma. Elk product krijgt als het ware een milieupaspoort dat moet zorgen voor transparante en[…]

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Meer artikels