Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Oude brouwerij in Westrozebeke wordt energiezuinige residentie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Oude brouwerij in Westrozebeke wordt energiezuinige residentie

Foto's: (c) Global Estate Group

Op de site van de voormalige brouwerij Lowie in het West-Vlaamse Westrozebeke, een deelgemeente van Staden, heeft aannemer Vuylsteke-Eiffage uit Meulebeke zopas de eerste werken gestart van een gloednieuw woonproject. In totaal worden hier tegen het einde van volgend jaar 24 nieuwe appartementen gerealiseerd, verdeeld over twee gebouwen. De duurzame residentie krijgt de toepasselijke naam Brouwershof.
Zopas zijn tientallen arbeiders aan de Dorpsstraat 42 in Westrozebeke begonnen aan de grondwerken van het nieuwbouwproject Brouwershof. Binnen enkele maanden worden op de site van de voormalige brouwerij Lowie, die er al sinds 1898 was gevestigd, 24 appartementen opgetrokken. Het project werd ontworpen door architect Paul Verbanck uit Roeselare.
 
De komst van de nieuwe appartementen zal de oude site, bestaande uit de brouwerij en vier huizen, nieuw leven inblazen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pand vernield, maar kort daarna opnieuw in ere hersteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de brouwerij stilgelegd en vervolgens werd het een drankenopslag. Na 1973 stond de site te verkommeren.
 
De panden van de brouwerij werden vorig jaar afgebroken om er plaats te maken voor de nieuwe appartementen. Projectontwikkelaar Global Estate Group uit Oostkamp, is gespecialiseerd in de herontwikkeling van (verontreinigde) industriegronden tot industriële en residentiële nieuwbouwprojecten. Eerder ontwikkelde het bedrijf ook al de nieuwe residenties Green Front in Brugge en Park Bell in Roeselare.
 
“Met onze projecten proberen we ons telkens te onderscheiden door duidelijk te kiezen voor een strategische ligging, opvallende architectuur en een duurzame afwerking. Dat is bij het Brouwershof niet anders. Roeselare en Ieper liggen op amper een kwartiertje rijden met de wagen en ook Kortrijk ligt vlakbij”.
 
“Door te kiezen voor een moderne materiaalkeuze en architectuur zal het gebouw bovendien mooi opgaan in de omgeving en komt het de buurt ten goede”, zegt Kathleen Dewulf, managing partner Global Estate Group.
 
De 24 nieuwe appartementen variëren in grootte, hebben allemaal een groot terras en krijgen in totaal 48 zonnepanelen. “We doen ons uiterste best om het energieverbruik van de appartementen tot het minimum te beperken en streven een zo laag mogelijk E-peil na. Westrozebeke krijgt er volgend jaar dus ook een duurzame nieuwe residentie bij”, aldus Dewulf.
 
Tegen eind volgend jaar zullen de eerste bewoners er hun intrek kunnen nemen. “Het Brouwershof wordt een mooi voorbeeld van een verdichting in een landelijke gemeente als Westrozebeke. Dit project zal zeker een meerwaarde creëren voor Westrozebeke”, vindt ook Francesco Vanderjeugd, de burgemeester van Staden.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

De Peterboswijk ligt ten noorden van de gemeente Anderlecht en is één van de grootste sociale wooncomplexen van het Brusselse Gewest. In die wijk gaat Beliris het gebouw nummer 9 renoveren. Het gaat om tachtig appartementen[…]

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Meer artikels